”Det är för jävligt om det är så här”

Alla snackisar från Allsvenskan med Therese Strömberg, Casper Nordqvist och Philip Gadd.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

En svensk domare misstänks för penningtvätt

Nu stänger Svenska fotbollförbundet av domaren.

– Han är bortkopplad från alla förbundsuppdrag som domare i avvaktan på polisutredningen, säger SvFF:s domarchef Stefan Johannesson.

Förbundet stänger även av en domare som är dömd för sexbrott.

– Han är inte lämplig att döma i någon av våra förbundsserier, meddelar Johannesson.

Det var under onsdagen som en svensk elitdomare anhölls misstänkt för penningtvätt. Fyra andra personer anhölls i samma polistillslag.

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, bland annat inom fotbollen. Övriga fyra är på olika sätt kopplade till honom, sa kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst, till GP.

Under torsdagseftermiddagen var alla fem fortsatt anhållna.

Åklagare Martin Elofsson berättar: 

– Misstankarna är grovt bedrägeri för huvudmannen och grovt penningtvättsbrott för övriga anhållna.

Vad handlar det om konkret?

– Jag vill inte gå in på det i nuläget på grund av förundersökningssekretess.

Kommer du begära personerna häktade?

– Jag väntar just nu på resultat från dagens åtgärder, om man kan uttrycka det så. Det kommer nog ske några beslut under eftermiddagen, vilka kan jag inte säga. Senast i morgon kommer det tas beslut om eventuella häktningsframställningar eller inte.

Haft stora skulder

Den anhållne domaren har enligt SportExpressen uppgifter haft hundratusentals kronor i personliga skulder de senaste åren – och så sent som i mars i år stal han en bakmaskin för ett värde av drygt 1 200 kronor från en Ica Maxi-butik.

Nu stängs domaren – som misstänks för brott – av, vilket Aftonbladet var först med att berätta. Stefan Johannesson, som är Svenska fotbollförbundets domarchef, bekräftar uppgifterna för SportExpressen.

– Det stämmer. Han är under utredning och självklart är han bortkopplad från alla förbundsuppdrag som domare i avvaktan på polisutredningen. Skulle det visa sig att han är skyldig så dömer han inte mer i våra serier, säger han.

Har ni känt till hans problem sedan tidigare?

– Nej, det har vi inte gjort. Inte mer än bakmaskinen.

Svenska fotbollförbundets domarchef Stefan Johannesson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Klart att man blir bedrövad”

Hur reagerade du när du fick höra om det här?

– Det är klart att man blir bedrövad. Det är för jävligt om det är så här, och det är enkelt att säga det. Samtidigt så är man inte mer än människa och det ligger så klart någon form av tragedi bakom allt det här. 

Skulle han ha dömt i helgen?

– Jag har inte koll på det, men han är i alla fall borttagen tills vidare.

Många reagerar nog över att han har fått fortsätta döma – men då beror det helt enkelt på att ni inte har känt till problemen?

– Ja, gud ja. Allt det här, om man läser det polisen utreder nu, är ju grov kriminalitet. Det är klart att det är allvarligt och inget vi har vetat om. Nu vet vi inte vad utredningen kommer fram till, men han är i alla fall borttagen tills vidare.

Dömd för sexbrott

Även en annan domare stängs av. Personen är dömd för sexuella ofredanden.

Vad gäller den sexualdömda domaren säger Johannesson: 

– Han är underrättad, vi har fått hans berättelse och tagit del av domstolshandlingarna. Därefter har vi fattat beslutet att han inte är lämplig att döma i någon av våra förbundsserier. Det gäller tills vidare och till dess att det finns förutsättningar för att göra en ny prövning av hans lämplighet som domare.

Hur påverkas bilden av domarkåren av det här?

– De som säger att alla publicitet är bra publicitet… det vet jag inte om jag håller med om. Det är supertråkigt, så klart. Men det är som med vilken annan yrkeskår som helst, det är ett tvärsnitt av befolkningen och vi är inte annorlunda än någon annan. Det finns bra och dåliga personer överallt. Det är bara tråkigt att det är så.

– Många får klä skott för vad ett fåtal gör. Men även om vi får klä skott för det, så har vi det nog bättre i våra liv än de som råkar ut för sådant här. Livet är inte svart eller vitt alla gånger. Men det är klart att vi fördömer handlingarna. Det går inte att rättfärdiga.


LÄS MER: Anhållne domaren skuldsatt under lång tid

LÄS MER: Allsvensk domare stal bakmaskin på Ica Maxi