”Jag glömmer aldrig den förlusten – usch”

Torbjörn Nilsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I morgon möts IFK Göteborg och Malmö FF i en mycket viktig cupfinal på Gamla Ullevi.

Senast lagen drabbades samman i en sådan var 1985. En match som Blåvittlegendaren Torbjörn ”Gud” Nilsson kommer väl ihåg.  

– Jag glömmer aldrig den förlusten, usch. Det är min enda plump i protokollet, säger han. 

Efter att ha slagit ut Elfsborg respektive Mjällby i var sin semifinal stod det klart att de svenska giganterna IFK Göteborg och Malmö FF ställs mot varandra i finalen i svenska cupen. 

En som vet hur viktig den matchen är för IFK Göteborg är Blåvittlegenden Torbjörn Nilsson. 

– För Blåvitt är det viktigt med titlar. Särskilt som läget är nu, när man har det lite jobbigt med resultaten, kan det vara skönt med en cupvinst som kan stärka självförtroendet, säger han. 

Ja, hur viktig är en cuptitel?

– Jag kommer ihåg 1979. Då kom Sven-Göran Eriksson till IFK. Han fick mycket kritik i början, för vi spelade inte speciellt roligt. Nu ska jag inte säga att det räddade hans jobb, men vi vann cupen i maj mot Åtvidaberg och det gav oss arbetsro. Vinner man en match i allsvenskan kan man få arbetsro i kanske en vecka, med en cupvinst får man lite längre än så. 

”Borde ha vunnit den med 5–0”

Torbjörn Nilsson menar vidare att det överlag är viktigt med titlar för storklubbar som IFK Göteborg. 

– Det är väldigt viktigt för klubbar som Malmö, AIK och Blåvitt, som har många titlar. Man vill inte se att det var nio eller tolv år sedan man vann något senast. Resultat är viktigt, oavsett vilken skönhetsupplevelse åskådarna får. 

Senast IFK Göteborg och Malmö FF möttes i en cupfinal var 1985. Då var Torbjörn Nilsson själv med. 

– Vi borde vunnit med 5–0 och så förlorade vi med 2–1. Det var den där jäkla Janne Möller (MFF:s dåvarande målvakt), han stod i vägen för allting. Och sen hade de ju Roy Hodgson som tränare, han stod och berömde dem så otrooooligt mycket efteråt. Att de var fantastiska och allt möjligt, men vi borde ha vunnit med 5–0 säger jag bara. Hans taktik var att stärka laget oavsett om de var dåliga, och det var de i den matchen.

Torbjörn Nilsson.
Foto: BILDBYRÅN

Hur frustrerande var det?

– Jag glömmer aldrig den förlusten, usch. Det är egentligen min enda cupförlust som jag har. Jag har vunnit Uefa-cupen, svenska cupen, svenska cupen med damerna. Det är den enda plumpen i protokollet och det var Hodgsons och Janne Möllers fel, haha. 

Då, 1985 spelades matchen inför drygt 12 000 åskådare på Råsunda i Solna. Den här gången blir det inför tomma läktare i Göteborg. 

Hade du gått på matchen om du kunnat? 

– Oh ja, självklart, självklart. Jag var på matchen när de vann cupen hemma mot Örebro 2015. 

Vad minns du mest därifrån?

– Jag minns framför allt att folk blev väldigt sura på mig, haha. Det var sådan härlig stämning och så råkade jag säga att det var lite orättvist med hemmaplan i en cupfinal. Så då sa jag att man kanske borde ha en hemma- och en bortamatch som i Uefa-cupen. Men det var mer för att popularisera cupen, men det uppfattades lite fel. 

Tycker inte Blåvitt behöver oroa sig

Som gammal IFK:are har han än i dag svårt att hålla sig borta från fotbollen och Blåvitt. Fotboll är ju hans liv, som han själv säger. 

– Jag har dock inte sett någon match för jag har inte Dplay, men jag har följt det via era liverapporteringar haha. Jag har kompisar som tittar på det och de säger ju att Blåvitt spelar väldigt väl och att tabellplaceringen ljuger en del. Och så kan det ju vara i bland. 

Hur är det när spelet funkar men man inte får med sig resultaten?

– Det är då man börjar fundera lite, ”vad sjutton är detta?”. Man ska inte bli orolig och det tror jag inte att de är heller för det finns så många bra fotbollsspelare i laget. De behöver nog inte oroa sig för något bottenträsk, det tror jag inte.