Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Går inte förbereda sig att ens bästa kompis ska dö”

Stefan Lindqvist, spelare i IFK Göteborg under de gyllene åren på 1990-talet, är död efter en lång tid med sjukdomen ALS.
Sörjer sin vän. Thomas Ravelli var nära vän till Stefan Lindqvist. De spelade ihop många år i IFK Göteborg och bodde grannar i Mölnlycke, strax utanför Göteborg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mästare. Stefan Lindqvist och Thomas Ravelli firar SM-guld med IFK Göteborg 1996.
Foto: BILDBYRÅN HB
Stefan Lindqvist och Thomas Ravelli 1990 inför en samling med landslaget. Stefan Lindqvist spelade fem landskamper för Sverige.
Foto: BILDBYRÅN

IFK Göteborgs fotbollsstjärna Stefan Lindqvist, 52, är död.

Han dog i sviterna av sjukdomen ALS under söndagen.

– Jag vet hur mycket Stefan har kämpat. Men han klagade aldrig. Jag kan inte förstå att han är borta, säger Thomas Ravelli, en av hans närmaste vänner.

– Han symboliserade på många sätt IFK Göteborg, säger Håkan Mild.

Thomas Ravelli och Stefan Lindqvist möttes för första gången på fotbollsplanen 1989.

Målvakten Ravelli i IFK Göteborg fällde den offensivt lagde mittfältaren Lindqvist två gånger i straffområdet.

– Halmstad slog oss med 3-1, säger Thomas Ravelli. 

1991 blev de lagkamrater i Blåvitt. 

Stefan Lindqvist värvades till den svenska storklubben efter en utflykt i schweiziska Neuchatel. 

– Vi blev kompisar direkt och sedan väldigt nära vänner, säger Thomas Ravelli, 60.

1993 flyttade familjen Ravelli till Mölnlycke strax utanför Göteborg. Familjen Lindqvist flyttade året efter.

– Vi bodde grannar och umgicks hela tiden. Vi grillade, åkte på både sommar- och vintersemestrar med våra familjer. Det var en fin tid, säger Thomas Ravelli. Vi levde väldigt nära varandra och bodde grannar.

Stefan Lindqvist var en bollkonstnär som totalt vann fem SM-guld med IFK Göteborg.

– Han slog mig ofta när vi spelade tennis eller bordtennis. Men så började jag vinna mot honom. Jag fattade inte vad det var frågan om, inte Stefan heller. Det tog tid innan Stefan fick reda på att han var sjuk i ALS, säger Thomas Ravelli.

Lekte i tv. Thomas Ravelli och Stefan Lindqvist var med i SVT:s underhållningsprogram ”Lekande lätt” 1993 med Malin Swedberg och Maja Öhling.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

”Gnällde inte över något”

Stefan Lindqvist var sjuk i tio år i ALS.

– Stefan har kämpat så mycket. Men han har aldrig klagat. Han var inte en kille som gnällde över något, säger Thomas Ravelli.

Pratade ni om hans sjukdom?

– Jo, det hände, men han bytte ofta samtalsämne och ville prata om något annat. Han kämpade på.

Hur var Stefan?

– En fantastisk och fin människa. Intelligent, en kille man kunde lita på i alla väder. Han måste också ha varit drömmen att ha i ett lag för en tränare. Jag minns en gång när han hade brutit en tå, men spelade vidare match efter match, säger Thomas Ravelli.

Stefan Lindqvist intervjuas efter en välgörenhetsmatch för ALS-forskning förra sommaren.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Thomas Ravelli fick beskedet via ett sms under söndagen att hans vän gått bort.

– Det känns hemskt. Jag är chockad. Jag visste att han var sjuk, men det går aldrig att förbereda sig mentalt på att ens bästa kompis ska dö.

När träffades ni senast?

– Det var i höstas någon gång. Men vi hade väldigt mycket kontakt via sms. Stefan hade ju svårt att prata. Vi hade planerat att gå på konsert, på GES, nu i april. Det känns så tomt att Stefan är borta. Inget kommer att bli som förr, säger Thomas Ravelli.

Håkan Mild: ”Väldigt lojal”

En annan som minns Stefan Lindqvist med värme är den förre Blåvitt-spelaren och sportchefen Håkan Mild som i dag jobbar som expert på Radiosporten.

– Stefan var en av de där goa individerna som man tyckte väldigt mycket om. Han var väldigt lojal, ödmjuk och såg till att alla vi andra hela tiden gjorde vårt bästa. Han var fantastisk, säger Mild.

Hur tog du emot beskedet?

– Jag fick ett meddelande under söndagen. Det är jättetråkigt. Stefan har verkligen kämpat.

Håkan Mild minns Stefan Lindqvist med värme.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Även efter karriären, när Håkan Mild arbetade som sportchef i Blåvitt, hade de en hel del kontakt.

– Men de sista åren blev det inte att vi träffades så mycket av olika anledningar. Vi hade en sammankomst förra året där vi spelade en match i Stefans namn och då träffades vi, berättar Mild och fortsätter:

– Stefan var en otroligt bra människa. Han hade humor, mycket ironi och det blev alltid mycket skratt med honom.

Enligt Mild var Stefan Lindqvist en symbol för IFK Göteborg.

– Det var han verkligen. När vi slog de stora lagen ute i Europa var det laget som gjorde det, men med individuellt skickliga spelare. Stefan symboliserade det. Han kom som forward, men blev en tydlig defensiv mittfältare som klarade av båda delarna. Han gjorde väldigt mycket för IFK Göteborg.

Lindqvist spelade 349 matcher för IFK Göteborg

Namn: Stefan Lindqvist.

Fotbollskarriär: 1986-1990: Halmstads BK, 1990-1991: Neuchatel, Schweiz, 1991-1997. 1997: Dalian Wanda, Kina, 1997-1998: IFK Göteborg, 1998: Motherwell, Skottland. 1998: Strömsgodset, Norge.

Position: Mittfältare.

Främsta meriter: Fem SM-guld med IFK Göteborg.

Antal matcher för IFK Göteborg: 349.

Landslaget: Fem matcher och ett mål.

Det här är ALS

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Orsaken är inte känd och sjukdomen kan inte botas, men några av besvären kan behandlas.

Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige och de flesta som insjuknar är mellan 50 och 70 år. ALS betyder amyotrofisk lateral skleros och sjukdomen är något vanligare bland män.

Den som har ALS får förr eller senare andningssvikt och avlider. Det sker oftast inom två till fyra år efter insjuknandet, men en del lever betydligt längre.

Källa: 1177.se