Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Flera som inte finns när jag återvänder”

Glenn Strömberg på vandring i Långedrag.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Strömberg har levt utan familjen i nästan fem månader.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Blåvitt-kompisarna Glenn Strömberg och Dan Corneliusson med dåvarande förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson i landslaget 1984.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Glenn Strömberg jublar med dåvarande förbundskaptenen Olle Nordin i EM-kvalet 1987.
Foto: BILDBYRÅN
Strömberg gjorde 52 landskamper för Sverige.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: MASSIMO PAOLONE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MASSIMO PAOLONE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

GÖTEBORG. I nästan fem månader har coronaviruset hållit Glenn Strömberg, 60, skild från sin familj.

Men nu öppnar Italien och den förre fotbollsstjärnan och nuvarande tv-experten siktar på att i nästa vecka åka hem till Bergamo – som plågats svårt under coronan.

– Familjen har levt i stenhård karantän i en stad som drabbats oerhört. Jag kände flera som inte finns längre när jag återvänder, säger Glenn Strömberg.

Glenn Strömberg på besök i Långedrag för fotografering.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Glenn Strömberg var bara i Göteborg över dagen.

Han var i sin gamla hemstad för fotografering av den egna höstkollektionen som ska lanseras i höst.

En kall öl blev den omedelbara belöningen efter några timmars fotograferande i den vackra miljön vid Långedrags klippor.

”GW och jag slåss lite”

Och så en pris snus naturligtvis. Bulan under läppen och det långa håret är de yttre attribut som närmast mytiskt följt den folkkäre profilen genom åren.

– GW och jag slåss lite om vem som snusar mest. Det är väl han och jag, av dom som syns mycket, som är mest associerade med snus i Sverige. Jag har hejat på honom några gånger, han bor ovanför min tv-kollega Niklas Holmgren. Men GW tar ju sin snus även i tv, säger Glenn medan han lutar sig tillbaka för att börja prata om något helt annat.

För efter nästan fem månader har Glenn Strömberg äntligen börjat se ljuset i tunneln för att kunna återförenas med familjen.

– Gränserna har ju öppnats och det börjar gå att flyga in i Italien igen. Men de vanliga linjerna finns inte än, om jag skulle åkt med en gång hade det tagit 30 timmar med flygbyten och övernattning. Egentligen spelar den tiden ingen roll, jag har ju ändå varit borta i snart fem månader. Men min tanke är att åka ner i nästa vecka, säger han.

Allt ställdes in

Han lämnade Italien i mitten av januari för att åka till en av döttrarna som driver en wind- och kitesurfinganläggning på Teneriffa.

När Champions League startade i mitten av februari blev det en del kommenterande för Nent Group (tidigare Viasat) som är hans arbetsgivare åtminstone till 2022.

– Jag var lite i England och Spanien och gjorde Premier League på helgerna. Sen blev det stopp i Spanien, därefter i England. Sen åkte jag till Sverige, då blev allt inställt, berättar Glenn Strömberg.

Militärlastbilar kom till Bergamo och hämtade kroppar.
Foto: MASSIMO PAOLONE / AP TT NYHETSBYRÅN

Från hotellet i Stockholm, som varit hans bostad under tiden i Sverige, följde Strömberg hur hans italienska hemstad Bergamo, där han bott sedan han värvades till Atalanta 1984, närmast blev ett epicentrum då coronan slog till med full kraft i norra Italien.

– Bergamo har varit så hårt drabbat, så hemskt det har varit. Många människor har fått sätta livet till, säger han.

– Jag känner folk som kom ihåg hur det var efter andra världskriget, men dom har aldrig sett Bergamo som den natten då 30 lastbilar rullade in. Dom undrade vad som hände... lastbilarna var ruskigt stora.

”Det är för farligt”

När Glenn kommenterar fotboll flyter orden ofta i en strid ström. På balkongen i Långedrag blir det hack i berättandet, känslorna för de drabbade i hemstaden syns i hans ansikte.

– Lastbilarna skulle bara hämta lik för att de skulle kremeras, det gick inte att kremera mer i Bergamo. Det var fullt. I ett katolskt land som Italien var det väldigt hårt, det blev ju nästan som en massgrav. Och så fick de inte hållas några begravningar, säger Glenn.

Han satt i Stockholm och följde vad som hände. Pratade med sin fru Simona och barnen via skype och telefon.

– Även om jag hade velat åka dit ville dom inte att jag skulle komma. ”Det här är för farligt, här kan du inte ens gå ut, stanna i Sverige”, var uppmaningen, berättar han.

– Frugan och jag bor bara 300 meter från två döttrar och fyra barnbarn. Men dom kunde inte träffas på två månader eftersom man bara fick gå hundra meter. Dom har levt i en stenhård karantän.

Liknande saker varje dag

Många av samtalen blev plågsamma.

– Ibland tänkte jag att det är nästan bättre att dom inte ringer...

Han tystnar, letar efter orden.

– Jag fick höra liknande saker varje dag. Och så var jag i Sverige och kunde inte hjälpa till med nånting. Det bästa var när dom sa att det var problem med tv:n eller något som behövde fixas med bilförsäkringen. Oj, va bra, tyckte jag. Det kan jag fixa härifrån, det fanns något materiellt för mig att göra, säger han.

Glenn Strömberg har pratat mycket i telefon med familjen i Italien.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Han fick också fler och fler historier om vänner som gått bort. Om pensionerade läkare han kände, som återvänt till jobbet för att hjälpa till. Och som fått betala med sina liv.

– En kompis till vår mellandotter vädjade till sin pappa, som var pensionerad läkare, att vara lite egoistisk och fortsätta vara pensionär. Men det var hans kall. Han skulle hjälpa till på sjukhuset – det tog hans liv, berättar Glenn Strömberg.

– Jag vet fem, sex sådana läkare mellan 65 och 70 år som gått bort för att dom började jobba igen. De efterlevande mår inte bra. Man får en tankeställare – gjorde dom rätt eller fel? Det var fint och ärofullt. Men samtidigt när man har fru och barn och barnbarn... Men för dom själva var det inget snack, det var ett kall. Det viktigaste var att hjälpa till.

Familjen har klarat sig bra

Har dina egna värderingar förändrats under den här tiden?

Glenn funderar en stund innan hans svarar.

– Ja, det har de, både för mig och familjen i Italien. Man ser att man klarar sig med mycket mindre än man trodde att man skulle göra. Ibland spenderar vi på en del saker som vi tror är jätteviktigt, men som det visar sig att vi klarar oss utan. Jag ser ju hur dom har levt sina liv i karantän och har klarat sig bra ändå medan jag kunnat ta mina promenader i Stockholm.

Glenn Strömberg ser fram mot att åka hem till Bergamo igen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Du är ju en social människa, hur har det varit med så mycket mindre umgänge?

– Jag märker att jag klarar mig väldigt bra själv också. Jag är inte den som är ute så mycket annars heller, men under två månader i Stockholm har jag inte varit ute någon kväll på något ställe.  

– Och jag har haft tur gentemot mängder av folk. Jag har ju kunnat arbeta ändå. Jag har varit i studion tre fyra dagar i veckan. Vi har gjort liveprogram och så har vi kört retromatcher på helgerna. Och nu har det blivit lite fotbollsmatcher.

”Saknar människor som har gått bort”

När kriser inträffar behöver man ofta något annat att klamra sig fast vid, något som ger energi och något annat att tänka på. Har fotbollen blivit viktigare under coronaperioden?

– Nej. Jag förstår att folk saknar sin fotboll, men jag saknar i stället människor som har gått bort. Eftersom jag ser och har sett så mycket fotboll är jag inte den som bara sitter framför tv:n och tittar. Men fotbollen har jag inte saknat, det har funnits mycket värre saker, svarar han.

Glenn Strömberg har redan varit i gång i studion i Stockholm och kommenterat tyska ligan efter omstarten. 

Hur upplever du att matcherna är utan publik?

– Det är bara att gilla läget. Hela samhället är socialt annorlunda, då blir fotbollen också annorlunda. Det är naturligtvis inte optimalt att spela utan publik, jag förstår att många tycker att det är tråkigt att se en match på tv och höra varje passning. Men det är där vi är.

– Det är viktigt att fotbollen kommer i gång, inte bara för fansen och spelarna själva. Världsfotbollen är viktig för ekonomin, det är ju därför de stora ligorna försöker starta igen.

Behöver ingen egen teori

Kan du tänka dig en hel säsong utan att publik på läktarna?

– Ja, om det är så att folk dör om man börjar gå på matcher igen. Då föredrar jag att dom spelas utan publik, svarar Strömberg snabbt.

Under hela coronapandemin har olika teorier haglat om vad som ska hända och vilka åtgärder som skulle vara bäst. Lockdown, som i bland annat Italien, eller öppnare, som i Sverige. Amatörepidemiolog har blivit ett begrepp.

Har du egna teorier runt corona?

– Nej, det är inget som jag kan. Jag måste lita på dom som har det jobbet och som kan – precis som jag hoppas att dom litar på mig när jag kommenterar en match, för där kan jag rätt mycket. Jag har inga som helst tankar om vad som skulle ha varit bättre eller sämre.

Ser fram mot att komma i gång med jobbet igen som tidigare.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Glenn Strömberg är inte bara fotbolls- och tv-personlighet. Han är också affärsman med eget mat-, sko- och klädmärke. 

Runt om i världen har affärer fått slå igen och företag har gått i konkurs. Hur har corona påverkat dina affärer?

– Det är klart att allt har gått sämre, men jag kan inte klaga på nånting. Det är många andra som lider mycket mer och det är många som har dött. Jag har haft mer tur än de flesta andra, svarar han.

Premier League i Stockholm

Tv-profilen hoppas alltså kunna återvända till Italien nästa vecka, men räknar med att vara tillbaka i Stockholm redan nästa helg. För då börjar Premier League igen.

– Vi skulle eventuellt få ha två personer på plats i England, men det står skrivet i stjärnorna. Det verkar som att vi får kommentera från Sverige, säger han.

Men sen hoppas Glenn Strömberg att det ska börja rulla på så småningom. 

Kommer du att resa runt lika mycket som tidigare?

– Ja, det kommer jag att fortsätta med ett tag till. Jag har fått nån slags vana i det. Jag kan rutinerna, det är nästan lite hemma på varje flygplats och så kommer jag till England och då säger någon ”är du här igen”. Jag trivs med att åka runt och kommentera fotboll. Jag har kontrakt med Nent Group över de två kommande säsongerna och ska göra det uppskjutna EM för SVT nästa år. Jag ska fortsätta ett tag till, vi får se hur länge, säger han.

Sa först nej – sen ja

Den uppmärksamme fotbollstittaren kommer till helgen att se att Glenn Strömbergs hår har blivit något kortare. 

Är det din coronafrissa vi ser?

Kompisarna bredvid börjar gapskratta när håret, som bidrog till att det aldrig blev något kontrakt med Juventus en gång i tiden, kommer på tal.

– Kvinnan som sminkade mig inför fotograferingen tyckte att det var slitet och frågade om hon skulle klippa det. Det går inte, tänkte jag och sa nej. För det är 15 år sedan någon annan än min frisörska i Bergamo har fått röra håret. Men så tänkte jag, va fan. Och så klippte hon det, säger han medan kompisarna beskriver upplevelsen som chockartad eftersom Glenn Strömbergs hår betraktats som heligt så länge någon kan minnas.

Glenn Strömberg 1990 – håret var redan då en huvudsak.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Glenn Strömberg hade långt hår när han flyttade till Italien. Här i Atalanta 1986.
Foto: BILDBYRÅN

Glenn skrattar själv innan han fortsätter:

– Jag hade ingen tanke på det här i morse. Ingen får röra det egentligen. Hon är väldigt lyckligt lottad som fick klippa det. När jag kommer hem kommer min frisörska att upptäcka det direkt. Hon kommer att bli förbannad...

Munskydd i Bergamo

Nya skratt dånar runt bordet.

– Det känns knepigt. Jag var orolig, fick ta en öl innan jag tittade mig ordentligt i spegeln efteråt. Det var första gången jag tog ett så konstigt beslut. Men det blev bra.

Glenn Strömberg ser nu fram mot att komma hem till Bergamo där folk går med munskydd, men får promenera en kilometer och har börjat träffas igen – med avstånd, förstås.

När du kommer tillbaka till Bergamo, kommer du att börja med att åka runt och kolla hur det ser ut?

– Nej. Jag åker direkt hem, säger Glenn Strömberg utan att tveka.