Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: "Han är inte unik på något sätt"

Mikael Stahre och Häckens sportchef Sonny Karlsson Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS ORRE / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Mikael Stahre, 42, lämnar BK Häcken för att träna MLS-laget San José Earthquakes.

Det får Hisingsklubben att rasa – och nu anser Häcken att det Stahre gjort strider mot deras gemensamma avtal. 

– Vi är otroligt besvikna på hans beslut. Det sätter oss i en sits där vi en månad före säsongsstart står utan tränare, säger sportchef Sonny Karlsson.

Mikael Stahre lämnar BK Häcken efter ett år i klubben.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mikael Stahre förde BK Häcken till en fjärdeplats i allsvenskan – men det blev bara en säsong i klubben. 

Enligt GT:s uppgifter kommer 42-åringen inom kort att presenteras som San José Eartquakes nye huvudtränare.

Häcken har bekräftat att Stahre har lämnat klubben – och klubben är uppenbart missnöjd med hans besked. 

"Tränaren har sagt upp sitt avtal för att ta ett annat uppdrag, i USA, trots att BK Häcken motsatt sig det med hänvisning till vårt befintliga avtal", skriver Häcken på sin hemsida och fortsätter: "BK Häcken överväger hur vi ska förhålla oss till detta avtalsbrott."

Häcken refererar till att Stahre hade två år kvar på sitt treårskontrakt med klubben. 

– Vi sa nej med hänvisning till att vårt avtal gäller, när Mikael kom och sa att han lämnar oss för ett annat uppdrag, säger sportchef Sonny Karlsson och tillägger:

– Vi är otroligt besvikna på hans beslut. 

"Ställer till det för oss"

Sonny Karlsson utvecklar hur dialogen med Stahre har sett ut: 

– I slutet av förra veckan, i fredags, kom han och sa att han ville säga upp sitt avtal med oss. Vi sa "Nej, vi är nöjda med dig, ledarna gillar dig, spelarna och supportrarna också". Vi var inte intresserade av det och vi anser att vårt avtal gäller över de tre år som vi kom överens om. Vi brukar inte vara kortsiktiga och när han skrev på för oss tyckte han att tre år passade bra för honom också. Därför sa vi nej nu.

Vad sa han?

– Det tog till i går... Sedan sa han upp sig. Vi har en skriftlig uppsägning på bordet – och det känns som att han ställer till det för oss.

BK Häcken kan komma att stämma Mikael Stahre för kontraktsbrott, men Sonny Karlsson säger att han i nuläget inte vet om det är den vägen klubben vill gå.

– Det ligger egentligen inte på mitt bord. Vi ska ha en styrelsekonferens i helgen (på söndag) och lär ha ett svar på det i nästa vecka. Vi vet vilka möjligheter och rättigheter vi har att driva detta. Sedan är frågan om vi vill eller har lust att belasta föreningen på det sättet. Samtidigt har vi i affekt lust att belasta honom (Stahre) för det han har gjort.

Häckens sportchef Sonny Karlsson.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

"Det är 'me, myself and I'"

Hur pass sällsynt är ett sådant här agerande bland tränare?

– Tydligen är det inte så sällsynt längre. Det har vi sett flera exempel på. Det är mycket mer "me, myself and I" även på tränarsidan och det är väl inte riktigt det vi i BK Häcken står för. Det är inte så vi vill arbeta. Vi tycker inte att det här är speciellt schysst – och det är han medveten om. Ändå fattade han det här beslutet.

Nu måste Häcken ge sig ut på tränarjakt.

– Det sätter oss i en sits där vi en månad före säsongsstart står utan tränare. Men vi är inte rädda för den här utmaningen, vi kommer att hitta en ny bra tränare.

Det är ni övertygade om?

– Ja, han (Stahre) är inte unik på något sätt. Det finns andra som är mycket skickligare än vad han är. Men jag har ingen lust att prata om den frågan just nu. Det är inte det det handlar om just nu. Vi behöver bli av med detta först, så att säga, och sedan får vi jobba vidare.

GT har sökt Mikael Stahre för en kommentar.

 

LÄS MER: Här är Mikael Stahres nya klubb