Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han var dåtidens Zlatan – fast inte på alla sätt...

Agne Simonsson har avlidit 84 år gammal.Foto: SÖREN KARLSON
Agne när han gör ett av sina fyra mål i VM 1958 då Sverige tog silver. Här nätar Simonsson mot Mexiko.Foto: STELLA PICTURES / DDP / UNITED ARCHIVES
Zlatan Ibrahimovic.Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / SHUTTERSTOCK

En av svensk fotbolls stora är borta, men hur stor var egentligen Agne Simonsson?

Väldigt stor.

Finns det någon svensk ur generationen som stod på topp under 50-60-talen som man kan jämföra med Zlatan Ibrahimovic så är det Agne.

Visst, det är lönlöst att jämföra prestationer och idrottare från olika epoker. 

Fotboll var något annat när Agne starkt bidrog till Sveriges VM-silver 1958 än när Zlatan ledde blågult under sin epok.

Kulturellt och socialt är det svårt att hitta likheter mellan Simonsson från Gamlestaden i Göteborg och Ibrahimovic från Rosengård. Jag tycker det visar sig mycket tydligt i ett tidningsklipp från Rekord-Magasinet i början av 60-talet. 

Här skriver han själv under rubriken ”Brev från Agne Simonsson - Real Madrid” bland annat följande: ”Jag hoppas att ni Rekord-läsare förstår att det inte är lätt för en svensk grabb som jag att hux flux hoppa in i världens bästa klubblag – som dessutom har världens bästa center – di Stefano! Han är bättre än jag, det är inget snack om den saken.”

Någon som kan tänka sig Zlatan skriva, säga eller ens tänka något liknande?   

Men fotbollsmässigt tycker jag ändå att likheterna finns där.

Agne Simonsson skriver 1960 i Rekord-Magasinet om tiden i Real Madrid.Foto: Rekord-Magasinet

Laget för jaget

Agne var en artist på planen. Han sköt inte hårdast, han sprang inte längst men hade en bländande teknik och en blick för spelet som bara de riktigt stora begåvas med.

Passningsspelet och precisionen i avsluten höll världsklass under en lång del av karriären. Dessutom var Agne en gentleman på planen som satte ”laget före jaget”. 

Han värvades till Real Madrid 1960. Ett Real som då var ännu större än de är i dag. Det var helt enkelt världens i särklass bästa klubblag.

Agne lyckades aldrig etablera sig bland Alfredo di Stefano och de andra superstjärnorna utan lånades ut till Real Sociedad där han gjorde en habil tid. 

Flyttade hem till Öis

Pengarna inom proffsfotbollen kan inte jämföras med dagens fantasilöner så när barnen närmade sig skolåldern 1965 återvände han hem till Göteborg och laget i sitt hjärta, Öis.

Jag såg aldrig Agne live under 50-talet, men har några starka minnen av hans insatser i Örgryte på Ullevi efter hemkomsten från Spanien. Jag har aldrig gillat rödtröjorna men Agne var oftast så sevärd att man som fotbollsälskare förmådde njuta ändå. Han var nästan alltid bäst på planen. Han gjorde nästan alltid mål, han visade alltid upp briljans.

Efter den aktiva karriären slog Agne in på tränarbanan. Han ledde sitt älskade Öis till SM-guld men nådde aldrig samma status som ledare utan det är liraren Agne många av oss aldrig glömmer. 

Torbjörn, Göteborgsfotbollens störste?Foto: WILFRIED WITTERS / BILDBYRÅN
Agne, Göteborgsfotbollens störste?Foto: KAMERAREPORTAGE / IBL

Mer lik Torbjörn?

Zlatan-jämförelsen är mest ett stöd för våra unga läsare och en del tycker kanske att den är krystad. Möjligen är det mer korrekt att jämföra Agne med Göteborgsfotbollens andre gigant, Torbjörn Nilsson. Samma underbara känsla, spelsinne och förmåga att dra tiotusentals åskådare till Ullevi på egen hand.

Torbjörn och framför allt Zlatan ledde/leder(?) sina klubblag till mycket större framgångar än vad Agne gjorde, men ser man bara till insatserna i landslagströjan gjorde Simonsson större avtryck resultatmässigt.

Ett VM-silver och mål i VM-final är stort nog. Detta tillsammans med ”Undret på Wembley” 1959 då Agne med sina två mål sänkte England och fick Guldbollen är fotbollshistoria.

Ingen är odödlig så nu har fotbolls-Sverige sorg, men i idrottens svenska historieböcker kommer Simonsson alltid ha en plats.

 

LÄS MER: Agne Simonsson är död – blev 84 år

LÄS MER: Hamrins sorg: ”Agne var en jättefin person”

TV: Agne Simonsson död – blev 84 år gammal