Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En jävligt tuff höst – har haft noll fokus på fotboll”

Bosko Orovic är tillbaka i fotbollsvärlden, som sportchef för Utsikten BK.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Bosko Orovic återvänder till klubben han var huvudtränare för 2017, innan han lämnade för Gais.Foto: ADAM IHSE/TT
”De senaste två åren har varit väldigt tuffa för mig, jag ska inte ljuga”, säger Bosko OrovicFoto: BILDBYRÅN
Bara dagar efter att han presenterades för Gais var han med om en trafikolycka. Sviterna lider han fortfarande av i dag.Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN
Efter två turbulenta år fick Bosko Orovic sparken från Gais sommaren 2019.Foto: BILDBYRÅN

Ett halvår efter att han fick sparken från Gais är Bosko Orovic, 47, tillbaka – som sportchef för hårdsatsande Utsiktens BK.

Nu berättar han om den tuffa tid han har bakom sig.

– Min mamma är sjuk i cancer. Jag har haft noll fokus på fotboll, säger Bosko Orovic.

I juli fick Bosko Orovic sparken från Gais. Nu är han nytillträdd sportchef i Utsiktens BK i division ett, föreningen som han för två år sedan lämnade för just Gais.

– Jag har bara goda minnen från Utsikten, så det ska bli väldigt kul. Jag ser fram emot det och det är en fin förening med många eldsjälar som jobbar åt samma håll. Det ska bli fint, säger Bosko Orovic.

Bakom sig har han en tung tid.

– De senaste två åren har varit väldigt tuffa för mig, jag ska inte ljuga, säger Bosko Orovic.

Var med om svår trafikolycka

Starten i Gais blev något helt annat än vad han hade önskat sig och hoppats på.

– Jag är ju invalid. Jag har varit invalid sedan sommaren 2017 och det är inte många som vet om det, säger han.

Bara dagar efter att han presenterades för Gais var han med om en trafikolycka. Sviterna lider han fortfarande av.

– Min fotled krossades. Läkare har försökt lappa ihop mig sedan dess och ett tag var det snack om amputering. Nu har jag smärta nästintill konstant. Jag kan inte genomföra en hel träning utan smärta, säger Bosko Orovic och fortsätter:

– Så bara det har varit oerhört jobbigt att behöva leva med. Nu hoppas jag på en steloperation under 2020 så att jag kan komma tillbaka till det normala.

Bosko Orovic tillsammans med Patrik Ingelsten. Nu har båda fått lämna Gais.Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN

Fick ta emot mordhot

Ett år senare, sommaren 2018, hamnade Bosko Orovic i rejält blåsväder efter att öppet ha skyllt den sportsliga kräftgången på klubbens fans, efter en hemmamatch mot Brage. Dagen därpå bad han om ursäkt för sitt uttalande, men alla var inte tillfreds med det.

Under fjolåret utsattes han och familjen för dödshot.

– Det var svåra dagar men det var ännu svårare för min fru och mina barn. Visst, jag gjorde bort mig med mitt uttalande och fick ta konsekvenserna. Men folk måste inse att det finns gränser, säger han.

Sommaren 2019 var hans sejour i Gais över, efter en lång tid av dåliga resultat. Kulmen var när Gais förlorade hemma mot Dalkurd med 1–5.

Bosko Orovic sparkades i mitten av juli.

– Det ger mig ingenting att ta upp vad som hände i Gais. Det är mycket skit som har hänt, men det är ingen som tjänar på att jag pratar om det. Jag har lagt det bakom mig och jag är förbi det. Jag önskar Gais all lycka i framtiden, säger han.

Efter att du fick sparken sa du att du skulle ge din syn på vad som har hänt.

– Jo, men jag har tänkt lite på det och vad gör det vad jag säger? Det finns mycket jag kan säga, men jag tänker inte göra det för då finns risken att jag startar i gång något. Det orkar jag inte med. Det gynnar ingen att jag tar upp allt som har varit.

Kände du dig någonsin sviken av Gais?

– Nej, alltså återigen: Jag vill inte prata om det. Jag har lagt allt det bakom mig.

Bosko Orovic fick sparken från Gais i somras.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mamman drabbad av cancer

Comebacken till fotbollen hade kunnat ske tidigare än nu.

– Det var flera andra föreningar som ville ha mig, Utsikten var inte de enda. Av respekt tänker jag inte nämna vilka, men då var jag tvungen att flytta på mig och jag är inte där mentalt, säger Bosko Orovic.

Det finns en anledning till det.

– Min mamma är sjuk i cancer. Det har varit en tuff tid och när ens familjemedlem blir så allvarligt sjuk så är det en pärs. Jag är inte den enda som har genomgått det, men jag unnar ingen det, säger Orovic.

Hur har hösten varit?

– Det har varit en jävligt tuff höst för mig. Min mamma är vid liv i dag, men halva hon är borta och hon går på cellgiftsbehandlingar. Jag har haft noll fokus på fotboll sedan jag fick gå från Gais, men det har börjat bli bättre mot slutet.

Därför var det rätt i tiden när Utsikten hörde av sig, konstaterar han.

– Jag kände då att den här rollen (sportchef) passar mig just nu. Jag är en tränare i grunden, men jag har inte den tiden just nu till att vara det. Men på sikt ser jag mig själv träna ett lag, säger Orovic.

Utsiktens mål: Allsvenskan om fem år

Dagar innan Orovic återvände till Utsikten blev det klart att vd:n och grundaren av det Göteborgsbaserade bemanningsföretaget EHRAB Gruppen, Benjamin von Jahf, köpt upp 49 procent av klubben.

Benjamin von Jahfs mål är att klubben ska nå allsvenskan om fem år.

– Haha, ja ... Men jag tycker inte det är så fel, det är inget fel med att vara visionär. Det behöver inte betyda att man hamnar där, men då har man åtminstone en tydlig målsättning med vad man vill, säger Orovic.

Bosko Orovic var huvudtränare för Utsiktens BK innan han lämnade för Gais.Foto: /IBL

Med sig har han två nygamla spelare i form av Karl Bohm och Alexander Angelin, som båda kommer från Gais.

Tror du att de får sitt stora genombrott nu?

– Herregud, ”Kalle” Bohm gjorde ju 28 poäng senast han spelade i Utsikten. Men det handlar om att må bra för att prestera bra. Det är två fantastiska killar och det kommer att bli flera, jag tänker inte gå in på namn, men det kommer flera.

Med allt som har varit – motorcykelolyckan, dödshoten, sparken från Gais och din mamma – hur har du orkat?

– Det är enkelt, det gäller att aldrig ge upp. Man får inte det.