Elmanders nya liv – som fotomodell

Johan Elmander – numera fotomodell.
Foto: MIKAEL KENTA / LERNBERGER & STAFSING
Johan Elmander har gjort sina första jobb som fotomodell.
Foto: DAVID DENMAN / LIND MODELLAGENTUR
Foto: Tommy Holl / IBL
Elmander i landslaget
Foto: NILS PETTER NILSSON

GÖTEBORG. Johan Elmander, 37, lämnade fotbollsplanen förra året.

Den 85-faldige landsmannen har fått mer tid för familjen – men också för sina nya karriärer.

Han har precis gjort sina första jobb som fotomodell.

Dessutom engagerar han sig för att rädda miljön.

– Det är skrämmande hur många varningar vi fått genom åren utan att göra något åt det. Det är läskigt, säger han.

Möt Johan Elmander i en öppenhjärtig intervju om familjen, modelljobbet, Zlatan, kaoset i Turkiet, turbulensen i Öis och varför han inte vill göra reklam för spelbolag.

När Johan Elmander bestämde sig för att han tagit sitt sista löpsteg som elitspelare fanns en del som lockade.

Bland annat den första sommaren utan fotboll.

– Under alla år som fotbollsspelare var allt så uppstyrt, det var träningar och matcher som styrde min och till en stor del hela familjens liv. Därför jag gick in i sommaren med ett i stort sett rent almanacksblad, berättar han.

Döttrarna Alice, 10, och Lily, 8, var inte beredda på skillnaden.

– Barnen var smått chockade. När dom ville gå och bada tog vi cyklarna och åkte ner och gjorde det. För första gången hade de en pappa som inte sa nej när de ville göra något roligt. Vi träffade mycket folk, tog en lång semester på över en månad – såna grejor, säger han och smuttar på kaffet.

Elmander älskar att träna

Vi träffas en fredag förmiddag. 

Lagen runt om i Sverige är inne i slutspurten av säsongen. De utländska ligorna, där Elmander tillbringade ungefär 14 år av de 20 år han var elitspelare, har kommit en bra bit in på säsongen.

Och själv sitter Johan Elmander och dricker kaffe på ett kafé i centrala Göteborg.

– Jag kan verkligen sitta och njuta nu. Bara en sån sak som att vi kan gå på middag hos kompisar utan att behöva tänka på att åka hem klockan tio för att det är träning dagen efter, säger han.

I Johan Elmanders tillvaro ingår att de flesta mornarna se till att barnen kommer i väg till skolan och efteråt hämta Lily medan storasyster Alice tar sig hem själv.

När den förre fotbollsspelaren har lämnat barnen ägnar han sig åt något som dominerade hans tidigare liv: träning. 

– Jag tränar väldigt mycket, sex–sju gånger i veckan. Jag kör på gym och är ute och löper. Jag älskar att träna, det är en del av mig, säger han.

Johan Elmander under sin tid i landslaget.
Foto: NILS PETTER NILSSON

”Vi måste ta hand om jorden”

Men lagspelaren Johan Elmander, som ofta sprang mest av alla på fotbollsplanen, har inget behov av att omge sig med kompisar när han tränar nu för tiden.

– Jag tränar helst själv. Nån gång försökte jag träna med några andra, men det funkade inte. Jag vill koncentrera mig, köra hårt utan att prata. Under karriären sa jag alltid att jag lämnade huvudet i omklädningsrummet när det var fysträning och så körde jag bara. Den mentaliteten har jag kvar, säger han.

Men Johan Elmanders nya vardag handlar inte bara om familjen och träning. 

När vi kommer in på hans engagemang i The Perfect World Foundation kommer ord och tankar i en snabb ström.

– Vi måste ta hand om jorden. Man märker ju hur mycket vi sliter på den. Det är ju vad forskare och alla andra säger. Det har sagts i många år, men nu måste vi ta det på allvar. Det är väl sådan människan är. Det måste gå hela vägen tills det blir panik och skrik, då först gör vi något åt det, säger han.

– Se bara på all plast vi håller på med. Det är helt sjukt hur vi använder engångsartiklar. Haven blir försurade... Vi måste göra något åt det. 

Leonardo di Caprio finns med

The Perfect World Foundation grundades av Göteborgsparet Ragnhild och Lars Jacobsson och jobbar framför allt med att förhindra att utsatta djurarter utrotas. Varje år hålls en kändistät insamlingsgala i Göteborg.

– Jag kom i kontakt med dem genom min fru Amanda när galan hölls på Posthotellet där hon har sin salong Skönhetsfabriken. Efter det har vi blivit alltmer involverade, säger den förre fotbollsspelaren.

Vid de årliga galorna delas ett hederspris ut till någon som anses förtjäna det. I år gick priset till den världsberömde brittiske naturfilmsprofilen sir David Attenborough.

– Det var jag och en kille som heter Sebastian som fick till uppgift att ta hand om honom och köra runt i Göteborg. Det var ganska coolt. Att sitta där och köra bilen och höra den rösten som är så känd. Det var ett fräckt möte, säger han.

Johan Elmander är ambassadör för organisationen, men där finns även många andra kändisar engagerade. Som artisterna Mia Skäringer, Martin Stenmarck och Jan Rippe. Global ambassadör är Sarah Ferguson, hertiginnan av York.

– Det är många som är engagerade. Även Leonardo DiCaprio har involverat sig lite, säger Elmander.

Scoutar för Galatasaray

Då blir det kanske DiCaprio som du får köra runt nästa år?

– Det är möjligt, det man vet inte, svarar han med ett leende.

Du är engagerad i en miljöorganisation. Men hur påverkar det ditt eget liv?

– Jag försöker tänka på det så mycket som möjligt. Jag är exempelvis näst intill vegetarian sedan ett och ett halvt år tillbaka, för vi konsumerar alldeles för mycket kött i dagens samhälle. Men det finns många små grejer man kan göra.

Temat för årets stödgala var isbjörnarna. Nästa års tema för The Perfect World Foundations gala är att samla in pengar till stöd till pollinerarna – insekter, fladdermöss, och andra djur som ser till att växter blir befruktade i naturen.

Flyget pekas ofta ut som den största miljöboven. Hur mycket funderar du på ditt eget flygande?

– Jag flyger runt i arbetet, det är ofta svårt att resa på annat sätt. Men jag klimatkompenserar med att betala för trädplantering.

Johan Elmander hyllades av Galatasaray-supportrar på Friends arena på träningen inför en landskamp 2013.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

När han pratar om arbete handlar det om uppdraget som scout för turkiska Galatasaray, där han spelade i två säsonger. Det är den största kontakten med fotboll som den förre proffsspelaren har.

– Det var jätteroligt att dom frågade om jag ville jobba åt dom. Jag är scout och rådgivare. Tipsar och kollar på spelare i Norden. Och klubben brukar kolla vad jag tycker om skandinaviska spelare som dom är intresserade av. Just nu handlar det om att förbereda transferfönstret i januari, berättar han.

Det blir kaos i Turkiet

Hur ofta är du i Turkiet?

– Jag åker dit nån gång ibland, men inte så ofta som en gång i månaden. Nu för tiden är det ju enkelt att kommunicera genom telefon, Skype, Facetime och annat.

Men när Elmander kommer till Istanbul känner han sig alltid välkommen.

– Det är väl det landet där jag är mest uppskattad och där jag har trivts bäst. Jag tror att det beror på att jag spelade med hjärtat och alltid försökte göra mitt bästa. Jag var där ganska kort tid, bara två år. Men när jag kommer tillbaka... Då blir det, rent ut sagt, kaos, säger han med ett nytt leende.

Berätta!

– Det börjar redan när jag landar. I säkerhetskontrollen, när jag ska hämta bagaget. Massor av folk vill ta bilder. I vissa delar av stan kan det till och vara svårt att gå omkring. 

Elmander i Galatasaray-tröjan.
Foto: STELLA PICTURES

En skön egoboost, förstås?

– Haha. Ja, det är självklart roligt varje gång jag landar i Turkiet. 

Klas Ingesson saknade journalisterna

Klas Ingesson sa ett tag efter att han avslutat karriären att han ibland till och saknade journalisterna. Hur mycket saknar du strålkastarna?

– I somras var det lite så, men just nu är det lugnt. Jag har många andra grejor som är på tapeten. Nån gång kan jag sakna det, det kanske kommer mer så småningom. Men jag saknar inte att springa ut på Gamla Ullevi och spela match. Det jag saknar är träningen, inte tävlingsgrejen, svarar Elmander.

– Men självklart kan jag sakna det när jag ser landslaget spela. Att åka till ett VM igen, det skulle varit jäkligt coolt. Och känslan att springa in på ett fullsatt Friends eller Wembley, den saknaden kommer tillbaka emellanåt. Det kommer den säkert att göra hela livet.

Johan Elmander har en ny karriär – som fotomodell.
Foto: MIKAEL KENTA / LERNBERGER & STAFSING

Johan Elmander har dock hittat ett nytt sätt att få kameralinserna riktade åt sitt håll. 

– Jag har inlett en modellkarriär. Har hittills haft några uppdrag med fotograferingar i Göteborg, Uddevalla och Jönköping. Jag har fått gå upp tidigt på morgonen för att vi ska hitta rätt ljus och sånt. Men jag är ganska ny, vi får se hur mycket det blir framöver, berättar han.

Den förre fotbollsspelaren är med hos Lind modellagentur i Göteborg. Hittills har han gjort reklam för kläder och skönhetsprodukter.

Är modellandet en framtidsgrej för Johan Elmander?

– Ingen aning. Det är en rolig grej just nu i alla fall, svarar han.

Elmander som fotomodell.
Foto: DAVID DENMAN / LIND MODELLAGENTUR

Visst är han lite fåfäng...

Vad är det som är så kul?

– Att stå framför kameran... Att det är utanför boxen, inte min grej egentligen. Det är roligt att testa något nytt.

Är du fåfäng?

Johan Elmander funderar kort innan han svarar:

– Ja, det är jag nog lite grann.

Tittar du i spegeln innan du går ut?

– Absolut, det gör jag. Men jag står där inte länge. Det tar bara ett par sekunder att fixa frisyren. Men visst bryr jag mig om mitt utseende.

Finns det någon koppling mellan reklamen för skönhetsprodukter och Skönhetsfabriken?

– Nej, inte alls. Där är jag för övrigt inte så involverad, det är Amandas.

Vi har i GT tidigare skrivit om de stora ekonomiska förlusterna för Skönhetsfabriken. Vad har du att säga om det?

– Ni får skriva vad ni vill i tidningen, men jag har ganska bra koll på mina pengar. Jag har ingen lust att kommentera vad jag gör med min ekonomi, svarar Elmander.

Foto: DAVID DENMAN / LIND MODELLAGENTUR

Vill göra som Peter Forsberg säger

Du har ju tjänat en hel del pengar genom åren. Vad innebär det för dig?

– Just nu innebär det turen att jag kan välja det liv jag vill leva, jag behöver inte jaga ett jobb. Skulle jag vilja ta det lugnt ett tag kan jag göra det. I andra änden har jag, precis som många fotbollsspelare som har tjänat bra med pengar, offrat en del. När kompisarna gick på skoldiskon i tonåren stannade jag hemma och tränade för att jag visste att det var match, det och mycket annat fick jag hoppa över för fotbollens skull. Men visst gav det mig en fantastisk möjlighet att göra det jag kan göra nu, säger han.

Peter Forsberg har pratat om att inte skämma bort barnen, trots att de har råd med det. Hur ser du på det?

– Det är något jag tänker på. Du kan ju min spelstil, jag krigade och kämpade hela tiden. Skulle jag nå framgång fick jag jobba för det. Och det är något vi försöker anamma med barnen. Dom ska bädda sina sängar och de här grejerna. De ska inte få en massa grejer bara för att vi har råd när vi går in i en leksaksaffär, säger han med eftertryck.

– Men å andra sidan, alla barn är väl lite curlade i dagens samhälle. Nu har jag nöjet och tiden att få vara med dem mycket, där kanske de blir lite bortskämda.

Tänker inte göra reklam för spelbolag

Många idrottsmän, skådespelare och andra gör reklam för spelbolag. Ibland dominerar spelreklamen pauserna i de reklamfinansierade kanalerna.

Kommer vi att få se Johan Elmander också i de sammanhangen?

– Nej, det kommer ni inte att få göra. Jag är lite anti. Jag har fått frågan från två eller tre olika spelbolag, men jag har tackat nej. Det är inget för mig, jag kan inte stå bakom det, svarar han.

Har du stött på spelmissbruk?

– Ja, jag vet om folk som har haft de problemen. Det är en av anledningarna till att jag inte vill vara med. Vad andra gör får dom stå för själva, men det är inte aktuellt för mig.

En av de som syns återkommande i spelreklamen är Zlatan Ibrahimovic, Sveriges största fotbollsstjärna genom tiderna. Dessutom jämngammal med Johan Elmander.

Under många år spelade de tillsammans i landslaget.

Imponerad av Zlatan Ibrahimovic

När du ser Zlatan i talkshower och annat nu för tiden, vad tänker du då?

– Att det är jätteroligt för honom. Framförallt att han fortsätter att leverera som vanligt på fotbollsplanen. Han hade en väldigt allvarlig knäskada och fortsätter ändå leverera på den nivån och är återigen nominerad Guldbollen. Det är otroligt.

Elmander och Zlatan i VM-kvalet 2013.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Zlatan tog den mesta uppmärksamheten i landslaget. Hamnade ni andra för mycket i skuggan?

– Nej, jag är jätteglad att jag fick spela med honom. Vi var tillsammans i pojklandslag från att vi var 15–16 år och sedan hela vägen. Jag ser det som en fantastisk upplevelse att ha fått vara med på hans resa.

Men utan Zlatan kunde det ha blivit mer ljus på er andra?

– Jag tycker nog att jag hade ganska bra ljus ändå. Jag är glad för den karriär jag hade.

Fortfarande under utredning för hjärnskakning

Den karriären tog slut 8 november förra året. När Elmander byttes ut i den 88:e minuten av kvalmatchen mot Mjällby låg Öis under med 1–2. En smäll mot ansiktet hindrade honom från att fortsätta och stoppade honom från spel i den andra kvalmatchen tre dagar senare.

– När jag fick den där smällen mot Mjällby... den stora blåtiran och en hjärnskakning. Då kände jag att det fick vara nog, det var inte värt att fortsätta spela fotboll. Jag brukade bara köra på, lyssnade aldrig på kroppen. Men efter den smällen tänkte jag på att jag ska ju vara med barnen och så. Jag har ju läst om hockeyspelarna med hjärnskakningar, det är ju sådant man inte vill vara med om, säger han.

Satte hjärnskakningen några spår?

– Jag hade redan före matchen mot Mjällby fått lite för många smällar mot huvudet. Och jag var väldigt orolig ett tag, jag glömde av lite saker och så. Nu har det lugnat ner sig och jag sover bättre. Men jag är fortfarande under utredning, jag har en dialog med läkarna i Öis. Jag har en ny tid om några månader, vi ska fortsätta och ta det hela vägen, berättar Johan Elmander.

Han kom till Öis som 17-åring. Och det var också där han avslutade karriären efter att ha spelat i ytterligare åtta klubbar i sex länder.

Turbulent när Marcus Lantz fick sparken

Men det som skulle bli ett uppryckningens år för Öis blev något helt annat. Först i den näst sista förlängningsminuten i den andra kvalmatchen mot Mjällby lyckades Hakeem Araba nicka in 3–1 och säkra kontraktet i superettan för 2018.

Hur upplevde du det sista året i Öis?

– Det var verkligen upp och ner. Det började bra för oss, men jag var inte nöjd med säsongen spelmässigt varken för mig eller laget. Sen var det ju väldigt turbulent när tränaren Marcus Lantz fick gå och annat. Det hände ju en del saker...

Johan Elmander i Öis-tröja och vid jublet efter att Öis klarat kontraktet i superettan förra året.
Foto: BILDBYRÅN & IBL

Många supportrar ifrågasatte storstjärnan Johan Elmander och det gnyddes också bland flera spelare.

Var du sur och arg när du lämnade klubben?

– Nej, inte alls. Jag var ganska färdig. Jag känner fortfarande för klubben, har inget agg mot vare sig Öis, någon på Öisgården eller fans. Men jag kände att det var tid att sluta, jag fick fokusera på saker utanför fotbollen, då blev spelet lidande, säger han.

Du hade synpunkter på hur en del spelare förberedde sig. Fick du höra att du var en diva som inte skulle lägga dig i?

– Kanske inte så. Men självklart fick jag höra att jag trampade några på tårna. Jag är en sådan person som säger vad jag tycker och tänker. Och jag tycker inte att det är för mycket begärt att man kommer i tid till en träning, det handlar om respekt för lagkamrater och tränare. Alla tyckte inte om mig, men det hade jag inga problem med överhuvudtaget. Men det var väldigt skönt att vi var kvar i superettan när jag slutade, säger Johan Elmander.

Går till Öisgården ibland

Följer du Öis nu för tiden?

– Ja, jag smiter upp på Öisgården ibland och har varit på några matcher. Det är roligt att det har gått så mycket bättre i år.

Ett långt samtal som spänt över många händelser under en lång fotbollskarriär närmar sig sitt slut.

Kaffet är urdrucket, den 85-faldige landslagsmannen fäller upp paraplyet till skydd mot Göteborgsregnet.

Det känns som att han är väldigt nöjd med sitt nya liv.

– Jag har familj, hund, bil och hus – men har slutat med fotbollen. Jag börjar vänja mig mer och mer med att jag nu får bestämma över min egen tid, säger han och går mot bilen.

Det är snart dags att ta emot döttrarna efter skolan.