Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundets plan för att minska hoten

Patrik Gustafson är distriktschef för Göteborgs fotbollförbund. Foto: Privat
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Utbildning, samtal och en redan avfyrad trestagsraket. 

Göteborgs fotbollförbund har en plan för att förbättra arbetsmiljön för domarna. 

– Trots allt som hänt i år så upplever vi ändå att det går åt rätt håll, säger distriktschefen Patrik Gustafson.

För två år sedan uppmärksammades ett försämrat matchklimat i Göteborgs lokalfotboll och då tillsattes en arbetsgrupp. 

– Det här är ett gemensamt problem, inte bara spelarnas eller domarnas. Steg ett var att få till något vi kallar för fair play-tabell, där varningar och utvisningar ligger till grund för den. Den redovisar vi på vår hemsida. I somras lade vi ut en för vårsäsongen, inom kort kommer en för hela säsongen. Vi ska dela ut pris till de som har skött sig bäst, säger Patrik Gustafson. 

Hur ser du på 2019? 

– Det har varit blandat. Negativt och stort rabalder kring vissa händelser. Att de förekommer fysiskt våld och hot är oacceptabelt. Men vi kan också konstatera att det samlade fair play-värdet har sjunkit jämfört med tidigare år. Det går åt rätt håll, men enskilda händelser är negativa. 

Kan straffas ekonomiskt 

Steg två i trestegsraketen är att införa åtgärder kopplat till fair play-tabellen. Har man ett visst antal fair play-poäng efter fem matcher föranleder det åtgärder som tävlingskommittén kan välja bland. I första hand handlar det om mjuka saker som utbildning, samtal och en handlingsplan. 

Sedan görs en liknande summering efter tio och femton matcher med stegrande åtgärder. Det kan handla om extradomare och/eller en matchobservatör och spel på neutral plan.

Beroende på hur man har skött sig kan även avgiften till förbundet variera. De som har skött sig genererar mindre arbete och kan få rabatt, de som inte har gjort det kan få betala mer. 

Tuffare åtgärder 2021 

Steg tre med de tuffaste åtgärderna ska införas till säsongen 2021 och då kan det handla om poängavdrag, avstängning och uteslutning. 

– Men vi behöver först motionera till Svenska fotbollförbundet och kolla så att det är okej, säger Patrik Gustafson. 

Göteborgs fotbollförbunds huvudfokus ligger på att förebygga problemen. Inte bara ledare ska bjudas in till de sedvanliga spelordningsmötena utan också styrelse- och spelarrepresentanter. Där kommer det att informeras om trestegsraketen och åtgärderna. 

– Vi ska tillsammans med domarna och föreningarna ha en dialog kring en matchguide som beskriver hur vi ska vara mot varandra. Det ska hjälpa oss att styra upp matcherna så att de blir positiva. Alla parter måste bjuda till och göra sitt yttersta, för det här är ett gemensamt problem. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi skapar förståelse för varandras roller, säger Patrik Gustafson. 

Hur ser du på kritiken från den misshandlade domaren där han bland annat att förbundet agerar för sent? 

– Det är ju något som ligger med i den här fair play-trappan till nästa säsong. Förslaget är nu beslutat, föreningarna har precis röstat i genom det. Så det innebär att vi fångar upp ett mönster tidigare, redan efter fem omgångar, och kan agera utifrån det. Det är givetvis önskvärt att det går snabbare än vad det har gjort. Vi tittar framåt och spelordningsmötena är en viktig del. Vi jobbar förebyggande, säger Patrik Gustafson.