Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fått det bekräftat – slog gnistor utanför planen”

Suzanne Parenius.
Pelé i Göteborg under VM 1958.
Pelé, som vann tre VM-guld, blev 82 år.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Här i Hindås, på det som numera heter Hjortviken Konferens, bodde Pelé och gänget 1958.
Foto: Hjortviken.se

GÖTEBORG. Den okända platsen i Sverige har blivit smått kultförklarad i Brasilien efter VM-guldet 1958.  

Idylliskt läge, fina träningsmöjligheter – och svenska tjejer som badade topless. 

– Jag försökte titta undan för att Gud inte skulle straffa mig. Men det var svårt, har Pelé berättat för DN. 

Det handlar om Hindås några mil om öster om Göteborg, vackert beläget vid Västra Nedsjön. Här, på det som då hette Turisthotellet, var det brasilianska fotbollslandslaget med namn som Didí, Vavá, Garrincha och 17-årige Pelé inkvarterat i samband med fotbolls-VM 1958. Något som också Sveriges Radio rapporterat

Suzanne Parenius, 62, som drev anläggningen från 1990 och 30 år framåt, ärvde och förvaltade minnena från den där sommaren som är något alldeles extra i den brasilianska fotbollshistorien. 

– Pelé var ju helt färsk då och många lagkamrater var betydligt mer kända, i alla fall inledningsvis. Alla jag har pratat med som var med på den tiden har bara goda minnen och har berättat om den ödmjuka och vänliga atmosfären som skapades. Det dundrade in ett antal mörkhyade män från ett land långt bort i en liten, liten ort i Sverige och det blev så bra och fantastiskt för så många. Det är häftigt när två världsdelar möts, så oförutsägbart. Brasilien och Sverige har en speciell relation tack vare det här, säger Suzanne Parenius. 

Blonda Lena från Hindås 

2008, 50 år efter landets första VM-guld, kom brasilianska journalister och ”andra nyfikna” på besök till Hindås för att göra reportage om platsen där spelarna både laddade upp och kopplade av. 

– En bekräftelse på hur stort Hindås är i Brasilien. De intervjuade folk i byn som var med när det hände och det gjorde oss väldigt ödmjuka, brassarnas guld i Sverige är stort i fotbollshistorien. Tyvärr dök ingen av spelarna upp den gången. Det är en epok som går ur tiden nu, många giganter faller ifrån, och Pelé var förstås en av de största inom fotbollen, fortsätter Suzanne Parenius. 

När spelarna inte tränade på Fagervallen kunde de bada i sjön. Och där var de inte ensamma. 

– Svenska tjejer som solade topless – klart att det var lite exotiskt för brassarna. Det uppstod en och annan romans. Jag har fått bekräftat att det slog gnistor även utanför planen, säger Suzanne Parenius med ett skratt. 

Enligt DN hade Pelé, som blev 82 år, en romans med en blond tjej från Hindås som hette Lena. Paret behöll kontakten genom åren och träffades igen under VM i England 1966, men då hade anfallaren redan gift sig med brasilianskan Rosemeri dos Reis Cholbi som var gravid. 

 I samband med en pressträff inför 50-årsjubileet 2008 i huvudstaden Brasília fick Pelé frågan om sitt starkaste minne från sommaren 1958 i Sverige. 

”Helt utan bikiniöverdel”

– Jag vet inte om jag kan ta upp det här, svarade stjärnan DN:s reporter Henrik Brandão Jönsson med ett leende och fortsatte: 

– Vi trodde inte att det var sant. Utanför vårt hotell, vid en underbar sjö, badade svenska tjejer topless. Ni vet, helt utan bikiniöverdel.  När jag tänker tillbaka på den sommaren i Sverige är det, fortfarande i dag, femtio år senare, en av de bilderna som dyker upp. Den helt underbara sjön, den friska naturen och de badande tjejerna. 

På tisdag begravs Pelé i staden Santos där anfallaren spelade majoriteten av sina klubblagsmatcher.