Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag skulle absolut hålla i Premier League”

Pontus Dahlberg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Han har bytt agent, satsar på aktier, har ett långt kontrakt med Watford och håller i gång med IFK Göteborg. 

Men Pontus Dahlberg, 21, har inte spelat en enda tävlingsmatch på klubblagsnivå på nästan två år. 

– Men jag har utvecklats otroligt mycket och skulle absolut hålla i Premier League om jag fick chansen, säger han. 

Göteborgaren är sedan i januari utlånad till holländska ligatolvan Emmen. 

Hittills har det blivit fem matcher på bänken. Precis som för alla andra i hela världen kom coronaviruset olägligt. 

– Vi hade fått ett hus och börjat komma in i det på riktigt och jag skulle spela en träningsmatch när det här dök upp och sedan dess har ju allt varit inställt. Lite olägligt så klart, men det är som det är, säger Pontus Dahlberg efter ett träningspass på Kamratgården. 

Tanken är förstås att han ska vara förstemålvakt i Emmen för att få välbehövlig erfarenhet och på sikt kunna konkurrera om en plats i Watford på allvar. 

– Det var de signalerna vi fick, annars hade man funderat några gånger extra innan jag flyttade till Holland. Det är bra konkurrens, men jag känner att jag har kvaliteter för att spela. 

Dahlberg tränar nu med IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Tidigaste spel i september 

Emmen har drygt 100 000 invånare, aningen färre än tiomiljonersstaden London. 

– Det är klart att det är skillnad. I London kan man välja och vraka och göra vad man vill. Emmen... det är två olika typer av liv, men det är avslappnat och skönt och jag tror att ligan passar mig bra. Målvakten ska ha en hög utgångsposition och vara delaktig i spelet och jag tror att det är väldigt utvecklande för mig. 

Det är spikat att det inte blir någon fotboll i Holland före 1 september och Pontus Dahlbergs framtid där är osäker. 

– Ligan tar ett beslut i dagarna hur det blir med nuvarande säsong och mitt låneavtal gäller ju säsongen ut. Så hur gör man om säsongen avslutas nu? Dra till Watford direkt eller stanna om säsongen återupptas i september? Det är många frågor, men jag är inställd på att stanna för att få speltid. 

21-åringen har suttit i frivillig karantän hemma i Göteborg i 14 dagar, men är nu alltså med och tränar med IFK Göteborg på obestämd tid. 

– Det är hundra gånger bättre för mig att hålla i gång här med boll än att bara köra styrka och kondition på egen hand. Sportchefen i Watford sa att det inte var några problem. 

Dahlberg i EM-kvalet med U21-landslaget i höstas.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

”Det är lite skillnad” 

Vad har du fått för intryck av spelarna i Blåvitt? 

– Jättebra fotbollsspelare allihop och det är jävligt kul att vara med och träna. Hela tränarstaben är jävligt bra och man lär sig jättemycket hela tiden, framför allt tycker jag att man har utvecklat possessionspelet, det är lite skillnad från när jag lämnade. Jag är tacksam över att jag får vara med och hålla i gång. 

Pontus Dahlberg gjorde sin senaste match med IFK Göteborg i slutet av maj 2018. Sedan dess har han inte spelat en enda tävlingsmatch på klubblagsnivå. Däremot har han representerat U21-landslaget och han var även med på januariturnén senast och höll nollan mot Moldavien.  

– Läget är inte optimalt, men jag känner fortfarande att jag har utvecklats otroligt mycket som målvakt ändå. Man får inte stirra sig helt blind på att man inte fått tävlingsmatcher som man kanske hade önskat. Men jag har fått träningar i världsklass varje dag, vecka ut och vecka in. Det är två sidor av myntet, det gäller att få både och på sikt. 

Vad har du förbättrat? 

– Allt skulle jag säga. Jag har blivit mycket lugnare som person och jag tror även att själva flytten gav väldigt mycket. Jag är lugnare i målet och jagar inte situationer lika mycket som innan. Man har blivit mer snabbtänkt också för det går så fort. 

Pontus Dahlberg och Tobias Hysén i Dahlbergs sista hemmamatch för IFK Göteborg.
Foto: TOMMY HOLL / TT
Dahlberg firar med fansen efter premiären mot Trelleborg 2018.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT

Har bytt agent 

Har det varit aktuellt att komma hem och börja om? 

– Det har aldrig varit uppe på tapeten och Blåvitt har bra uppbackning på målvaktssidan nu.

Kontraktet med Watford löper ut i juni 2023. I höstas bytte Pontus Dahlberg agent och tillhör numera Hasan Cetinkayas stall. 

– Det blev lite komplikationer med min förre agent och det hände saker som jag inte riktigt vill gå in på. Då kände jag att det var dags för något nytt. Och Hasan hade legat på mig under lång tid och nu passade det bra. Jag tänker några steg framåt och Hasans transfers talar väl för sig själva. Han har gjort x antal stora genom åren och det är den vägen jag vill gå. Han är rätt person att hjälpa mig med det och vi har jättebra kontakt dagligen. 

Vad är din långsiktiga plan? 

– Att bli förstemålvakt i Premier League för det är världens bästa liga. Nu handlar det bara om att få speltid och bygga på sig erfarenhet. 

Skulle du hålla där i dag? 

– Absolut, det tror jag. Framför allt i fjol märkte jag att jag håller där och det var en skön känsla. Det gav mig en boost. 

”I början är det svårt, men jag börjar komma in i det mer och mer och då blir det också roligare”, säger Pontus Dahlberg om sitt aktiesparande.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Köpt lägenhet i Göteborg

Vid sidan av fotboll har den unge målvakten utvecklat ett intresse för aktier och fastigheter. Han har köpt en lägenhet i centrala Göteborg, men det är det förstnämnda han lägger mest krut på för tillfället. 

– Jag har två som hjälper mig lite och förvaltar 95 procent av mina pengar. Jag kör fem procent själv och försöker komma in i det och lära mig. I början är det svårt, men jag börjar komma in i det mer och mer och då blir det också roligare. 

Har du gjort något klipp? 

– Inte än, men jag bygger långsiktigt. Om du frågar mig om några år så hoppas jag att det har kommit något, men det gäller att vara ödmjuk.