Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är stjärnorna som spelat Gothia Cup

Världsmästare, skytteligavinnare och internationella storstjärnor.

Mängder av blivande världsspelare har som små spelat Gothia cup i Göteborg.

Andrea Pirlo, Kosovare Asllani och Xabi Alonso är bara några exempel.

På måndagen drar den 45:e upplagan av Gothia cup i gång i och kring Göteborg.

Genom åren har ett antal spelare som deltagit i turneringen senare blivit världsstjärnor.

Här är några av dem.

 

ANDREA PIRLO, 40, ITALIEN

Andrea Pirlo i landslagsdressen. Foto: Insidefoto

Den ack så elegante mittfältaren hade en lång och framgångsrik karriär i klubbar så som Inter, Milan och Juventus. På meritlistan finns VM-guld samt Serie A- och Champions League-titlar. I unga år vann han också Gothia cup 1990.

 

KOSOVARE ASLLANI, 29, SVERIGE

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Gjorde sin Gothia-debut med Vimmerby IF som 15-åring. Nybliven VM-bronsmedaljör med det svenska landslaget. Till vardags spelar hon i damallsvenska Linköping, men dessförinnan har hon även spelat i USA, Frankrike och England.

 

JULIO BAPTISTA, 37, BRASILIEN

Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP SCANPIX SWEDEN

Vann Gothia cup 1993 med det legendariska Gothia-laget Pequeninos do Jockey. Den offensiva mittfältaren har spelat i bland annat Real Madrid, Arsenal och Roma. Lade skorna på hyllan alldeles nyligen.

 

HANNA LJUNGBERG, 40, SVERIGE

Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Spelade Gothia cup 1993 för Mariehamn. Har en lång meritlista med bland annat två Champions League-titlar. Hon har också sex SM-guld och ett VM-silver.

 

XABI ALONSO, 37, SPANIEN

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/TEAM 2 IMAGO SPORTFOTODIENST

Har en lång och framgångsrik fotbollskarriär bakom sig efter att ha spelat Gothia cup 1995. Lade skorna på hyllan efter att ha spelat för storklubbar som Liverpool, Real Madrid och Bayern München.

 

CAROLINE SEGER, 34, SVERIGE

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den nyblivna bronsmedaljören från VM i Frankrike har tillhört det svenska landslaget sedan 2005 och har utöver det en lång klubblagskarriär i bagaget. Har vunnit Diamantbollen och tillhört storklubbarna Lyon och PSG. Spelade Gothia för Rydebäcks IF år 2000.

 

ALAN SHEARER, 48, ENGLAND

Foto: AP PA

Satt på bänken när hans lag Wellington Juniors vann Gothia 1985. Hade därefter en framgångsrik karriär där han både vann ligan och skytteligan i Premier League.

 

KIM KÄLLSTRÖM, 36, SVERIGE

Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Spelade Gothia för Partille IF 1996 tillsammans med en annan dåvarande talang, Pierre Donatella. Senare blev han långvarig landslagsman och han har tillbringat många säsonger i de europeiska ligorna. Avslutade karriären i Djurgårdens IF.

 

ZÉ ROBERTO, 45, BRASILIEN

Foto: CESAR GRECO / IMAGO/FOTOARENA IMAGO SPORTFOTODIENST

Spelade Gothia tillsammans med Julio Baptista. Har senare i karriären vunnit två titlar i Copa América – och han vann också den brasilianska ligan som 42-åring. Har spelat i bland annat Real Madrid och Bayern München.

 

EMMANUEL ADEBAYOR, 35, TOGO

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/PANORAMIC IMAGO SPORTFOTODIENST

Det sägs att han direkt efter sin medverkan i Gothia cup 1999 åkte och signade sitt första proffskontrakt med Metz. Har många år i Premier League bakom sig och han tillhörde också Real Madrid under en kortare låneperiod 2011.

 

CRISTIAN ZACCARDO, 37, ITALIEN

Foto: OKÄND

Slog igenom under sin tid i Palermo. Har också ett VM-guld från 2006 på meritlistan. Håller fortfarande i gång i högstaligan i San Marino.

 

WARIS MAJEED, 27, GHANA

Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Upptäcktes av Häcken när han spelade Gothia som 17-åring 2009. Vann några år senare allsvenskans skytteliga innan han flyttade till Spartak Moskva. Har sedan dess tillhört en rad klubbar och flyttade nyligen tillbaka till FC Porto efter en låneperiod i FC Nantes.

 

KEVIN PHILLIPS, 45, ENGLAND

Foto: JED LEICESTER / BILDBYRÅN ACTION IMAGES

Var med i Gothia cup 1988 då han spelade för HC Soccer Academy. Fick nio år senare sitt stora genombrott i Sunderland. Efter att ha varit med och skjutit upp klubben i Premier League vann han som nykomling skytteligan med 30 mål. Gjorde även några landskamper.

 

NILLA FISCHER, 34, SVERIGE

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Nybliven bronsmedaljör från VM i Frankrike. Har tillhört det svenska landslaget sedan 2001 och har många år i tyska Wolfsburg bakom sig där hon vunnit Champions League. Tillhör nu Linköping.