Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är fotbollslagen som domarna vägrar att döma

På Åkeredsvallen blev en domare misshandlad när Tynnered mötte Neutrala. Foto: Markus Wulcan
Kortedala IF:s klubbstuga. Foto: Markus Wulcan
Prince Rotimi Odetunde, ordförande och ledare i United Africa. Foto: PRIVAT
Foto: BILDBYRÅN
Spelare och domare skakar hand inför en fotbollsmatch.Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Fotbollslag i Göteborg hotar och misshandlar domare – så till den grad att vissa inte längre vill döma dem. 

En av domarna berättar hur han efter en match fick en ordentlig hjärnskakning och riktar nu hård kritik mot Göteborgs fotbollförbund – som han anser inte stöttade honom.

– De gillar att ducka, men de måste ta domarnas situation på allvar, säger domaren som fortfarande går hos psykolog efter incidenten.  

Själva anser fotbollslagens ansvariga att det är domarnas attityd det är fel på.

En assisterande domare med offsideflagga.Foto: BILDBYRÅN

Skandalscenerna utspelade sig i en kvalmatch till division 5 mellan Tynnered och Neutrala IF i början av november. Huvuddomaren beskriver stämningen på planen som irriterad, men främst inom lagen, inte mot domaren. 

Men efter ett domslut i slutminuterna som gick emot Neutrala kokade det över. 

– Jag blåser frispark och tar ny position. Då slår någon mig rätt i bakhuvudet med knytnäven. När jag ska kolla vem som slog mig får jag ett slag till i bakhuvudet av någon annan, och sedan får jag ett till av den första personen. Det kommer in mycket folk på planen och det blir en gröt. 

Domaren fortsätter: 

– Då passar en ledare på att slå mig och när mina kolleger lyckas dra ut mig ur gröten får jag sparkar i ryggen och magen. Den assisterande domaren blir också slagen, säger domaren, som inte vill framträda med namn och bild.

Här på Åkeredsvallen blev en domare misshandlad när Tynnered mötte Neutrala. Foto: MARKUS WULCAN

Blev sjukskriven 

Tynnereds spelare gick emellan och omringade domaren för att skydda honom och han eskorterades av planen innan det blev ett besök på sjukhuset.

– Jag fick en ordentlig hjärnskakning och blev öm i nacken. Min kollega fick en lättare hjärnskakning. Jag har återhämtat mig hyfsat när det gäller den fysiska delen, men jag går fortfarande hos psykolog varje vecka. Man undrar ju vart fotbollen är på väg. Det är tufft att vara domare i nuläget och det är väldigt synd. Jag blev sjukskriven i två veckor. Tragiskt. 

Efter att ha hållit på med fotboll sedan sjuårsåldern kände han att det fick räcka, speciellt eftersom stödet från Göteborgs fotbollförbund inledningsvis var ljummet. 

Men sedan tog förbundet tag i saken och han tänkte om. 

– Jag dömer ju för min egen skull och vill vara med i fotbollsfamiljen. Jag tycker att det är jättekul att döma och varför ska jag sluta för att folk inte kan hantera sina känslor

Domaren berättar att han kommer att sluta den dagen som det inte längre är kul. Men det finns en målsättning: Att bli huvuddomare i division 3.

– Men vi måste få en bättre arbetsmiljö. Hat, hot och psykisk misshandel inträffar nästan var tredje match och det finns kolleger som blivit förföljda med bilar. 

Domare förföljs efter matcherna – med bilar. Foto: BILDBYRÅN

”Då kommer panikångestkänslor”

Han har hunnit döma en match sedan misshandeln. Då hade domarklubben, som vägrade döma vissa lag i slutet av säsongen, skickat dit några personer för att stötta honom. 

Även om det var nervöst gick det bra. 

– När det samlas mycket folk runt mig kommer panikångestkänslorna. Det är något man måste jobba med för att få bort. 

Neutrala har fått sitt straff. Laget är avstängt kommande säsong och det gäller även futsalverksamheten. Föreningen tänker överklaga beslutet.

– Ingen därifrån har kontaktat mig. Man kan tycka att en ordförande eller någon kan ringa och kolla hur man mår, men jag har inte hört ett ljud. För jävla dåligt, säger domaren.

”De vill ha proffsdomare” 

Vad kan man göra för att komma tillrätta med problemen? 

– Förbundet måste reagera snabbare. Tävlingskommittén reagerar inte förrän det är flera grejer på ett lag. Direkt när vi domare mejlar förbundet om att ett lag är stökigt måste det hända något, det kan inte gå nästan en hel säsong innan någon från förbundet åker ut och kollar på en match. Om serien redan är avgjord och det inte finns något att spela om är lagen jättelugna. Förbundet måste stänga av lag i ett tidigare skede. 

– Sedan ska man komma ihåg att alla lag är kunder till förbundet och betalar pengar för att få vara med. Därför skyddar förbundet kanske inte oss alla gånger och man får inte höra om allt som händer. Hade man fått det hade man kanske valt bort att döma vissa lag. Förbundet gillar att ducka för kritik. Det är tyvärr väldigt mycket politik, fortsätter domaren. 

Han betonar även att flera föreningar har hört av sig och visat uppskattning och stöttning efter misshandeln. 

– Alla håller ju på med fotboll för att vi älskar sporten. Man ska också komma ihåg att det inte är några stjärnspelare i division 6, men ändå vill de ha proffsdomare. Vi gör också fel, precis som spelarna som kan slå en dålig passning. Det handlar om att respektera och acceptera varandra. Man vill känna glädje. 

Kortedala IF:s klubbstuga. Foto: MARKUS WULCAN
Kortedalas hemmaplan Kortedalavallen. Laget spelar ibland även sina hemmamatcher på Bergsjövallen. Foto: MARKUS WULCAN

Vägrade skicka domare

Domaren är inte ensam om att drabbas av våld i Göteborg i år. 

Efter en säsong med många incidenter satte Göteborgs domarklubb ner foten och vägrade skicka domare till Kortedala IF:s och United Africas två avslutande matcher. 

I stället fick förbundet hämta in domare utifrån. 

På grund av den rådande hotbild och det olämpliga beteende som våra domare fått utstå ifrån föreningarna United Africa och Kortedala under flertal tillfällen i årets division 4A anser vi det finnas fog för att ej deltaga i de avslutande matcherna”, skrev domarkårens ordförande Robert Incorvaia i ett mejl till Göteborgs fotbollförbund som tidningen GP fick ta del av. 

– Vi är rädda att det tas till nästa nivå. Vi har haft misshandel mot domare tidigare och vi är rädda att det ska eskalera, sa Roberto Incorvaia till GP. 

Neutrala IF i division 6, som var inblandade i en misshandel av en domare och hans assisterande, har stängts av kommande säsong och får inte spela förrän 2021 – ett beslut som är överklagat. 

Klubbarna svarar

Domarklubben vägrade döma division 4-lagen Kortedala IF och United Africa. 

Och division 6-gänget Neutrala IF stängs av från all fotboll kommande säsong. 

GT har låtit de tre utpekade klubbarna ge sin syn på säsongen som gått.

United Africa: ”Domarna borde få böter”

United Africa, genom ordföranden och ledaren Prince Rotimi Odetunde:

– Domarna var inte så bra i år. Alla kan inte reglerna. Det blev problem när vi mötte Lunden, då dömde en kille som tidigare hade spelat i Lunden. Inte bra. Domarna gör massa fel, inte bara United Africa. Sedan hade vi tre domare från Norge i en match. De var jättebra och kunde reglerna. 

– Vi ska köpa en videokamera och filma matcherna, vissa lag gör det. Vi vill kunna visa domarna när de gör fel. Jag tycker att förbundet ska ha en representant på plats i varje match. Om United Africa får böter när vi gör fel borde domarna få böter när de gör fel. 

Du tycker att domarna ska få böter? 

– Varför inte? Det är inte rättvist att bara vi får böter om vi gör fel. Domarna borde gå fler kurser. Visst, vi måste göra det bättre, men det måste domarna också göra. När domarna förstör spelet med felaktiga beslut blir det problem. 

 

”De får inte spela med oss längre”

– Och när vi spelar mot ett lag från Balkan kommer det en domare från Balkan. Då står de och pratar sitt språk, inte svenska. De får inte göra så, det går inte. 

Har ni aldrig haft en domare med afrikanskt ursprung? 

– Inte en enda från Afrika. 

Men även om domarna gör fel kan man inte bete sig hursomhelst. 

– Nej, vi ska göra det bättre, det lovar jag. Vi har sagt till några spelare att de inte får spela med oss längre. De är inte med nästa år. Vi lär oss också. Sedan är språket ett problem. Flera av våra spelare kan inte svenska, men de kan engelska. Vi har försökt förklara det för förbundet. Det inte bara spelarna som ropar heller, det är publiken också och det kan vi inte göra något åt. 

– Sedan snackar folk mycket skit. Att vi skulle ha jagat en domare... var är bevisen? Vi har inte jagat någon. Jag hoppas att både vi och domarna blir bättre nästa år. 

Neutrala IF: ”Har inte förtjänat det här”

GT har inte lyckats nå Neutrala IF, men en anonym representant har uttalat sig i GP om den ett år långa avstängningen: 

– Det här straffet innebär att de ungdomar som vi försöker hjälpa i en bortglömd stadsdel nu står utan klubb. Vi tycker det här är fruktansvärt, ledsamt och väldigt grymt. Det här är ett hårt straff och ett kollektivt straff. Det känns som förbundet vill visa omvärlden och andra klubbar att andra måste akta sig. Det är en markering. Det här är inget vi har förtjänat. Det är några personer i vårt lag som har förstört det vi har byggt. Det straffar hela föreningen och alla våra ungdomar. 

Neutrala, som är hemmahörande i Biskopsgården, har överklagat beslutet. 

Tre personer är individuellt anmälda till Göteborgs fotbollförbund. Händelsen har även polisanmälts.

 

”Kommer att drabba samhället” 

– Vi har lämnat en överklagan eftersom vi tycker det här är orättvist och diskriminerande. Vi upplever att vi som förortsförening inte har samma rättigheter som andra föreningar. De tycker att vi är konstiga och jobbiga, säger representanten till GP. 

Hen betonar att incidenten där huvuddomaren misshandlades med slag och sparkar är oacceptabel. 

– Det är ingenting vi försvarar. Det är fel och fruktansvärt. Det tillhör inte fotbollen. Det är ingen fråga. Men det här straffet innebär att de ungdomar som vi försöker hjälpa i en bortglömd stadsdel, nu står de utan klubb. De kommer hänga på torget i stället. Det här kommer drabba samhället, säger representanten till GP.

Kortedala IF: ”Det vore förskräckligt”

Kortedala IF, genom ordföranden Thomas Larsson: 

– Vi får smälta detta år och jobbar internt med de här frågorna, men vi har inte kommit så där jättelångt. Jag tycker att Kortedala inte var oskyldiga, men det var inte domarna heller. Kortedala bar sig dumt åt, men domarna kanske borde kunna se lite längre fram och fråga sig varför det har blivit så här. Jag tror att vi alla skulle behöva lite mer utbildning. Sedan är det så att när människor bedömer människor så blir det fel ibland. 

 

”Vill inte ha en upprepning”

– Vi vill inte ha en upprepning nästa år, det vore förskräckligt. Vi hoppas att det rinner massa vatten under broarna så att allt inte ligger med i ryggsäcken nästa år, så att säga, för det vore förödande för alla parter. Nu skiter vi i det här och går vidare, det tror jag alla tjänar på. Nya friska tag för alla parter, alla möjligheter finns.