Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Hyséns möte med våldtäktsdömde profilen

Fotbollsprofilen dömdes för våldtäkt.
Glenn Hysén träffade fotbollsprofilen under en permission.
Foto: HENRIK JANSSON
Advokat Johan Eriksson försvarade profilen i hovrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: KRIMINALVÅRDEN

Om mindre än ett år kan den våldtäktsdömde fotbollsprofilen släppas fri.

Inför frigivningen har han fått flera permissioner och tillstånd att träffa möjliga arbetsgivare liksom vänner och bekanta.

Nyligen mötte han Glenn Hysén, 60.

– Det är klart att han tycker innerst inne att det är jobbigt, men man märker ingenting, säger Hysén om situationen.

Den meriterade fotbollsprofilen har vunnit flera SM-guld och representerat svenska storklubbar. Efter karriären har han levt ett glamouröst liv med bostad värd flera miljoner kronor i Stockholm liksom ett hus på en utländsk semesterort. Han har frekvent låtit sig fotograferas på röda mattan i samband med exklusiva galor och premiärer.

I oktober 2018 bjöd profilen in till middag i sitt hem. Där serverades vin, mat, choklad och ost innan bjudningen avslutades kring midnatt.

Den fängelsedömda fotbollsprofilen.
Foto: EXPRESSEN

Under natten våldtog profilen en kvinnlig gäst två gånger, enligt såväl Stockholms tingsrätt som Svea hovrätt. Efter domen skickades han till sexbrottsanstalten i Kristianstad för att avtjäna sitt straff.

MER OM VÅLDTÄKTSFALLET

 Det var i oktober 2018 som en kvinna anklagade fotbollsprofilen för att ha våldtagit henne två gånger samma natt, efter en middag hemma hos profilen.

 Mannen medger att han gick in till rummet där kvinnan sov. ”Jag gick in och satte mig på sängkanten bredvid henne. Jag vet inte riktigt vad vi sa men jag tror jag sade något som ’sover du i den där tjocka tröjan?’”, har profilen sagt i förhör.

 Därefter våldtog han henne två gånger. Det är Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt ense om. I bevisningen mot profilen ingick bland annat en ljudfil som kvinnan spelat in under våldtäktsförloppet.

 Fotbollsprofilen dömdes mot sitt nekande till tre års fängelse för två fall av våldtäkt den natten. Sedan skickades han till sexbrottsanstalten i Kristianstad för att avtjäna sitt straff.

 Hans hustru begärde skilsmässa i samband med åtalet men ändrade sig sedan.

”Frigivningsförberedande” permissioner

Om ett knappt år har fotbollsprofilen avtjänat två tredjedelar av strafftiden och är aktuell för villkorlig frigivning. En kartläggning av mannens tid i fängelse visar att han skött sig bra: Han har inte rapporterats för någon form av misskötsel. Beslut som Kriminalvården fattat visar att han flera gånger beviljats besöks- och telefontillstånd till personer som beskrivs som vänner och närstående.

Glenn Hysén.
Foto: HENRIK JANSSON

Den senaste tiden har han beviljats flera permissioner. I augusti och september fick han flera kortare – fyra respektive fem timmar – permissioner i en svensk stad för bland annat ”frigivningsförberedande ärenden”. Flera av dessa var på egen hand och samtliga gånger skötte han sig utan anmärkning, visar Kriminalvårdens dokumentation.

GT har varit i kontakt med kvinnan som profilen är dömd för att ha våldtagit. Hon skriver i sms att hon tycker att det är ”helt orimligt” att profilen får flera permissioner och är på väg att slussas ut ur fängelset.

Glenn Hyséns möte med profilen

18 oktober var det dags för profilens första längre permission, en så kallad övernattningspermission. Då åkte han till en annan svensk stad där han fick vistas i 50 timmar. Han ville gå på en konsert med en stor artist men fick nej då Kriminalvården inte ansåg att ett konsertbesök var nödvändigt ”i frigivningsförberedande syfte”.

”NN kommer under hela sin permission att vistas i (...), ha möten med potentiella arbetsgivare inför sin eventuella utsluss samt inför sin villkorliga frigivning. (…) NN planerar även att (…) fika/umgås med (…) vänner”, står i beslutet.

En av dem han träffade var en annan profil som han känner från fotbollsvärlden:

Glenn Hysén, 60.

”Klart han innerst inne tycker det är jobbigt”, säger Glenn Hysén.
Foto: HENRIK JANSSON

Hysén bekräftar att han träffade profilen i samband med permissionen.

– Det är klart att han tycker innerst inne att det är jobbigt, men man märker ingenting, säger Glenn Hysén som tyckte att profilen såg ut att vara i fysiskt gott skick.

Hysén säger att profilen ägnat mycket tid i fängelset åt träning.

Då kan han släppas fri

Versionerna av vad som hände i lägenheten den aktuella natten går isär och trots att två instanser slagit fast att profilen är skyldig vill Glenn Hysén inte ta ställning. Han säger att han givetvis inte står bakom våldtäkt.

– Men jag vet ju inte vad som hände, så det är inte så mycket mer att säga om det.

Om profilen fortsätter att sköta sig prickfritt i fängelset pekar allt på en villkorlig frigivning den 12 oktober 2020. Glenn Hysén öppnar för att hålla kontakten med honom efter att straffet är avtjänat.

– När det passar och så.

Fotbollsprofilen har fått en ytterligare permission beviljad. Då ska han åka till Stockholm där han bland annat ska umgås med sin fru, enligt beslutet. Hustrun begärde skilsmässa i samband med våldtäktsåtalet men drog sedan tillbaka ansökan.

GT har sökt de advokater som försvarat fotbollsprofilen och kvinnan som han är dömd för att ha våldtagit.