Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han har haft det kämpigt – hoppas det ordnar upp sig”

Niclas Alexandersson.
Foto: BILDBYRÅN
Paul Gascoigne.
Foto: DANNY LAWSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Hans kvitteringsmål mot England i premiären är minnesvärt för de allra flesta.

Niclas Alexandersson, 48, var en del av det svenska landslag som sensationellt nog vann ”dödens grupp” i VM 2002.

I en intervju med GT berättar Blåvittikonen om upplevelserna från mästerskapet, livet i dag – och hur det var att spela med den skandalomsusade lagkamraten Paul Gascoigne.

– Han har haft det kämpigt emellanåt, men jag hoppas att det ordnar upp sig, säger Alexandersson.

Det har hunnit gå elva år sedan Blåvittikonen Niclas Alexandersson, 48, själv la skorna på hyllan.

En karriär som gav två SM-guld, två VM-slutspel, två EM-slutspel, totalt 109 landskamper och spel i Champions League på 90-talet.

VM 2002 i Japan och Sydkorea var tveklöst en av 48-åringens stora höjdpunkter i karriären.

Ett mästerskap som han åtminstone mestadels har goda minnen från.

Gjorde mål i sin första VM-match

Inte minst premiären mot England.

– Det var väldigt speciellt för egen del. Jag gjorde ju mitt första VM. Och att då få förmånen, i min första match, göra mål mot landet där jag spelade i – med ”Svennis” som förbundskapten. Det var stort, säger han.

Krysset mot England följdes sedan upp med en 2–1-seger mot Nigeria för svensk del.

Anders Svenssons frisparkskanon mot Argentina räckte till ett nytt kryss – och därmed seger i vad som på förhand kallades för ”dödens grupp”.

”Ingen trodde att vi skulle gå vidare”

– Inför VM kunde man ärligt säga att det inte var någon som trodde att vi skulle gå vidare från den gruppen. Två klassiska fotbollsnationer i England och Argentina – och en outsider i Nigeria. Förutsättningarna var tuffa, konstaterar Alexandersson.

Framför allt vill han framhäva sammanhållningen som fanns i den blågula upplagan för 18 år sedan.

– Jag skulle säga att det enskilt var en av de största nycklarna. Att vi hade så bra harmoni och roligt ihop. Sen hade vi en bra mix av spelare i laget. Vi hade rutin, unga hungriga spelare och många olika spelartyper. 

Niclas Alexandersson blev målskytt i sin VM-debut mot England.
Foto: NIKLAS LARSSON / © BILDBYRÅN

Men det som såg så bra ut för svensk del skulle få en vänding.

I åttondelsfinalen mot Senegal tog VM-äventyret plötsligt slut – efter avgörande i förlängning.

– Jag minns att vi tog ledningen tidigt och att jag spelade den matchen med lindat huvud efter att jag tvingades gå av och sy.

Grämer sig fortfarande över uttåget

– Det kändes som att krafterna tog slut för oss där. Matchen var väldigt tidigt minns jag, och vi hade inte fått någon superlång återhämtning efter gruppspelet. Sen spelade värmen in en del och vi lyckades tyvärr inte hålla samma nivå i andra halvlek och förlängningen. Men det var små marginaler, Anders (Svenssons) stolpträff hade kunnat ta oss vidare, säger Alexandersson.

Trots att det nu har gått 18 år sedan dess berättar 48-åringen att han fortfarande grämer sig över det snöpliga uttåget.

– Att vi förlorade känns surt än i dag. Jag tror att vi hade kunnat göra något liknande VM 94 om vi hade haft marginalerna på vår sida, säger han.

Skandalomsusade Paul Gascoigne var en engelsk fotbollsstjärna – och lagkamrat med Alexandersson i Everton.
Foto: IMAGO / NORBERT SCHMIDT

När VM 2002 spelades var Alexandersson mitt inne i sin femåriga sejour i Premier League-klubben Everton.

Där fick han bland annat stifta bekantskap med den brittiska stjärnan och profilen Paul Gascoigne.

En speciell upplevelse, kort och gott.

– Han var lite smått galen emellanåt, men det var också en rolig karaktär. Det hände alltid något när man var runt honom. Och man visste sällan vad heller, det var alltid olika saker han hade för sig, säger Alexandersson och berättar om en händelse vid träningsanläggningen, när han gick upp två våningar för att hälla vatten på en spelare som blev intervjuad.

– Men samtidigt som han höll på med alla sina galna upptåg kunde man se vilken fantastisk fotbollsspelare han var – även om han kanske hade sina bästa år bakom sig när han var hos oss i Everton.

”Han har haft det kämpigt”

På senare år har ”Gazza”, som han kallas främst uppmärksammats för en rad skandaler, ofta kopplade till alkohol- och drogmissbruk.

Alexandersson berättar att han själv inte längre har någon kontakt med sin forna lagkamrat – men att det är tråkigt att läsa om händelserna i media.

– Det är klart, man vill inte att det ska gå snett för någon som man har varit närheten av på det sättet. Han har haft det kämpigt emellanåt, men jag hoppas att det ordnar upp sig.

Niclas Alexandersson är numera verksam som fotbollstränare på en skola i Göteborg.
Foto: ANDERS YLANDER

Niclas Alexandersson jobbar i dag som fotbollsinstruktör på Änglagårdsskolan i stadsdelen Kviberg i Göteborg.

Ett arbete han har haft i tio år – och trivs bra med.

– Jag har varit här sedan jag slutade spela – och anledningen till att jag fortfarande är kvar är att jag trivs så bra.

– Det är väldigt utvecklande att jobba med ungdomar. Att se deras utveckling på planen men även i det sociala och skolan. Man får jobba med väldigt många olika typer av spelare vilket är roligt.

Du ser inte dig själv gå in i någon seniorverksamhet snart?

– Nej, inte nu i alla fall. Jag har väl hela tiden sagt att den dagen mycket väl kan komma, men det är ingenting som jag hittills har känt att jag vill satsa på. Som det ser ut nu kommer jag köra på här ett tag till.