Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns så många märkliga hinder för oss kvinnor…”

Pia Sundhage.
Foto: MAURÍCIO RUMMENS / ZUMA PRESS/IBL
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: RICARDO MORAES / BILDBYRÅN REUTERS

Pia Sundhage, 61, är Sveriges kanske främsta fotbollstränare genom tiderna.

När Svenska fotbollförbundet och fotbollförbundet i Göteborg söker fler kvinnliga ledare är Sundhage positiv till projektet.

– Alla initiativ att på något sätt få fram fler kvinnliga ledare är viktiga, säger hon.

Pia Sundhage är en levande legendar inom svensk fotboll. 2003 valdes hon som första kvinna in i svensk fotbolls Hall of Fame. Som tränare har hon två OS-guld med USA samt ett OS-silver och ett EM-brons med Sverige.

Men tränarkarriären har inte alltid varit en dans på rosor för Sundhage.

– Mina första tränarjobb hade jag inte ens betalt. Marknaden på den tiden, och även i dag, ser annorlunda ut beroende på om du är tjej eller kille. Det är mer naturligt att grabbar får stöttning från sina klubbar och får betalda utbildningar, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det är inte likadant på tjejsidan. Det är några av oss som sticker ut, som har kämpat och tagit oss igenom allt det och som i dag har det bra.

Lyfter fram VM-hjälten Paijkull

Pia Sundhage lyfter fram Gunilla Paijkull, som 1988 blev den första kvinnliga tränaren att leda ett fotbollslandslag. I VM 1991 tog hon också brons med Sverige.

– Det behövs någon som gör före, att när man är fotbollsspelare vet att det är möjligt även efter karriären, säger Pia Sundhage.

Enligt Sundhage krävs det rätt utbildning för att få fram kvinnliga ledare – men att det också kan vara en ekonomisk faktor.

– En tjej jag känner som spelat i de högsta serierna i världen och som är landslagsspelare vill utbilda sig. Men det kostar en massa pengar och den klubb hon är ledare för har inte råd att betala utbildningen, säger Sundhage och fortsätter:

– Men som kille antar jag att det betalas på ett eller annat sätt. De har en helt annan lön och ersättning på herrsidan.

”Måste ösa på”

Pia Sundhage berättar att den kvinnliga ledaren fick spara ihop pengar för att bekosta utbildningen på egen hand. 

– Det finns så många märkliga hinder för oss kvinnor att komma över. Innan jag själv blev tränare stod det mellan att kämpa och knappt få betalt, eller att satsa på ett jobb inom näringslivet och bli uppskattad för den kunskapen man har och tjäna pengar, säger Pia Sundhage och blir tyst i några sekunder.

– Om man nu tycker att olikheter är viktiga, och man verkligen vill se fler kvinnliga ledare, då är det viktigt att man finner nyckeln på hur man kan få tjejer att säga ja och vilja bli tränare.

Pia Sundhage har varit med länge och tränat framgångsrika landslag som USA, Sverige och Brasilien där hon i dag är huvudtränare.

– Jag har varit med om många sådana här initiativ tidigare. De är jätteviktiga och tyvärr får de upprepas, säger Pia Sundhage.

Tycker du att damfotbollen går framåt i Sverige?

– Jag har hört talats om det berömda genombrottet sedan 1984. Men sedan VM 2019, som gav ett eko i Sverige, och med hjälp av sociala medier, har det fått enorm genomslagskraft. Man får ösa på och upprepa gång gång efter annan och vara uthållig.