Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grunden Bois tar en paus: ”Jag är portförbjuden nu”

Thor Guttormsen grundade Grunden Bois 1992.Foto: BILDBYRÅN
Joakim Andersson, ordförande i Grunden Bois.Foto: BILDBYRÅN

Grunden Bois pausar sin verksamhet på obestämd tid. 

270 fotbollsentusiaster drabbas. 

– Man saknar ju tjötet. Jag är där nästan dagligen, men nu är jag portförbjuden, säger ordföranden Joakim Andersson, 35. 

Grunden Bois är Sveriges största klubb för spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Att man nu tillfälligt stänger ner all verksamhet beror på coronaviruset. 

Thor Guttormsen, som grundade klubben 1992, säger så här till GP om beslutet: 

– Det är klart att de är jättebesvikna och jag får hela tiden frågan ”men när startar det igen då?” En av spelarna ”anföll” mig utanför arenan i måndags och sa att han skulle ge mig stryk för att jag hade ställt in träningen, haha. Är det svårt för andra att acceptera att allt blir inställt så kan det vara ännu svårare för våra spelare. 

– Så det här är jättetråkigt eftersom man vet hur mycket det betyder för dem. Det känns jättetaskigt, men jag tror att vi har fattat rätt beslut och kanske räddar någon från att bli sjuk. 

Ordföranden tillhör riskgruppen 

Ordföranden och eldsjälen Joakim Andersson, som kom till klubben redan 1995, har ett hjärtfel och tillhör riskgruppen. 

– Jag ska få en spruta mot lunginflammation i morgon och om jag får corona så ska den bromsa förloppet. Lite orolig är man. Man tänker ju på det och undrar hur man skulle reagera. Samtidigt kanske man redan bär på det utan att man vet om det. 

Grunden Bois fick ett pris av Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan 2018.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Vad tycker du och dina lagkompisar om beslutet att pausa fotbollen? 

– Det är ju tråkigt så klart, men man måste lyssna på regeringen och myndigheterna. Alla vet att det kan vara farligt och vi vill inte riskera något. Normalt sett vet man ju vad man gör på måndagar och onsdagar. Nu får man väl se på tv eller spela tv-spel i stället. Jag är ute mycket på helgerna, men hade jag inte haft fotbollen på vardagarna så hade jag bara suttit hemma, säger Joakim Andersson. 

Du får umgås mer med kaninen du har också. 

– Ja, jag får hänga mer med Smulan. Jag har haft honom i fyra år och han är en väldigt bra kompis. Man ser på honom att han blir glad när jag kommer hem. 

”Nu vet man inte hur det blir”

Grunden Bois har 270 aktiva spelare, allt från knattelag till seniorer. Många är väldigt idrottsintresserade och går ibland och tittar på lag som Frölunda och IFK Göteborg. Men nu är hockeysäsongen avslutad i förtid och allsvenskan börjar tidigast i juni. 

– Det blir mindre att göra helt enkelt. Jag själv har årskort till Blåvitts matcher, men nu vet man inte hur det blir med det. Och det blir inget EM i år och kanske heller inte något OS. 

Hur håller du formen när fotbollen pausas? 

– Jag kanske tar någon mer promenad eller något. Man kommer ju att sakna tjötet i samband med träningarna. Jag har varit där nere (Prioritet Serneke Arena) och tjötat i stort sett dagligen, men nu är jag portförbjuden. Men jag har telefonkontakt med Thor, sportchefen som jag kallar honom, så gott som dagligen och det känns bra. Sedan får vi se när vi kan köra i gång igen, säger Joakim Andersson.