Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURESFoto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
 Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURESFoto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
 Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Domarens besked - efter stora ilskan

Publicerad
Uppdaterad

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Det uppskjutna rivalmötet mellan IFK Göteborg och AIK hade det mesta.

Mikael Boman blev stor matchhjälte för hemmalaget med ett 2-1 mål ur misstänkt offsideposition - och AIK:s kvitteringsboll i sista sekunden blev avblåst för farligt spel.

Efter matchen var AIK:s sportchef Björn Wesström kritisk mot domslutet:

– Bedrövligt! Det kommer han också tycka när han ser om det.

– Min bedömning är att Denni Avdic spelar högt med sulan, säger domaren Mohammed Al-Hakim.

Men det var AIK som rivstartade matchen.

Göteborgaren Amin Affane pangade in en läcker frispark redan under matchens första minuter.

Han firade vilt och löpte mot AIK-supportrarna och kysste klubbmärket.

Sedan tog IFK Göteborg kommandot - men det var inte förrän i andra halvlek utdelningen skulle komma.

Sören Rieks satte 1-1 ur snäv vinkel sedan målskytten Amin Affane stått för en misslyckad tillbakapassning.

Därefter punkterade Mikael Boman tillställningen med ett 2-1-mål som kom ur misstänkt offsideposition.

 

LÄS MER: Blåvitt vann mot AIK på hemmaplan: "Jag trodde inte att det var sant" 

 

"Det verkar vara ett misstag"

AIK hade en kvitteringsboll inne i absolut sista sekunden - som vinkades av för farligt spel.

– Bedrövligt! Det kommer han också tycka när han ser om det, säger Wesström och fortsätter:

– Det är inte lätt att vinna om man får mål emot sig som inte ska vara mål. Och man inte får göra mål när man gör mål, säger Wesström.

Efter matchen var AIK:s tränare Rikard Norling rejält missnöjd - men mest på det egna lagets insats, och Norling valde att inte kritisera domarens beslut att döma bort kvitteringsmålet.

– Det var fel, troligtvis. Men det hjälper varken mig eller spelarna ett skit när vi ska gå vidare till nästa match.

IFK Göteborgs tränare Alf Westerberg hade även han svårt att få någon klarhet i domslutet.

– Jag har sett en reprisering och det är svårt att sortera ut vad som händer. Men precis som när man själv råkar illa ut, vilket vi har gjort nyligen, så kan man bara konstatera att det är funktionärernas sak att sköta bedömningen, säger han.

 

LÄS MER: Månsson: Kan inte förstå domslutet

 

Avdic kritisk till domslutet

AIK-spelare Denni Avdic var själv inblandad i situationen som föregick det bortdömda 2-2-målet. Också han är oförstående inför domslutet:

– Som jag förstår det så dömer han bort det för farligt spel, vilket jag inte alls förstår.

Var du uppe med foten?

– Lite grann kanske, men inte så att det var farligt spel. Jag gnäller aldrig på domaren, men den här situationen var väldigt, väldigt tveksam.

Har du någon förståelse för att det går fort och att han måste döma i stunden?

– I just den här situationen, nej.

Nyförvärvet: "Domaren gjorde helt rätt"

Kristopher Da Graca är ny back i Göteborg, och han anser att domaren gjorde rätt som blåste av spelet för hög spark - och inte godkände AIK:s boll som gick i mål.

– Det ska vara frispark, han (Avdic) hoppade in med dobbarna före, domaren gjorde helt rätt.

Domaren Mohammed Al-Hakim själv säger så här om det bortdömda målet:

– Min bedömning är att Denni Avdic spelar högt med sulan. Men jag har inte vinkeln för att se djupet mellan hans fot och IFK Göteborgs spelare Boo Wiklander. Jag bedömer att han är så pass nära att det blir en oschyssthet. Visar det sig att det var fel, ja, då är det väldigt olyckligt.

Kände du dig säker där och då?

– Ja, absolut. Sedan förstår jag på att det blir reaktioner efteråt att någonting kanske eventuellt är fel. Därför vill jag skicka en stor eloge till både Rickard Norling och AIK-spelarna, att de visar någon sorts förståelse för att jag har tagit mitt beslut. Det blev så där och då.

Relaterade ämnen
Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag