”Inte pratat med Janne – vet att jag är på tapeten”

Om man vill vara med i landslaget. Hur gör man då? Bäst är att ringa Janne Andersson, framkom på en presskonferens i vintras.
Sebastian Ohlsson trivs med tillvaron i Tyskland.
Foto: Markus Wulcan
Sebastian Ohlsson vid yttre Alstersjön i centrala Hamburg.
Foto: Markus Wulcan
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

HAMBURG. Sebastian Ohlsson, 27, gör succé i kultklubben FC St. Pauli och är för första gången i karriären aktuell för landslaget. 

GT hälsade på Blåvitts förre lagkapten i Hamburg och pratade fotboll och politik. 

– Jag har haft ett riktigt fint första år här nere, säger han. 

I fjol blev det 24 starter i den tyska andraligan för den forne offensive vänsteryttern som i IFK Göteborg skolades om till högerback. Sebastian Ohlsson har till och med fått rycka in som mittback i FC St. Pauli. 

– Jag kom in i det bra från första stund, vi vann derbyt mot Hamburg och sedan rullade det på. Vi spelade jävligt bra mot topplagen, men bortaspelet var för dåligt och vi vann bara en enda bortamatch på hela säsongen. Det var visserligen i derbyt inför 57 000 åskådare, så det var speciellt att vinna det, säger 27-åringen över en lunch vid den vackra yttre Alstersjön i centrala stan. 

Bästa spelaren du mött? 

– Det var häftigt att möta Mario Gómez i Stuttgart. Jag var höger mittback mot honom och det gick bra (1-1). Och även Nicolás González som spelar med Messi i landslaget. Både Stuttgart och Hamburg har spelare som kostar tio miljoner euro och det är klart att man märker lite skillnad i nivå då.

”Är galet tryck – supporterkulturen är enorm”

Hemmaarenan Millerntorn-stadion i stadsdelen St. Pauli, belägen ett stenkast från nöjeskvarteren kring Reeperbahn och med kapacitet för cirka 30 000 åskådare, är alltid utsåld oavsett motstånd. 

– Det är ett galet tryck där och supporterkulturen är grym. Det buas inte och det sjungs inga hatramsor. Vi har inga medgångssupportrar utan de stöttar oss alltid oavsett. 

Sebastian Ohlsson trivs i St. Pauli och har kontrakt ytterligare två år.
Foto: TIM GROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN

Blir du igenkänd på stan? 

– Nej, jag kan gå i lugn och ro och det är skönt. Det är mycket mer när jag är hemma i Göteborg. 

FC St. Pauli är en speciell fotbollsklubb med flera hundra registrerade supporterföreningar runtom i världen. Den politiska hemvisten är långt ute till vänster. I fjol uttryckte lagets turkiske spelare Cenk Sahin sitt stöd efter Turkiets invasion av Syrien. 

”Vi står på vår heroiska militärs sida. Vi ber för er”, skrev han på Instagram. 

Något som fick klubbens supportrar att ilskna till ordentligt. Under en match hängde de upp en banderoll med ett tydligt budskap. 

”Vi ber alla St. Pauli-fans att visa kurderna att de inte är ensamma. Sahin, dra åt helvete”.

Kort därpå fick Cenk Sahin sparken av sin arbetsgivare. 

”Krigshandlingar är inget som är öppet för diskussion. Att utföra dem, eller visa sin solidaritet med dem, går stick i stäv med klubbens värderingar”, löd pressmeddelandet. 

”Tar ställning mot homofobi och sexism”

Sebastian Ohlsson gillar att FC St. Pauli har en tydlig inriktning. 

– Man tar ställning mot homofobi, sexism och rasism och jag tycker att man gör det på ett jävligt bra sätt. Men för mig är de sakerna inte politiska, det är ju självklarheter. Och klubben har många sociala projekt på gång, man märker att det är mer än bara fotboll. Jag tycker att det är helt rätt när man har den ställningen man har som fotbollsklubb, säger han. 

St. Paulis turkiska spelare Cenk Sahin fick sparken av klubben efter ett uppmärksammat inlägg på Instagram.
Foto: JAN HUEBNER/HERKERT / IMAGO IMAGES / JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Efter Rotterdam och Antwerpen har Hamburg Europas tredje största hamn. Här finns fler kanaler än i Amsterdam och Venedig sammantaget. Den trendiga design- och kulturstaden med omkring tre miljoner invånare inklusive förorter sjuder av liv, trots coronavirusets framfart. Munskydd i affärer och när du går till och från ditt bord på restaurang är ett krav, precis som att ange ditt namn, hemadress och telefonnummer på en lapp om du ska ta en kaffe på ett kafé. 

Har kontrakt i två år till

Sebastian Ohlsson stortrivs i staden som är en av Europas dyraste att leva i. Efter 20 spelade matcher i fjol förlängdes hans kontrakt automatiskt och löper nu fram till sommaren 2022. Han är inne i en intensiv försäsongsperiod inför ligastarten i september.

– Mitt fokus är att göra det så bra som möjligt och se till att vi kommer högt upp i tabellen. Jag vill spela på den här nivån eller högre så länge jag kan. Jag känner fortfarande att jag utvecklas varje dag och förhoppningsvis har jag inte nått min peak ännu. 

Hur har flytten påverkat dig privat, gör du något roligt för pengarna? 

– Jag gör inte så mycket annorlunda jämfört med tidigare och har inte unnat mig så mycket, men jag lägger undan lite pengar så att jag kan köpa mig ett hus när jag kommer hem. 

Göteborgarens karriär har varit allt annat än spikrak. Aldrig representerat något ungdomslandslag, fick byta Blåvitt mot Örgryte för att etablera sig i seniorfotbollen, hamnade sedan direkt i Jörgen Lennartssons frysbox när han kom tillbaka och fick slita hårt för varje spelminut. 

Sebastian Ohlsson är numera aktuell för landslaget.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Jag har blivit starkare av motgångarna”

– Det är lätt att tappa motivationen när det går emot, men man får inte ge upp. Det finns olika vägar att gå och det behöver inte vara sämre att gå den långa vägen. Jag har definitivt blivit starkare av motgångarna. 

Till slut etablerade han sig i allsvenskan och blev lagkapten i IFK Göteborg. Efter ett år i Tyskland är han nu aktuell för Janne Anderssons landslag, något han aldrig tidigare varit i närheten av. 

– Jag har inte pratat med Janne, men jag vet att jag är på tapeten och det är klart att det hade varit fint att komma med där. Jag har några högerbackar före mig, men man vet aldrig om någon blir skadad.

Vad skiljer IFK Göteborg och FC St. Pauli åt rent sportsligt? 

– Det är mycket mer träning här nere och högre tempo. Kanske inte så många fler pass, men det är hårdare och mer löpning både med och utan boll. Det är skillnad i intensitet under säsong. Vi tränar fyra dagar i rad och spelar match den femte, i Blåvitt var det ofta två dagar i rad och sedan match. Det är den största skillnaden. 

Hyllar Poya och Ferran: ”De lade grunden”

Någon ledare som betytt extra mycket för dig under åren? 

– Först Thomas Olsson i Blåvitts u-trupp som trodde på mig som vänsterytter, sedan i Öis har jag Marcus Lantz att tacka för mycket. Och så klart Poya (Asbaghi) och Ferran (Sibila) som lade grunden till att jag tog steget ut i Europa. 

Vad tryckte Poya på? 

– Mitt defensiva jobb. Även om jag alltid har känt att jag varit bra på att ta bollen av motståndarna har han hjälpt mig jävligt mycket där. Han var tydlig och visade video på vad jag skulle göra och inte göra. 

Som till exempel? 

– Kanske att man när man tappade bollen tog en liten u-löpning hem i stället för att direkt vända om och ta tillbaka den. Den där lilla reaktionstiden var för lång. Poya tryckte in det i mitt huvud och nu behöver jag inte tänka efter längre, det kommer automatiskt. 

Trots att IFK Göteborg går tungt i allsvenskan så tror inte Sebastian Ohlsson att laget riskerar att åka ur.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

”Finns inte en chans att Blåvitt åker ut”

IFK Göteborg har det tungt i allsvenskan och Sebastian Ohlsson lider med sina gamla lagkamrater som han via tv följer i så gott som varje match. 

– Men man ska inte vara orolig. Det finns inte en chans att Blåvitt åker ut, det är omöjligt om man kollar på spelet och vilka spelare som finns. Man spelar bättre än vad resultaten visar. Och man ser tydligt att spelidén sitter väl trots stor omsättning på spelare. Även om det kommer in en ung kille vet han exakt vad han ska göra. 

På lång sikt är tanken att flytta hem till Göteborg igen. 

– Alla vet vad jag tycker om Blåvitt och jag hoppas att jag spelar där igen, men om eller när det blir är svårt att säga. Det kan bli om sju år eller redan om ett, det går så fort i fotbollsbranschen. Nu fokuserar jag bara på att göra en bra säsong med St. Pauli. 

Här är svenskarna att hålla koll på i Bundesliga. Experterna Martin Åslund och Keven Bader går igenom.