Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida gick från spelarfru – till framgångsrik vd

Under sin tid som vd har företaget Westal undergått en stor förändring, berättar Frida Alexandersson. Foto: PRIVAT
Niclas Alexandersson i landslaget 2008.Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Niclas Alexandersson i Sheffield-tröjan 1999.Foto: BILDBYRÅN HB

När Niclas Alexandersson blev värvad till den engelska ligan följde kärleken Frida med och blev fotbollsfru.

I dag ser det annorlunda ut i hushållet – när Frida är en framgångsrik vd för ett mångmiljonföretag och maken arbetar på en skola.

– Det var ett skönt och bra liv i England men jag älskar vad jag gör nu, säger Frida Alexandersson.

När Niclas Alexandersson, 48, började sin fotbollskarriär i Premier League så följde Frida Alexandersson, 45, med och paret flyttade till England.

Under sex och ett halvt år levde hon ett ganska annorlunda liv än vad hon gör i dag. 

– Det var ett skönt och bra liv i England. Vi bodde i Sheffield och i Warrington utanför Manchester när Niclas var proffs och vi fick ett barn i varje stad. 

Bilden togs när Niclas och Frida bodde i sitt hus i Sheffield. Bilden togs av den välkända fotografen Seamus Murphy.Foto: SEAMUS MURPHY

”Jag har fortfarande kontakt med fotbollsfruarna”

Då bodde familjen i stora villor och hängde med massor av fotbollsproffs och deras familjer. Och det fanns inte mycket utrymme för något annat än just fotboll. Dock hann paret med ett bröllop hemma i Falkenberg där båda växte upp. 

– De fotbollsfruarna jag umgicks med under den tiden är några av mina bästa vänner än i dag. Jag har fortfarande kontakt med många och umgås med dem mycket, säger Frida.

Niclas Alexanderssons karriär

1996: Började spela i IFK Göteborg

1997: Flyttade till England för att spela för Sheffield Wednesday

2000: Började spela för Everton

2003: Blev utlånad till West Ham United

2004: Flyttade familjen tillbaks till Göteborg för att spela för IFK Göteborg fram tills 2008. 

 

Några meriter:

VM i fotboll: 2002, 2006

EM i fotboll: 2000, 2008

SM-guld: 1996, 2007

Samtidigt var Frida helt inställd på att tiden efter England skulle bli full av arbete. 

Och år 2004 hände det. 

Niclas bestämde sig för att han ville börja spela i IFK Göteborg igen och familjen byggde hus i Långedrag på Saltholmen. 

– Vi ville tillbaks till Göteborg och bodde i huset på Saltholmen i många år tills barnen började på gymnasiet, säger Frida.

Frida och Niclas Alexandersson gifte sig redan 1998 och firar i år 22 års äktenskap. Foto: PRIVAT

Började arbeta med sin pappa och bror

I dag ser livet annorlunda ut jämfört med proffstiden i England för familjen Alexandersson. Barnen Tilda, 20, Noah, 18 och Thelma, 10, har vuxit upp och familjen bor i en lägenhet vid Heden i centrala Göteborg. Noah Alexandersson spelar i dag för IFK Göteborg, precis som hans pappa gjorde i många år.

Niclas jobbar på Änglagårdsskolan och Frida arbetar som vd för ett väldigt gynnsamt företag Westal. Men vägen till vd-posten var inte helt lätt.

– När vi flyttade hem till Sverige från England så började jag och min yngsta bror arbeta tillsammans med min pappa. Då arbetade vi på ett belysningsföretag.

Niclas och Frida ser man här på Idrottsgalan 2017. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

När Fridas pappa pensionerade sig såldes bolaget och Frida arbetade med lite olika saker under tre års tid. Ändå saknade hon elbranschen mycket och 2012 fick hon erbjudande om att bli vd och delägare för belysningsföretaget Westal. 

– När jag gick in så hade företaget haft det tungt i många år. Det lyckades vi vända tillsammans och förra året gick vi med lika mycket vinst som hela omsättningen låg på år 2013. Nu har vi en omsättning på över 100 miljoner kronor, säger Frida.

”Nu hjälper jag till att dra in pengarna”

Fridas arbete har varit gynnsamt för företaget som har växt mycket under Fridas tid på posten. Och hemma ser det också lite annorlunda ut.

– Nu får jag hjälpa till att dra in pengarna. Men om du hade frågat Niclas hade han förmodligen sagt att det är jag som drar in dem nu. Om man jämför då och nu så är det inget som är bättre eller sämre. Vi båda gör det vi älskar och då är man alltid lycklig, säger Frida.

Niclas Alexandersson jobbar i dag som fotbollsinstruktör på Änglagårdsskolan. Något som han trivs väldigt bra med, berättar Frida.

– Jag är väldigt glad att man har fått uppleva dessa olika perioder i livet och jag trivs väldigt bra nu, säger Frida Alexandersson.