Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han enade landet efter flera tuffa år”

Glenn Strömberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Pelé och Paolo Rossi.
Foto: ANSA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Glenn Strömberg sörjer den bortgångne VM-hjälten Paolo Rossi.

Han spelade mot honom i ligan och träffade honom flera gånger då Rossi också var expertkommentator i tv.

– Det fanns så mycket kärlek runt Rossi i Italien. Genom VM-guldet 1982 var han med och enade landet efter flera tuffa år, säger Strömberg.

Glenn Strömberg blev bedrövad när han på torsdagsmorgonen vaknade upp till beskedet att Paolo Rossi hade avlidit.

– Det är tragiskt och jobbigt. Rossi var ju ingen som jag hade i telefonboken och pratade med varje vecka, men jag träffade honom en del, säger den förre svenske mittfältsstjärnan.

– Han var en otroligt sympatisk och trevlig kille, som höll en låg profil. När han också jobbade med tv sågs vi ganska ofta. Vi träffades i någon studio, satt och snackade, det blev någon middag tillsammans. Det är många fina minnen som dyker upp.

”En liten kvick vessla”

Paolo Rossi, som vid sin död i onsdags var 64 år, var i slutet av sin karriär när Glenn Strömberg lämnade portugisiska Benfica för italienska Atalanta 1984.

Det var två år efter Italiens överraskande VM-guld 1982, men guldglansen runt Paolo Rossi och de andra i laget var fortfarande högst påtaglig.

– Han var en liten kvick vessla i straffområdet. En riktig boxspelare med bra avslut som öste in mål och var oerhört svår för försvararna att få tag på, säger Strömberg.

Glenns första säsong i Italien var Paolo Rossis sista i Juventus, innan han rundade av karriären med ett år i Milan och ett i Verona.

– ”Pablito”, som han ofta kallades, var enormt stor när jag kom till Italien. Han och de andra i guldlaget hade en väldigt stor betydelse för hela landet, säger Glenn Strömberg.

Rossi och Tardelli.
Foto: ACTION PLUS / SHUTTERSTOCK

Tre oavgjorda i gruppen

Italien hade inte vunnit VM sedan de hade tagit guld 1934 och 1938. Men det var ingen som trodde att det skulle bli guld i Spanien 1982.

De öppnade med tre oavgjorda i första gruppspelet utan mål från Rossi.

Inte heller i den fjärde matchen (2–1 mot Maradonas Argentina) blev det någon fullträff för anfallaren, som precis hade kommit tillbaka till landslaget efter två års avstängning i samband med spelskandalen Totonero.

– Det var många som inte ville ha med honom i landslaget. Men dåvarande förbundskaptenen Enzo Bearzot var stenhård. ”Pablito” skulle med. Och han hade stöd av bland andra målvakten Dino Zoff. Rossi var anfallaren dom behövde i VM. Men det började ju så där, säger Glenn Strömberg.

Gjorde sex mål på tre matcher

Men i de tre sista matcherna kom explosionen som gjorde Paolo Rossi till hela Italiens fotbollshjälte.

Hattrick när Brasilien, av många betraktat som tidernas bästa brasilianska landslag, besegrade med 3–2.

Båda målen när Polen besegrades med 2–0 i semifinalen.

Det första målet i finalen mot Västtyskland, som vanns med 3–1.

– Han avgjorde hela VM på ett fantastiskt sätt. Och så hade han den där målgesten: Rätt upp i luften med armarna och så fortsatte han springa, säger Glenn Strömberg.

– Guldet blev en klassisk sak. Italien vann ju även 2006, men det guldets värde är inte i närheten av det 1982.

Strömberg förklarar varför:

– Italien hade haft flera svåra år med terror och bombningar, som sprängningen av tågstationen i Bologna två år tidigare då massor av människor dog. VM-guldet enade landet. Alla fick något annat, mycket roligare, att tänka på, säger den förre svenske mittfältsstjärnan.

Glenn Strömberg minns Paolo Rossi med värme.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Drabbades av sjukdom

Men det är många år sedan Glenn Strömberg senast träffade Paolo Rossi. 

– Det är en del år sedan som han gick ut och berättade att han hade drabbats av en knepig sjukdom. Det hade spekulerats mycket i vad det var, men han gick ut och sa att folk kunde sluta fundera och så berättade han som det var. Att han hade fått en sjukdom gjorde att han inte orkade jobba med tv på samma sätt längre. Han var ödmjuk även då, gjorde inget större väsen av det, minns svensken.

Men nu är Paolo Rossi borta.

– På kort tid har både Maradona och Rossi försvunnit. Alldeles för tidigt. Det är så tråkigt när så unga människor försvinner, säger Glenn Strömberg.