”Det är klart att jag nu i efterhand kan ångra det”

Joakim Olausson i landslagströjan under en P18-landskamp hösten 2013.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det blev endast tre matcher i BK Häcken för den förre supertalangen.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Som 16-åring kom Joakim Olausson till Atalanta. 

Tre år senare gjorde han Serie A-debut. 

Sedan dess har karriären tagit många svängar – och nu spelar han för Tvååkers IF i division 1 södra.

– Det är klart att jag nu i efterhand kan ångra att jag lämnade Atalanta, säger han. 

Joakim Olausson.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

När Joakim Olausson lämnade Örgryte IS sommaren 2011 var det en rad europeiska toppklubbar intresserade. Han var bland annat och provspelade med Liverpool. 

Men till sist föll valet på den italienska klubben Atalanta.

– Deras ungdomsakademi har ett väldigt bra rykte och på den tiden var de ett mittenlag i Serie A. Jag kände att chanserna att slå sig in i A-laget där var större än i de andra klubbarna som var intresserade, berättar han.

Den spelskicklige mittfältaren imponerade i klubbens U19-lag och fick 2013 sitta på A-lagets bänk i en Coppa Italia-match. Debuten kom drygt ett år senare när han som 19-åring hoppade in i den 65:e matchminuten i en Serie A-match mot Catania i maj 2014. 

– Det är höjdpunkten från tiden i Atalanta, det var otroligt häftigt. Drömmen var att spela i Serie A och det är ett ögonblick jag kommer att minnas, säger han. 

”Det blev mycket strul”

Med Serie A-debuten i ryggen reste Joakim Olausson till Sverige för semester. Men när han kom tillbaka till Bergamo möttes han av hårda krav från klubbledningen.

– De ville förlänga mitt kontrakt men vi kom inte överens och efter det fick jag ingen speltid. Det blev mycket strul helt enkelt, säger Joakim Olausson. 

Han blev kvar i Atalanta under resten av höstsäsongen men i januari 2015 värvades han till BK Häcken. Men efter endast ett halvår i den allsvenska klubben bröts kontraktet. 

– Jag kan inte exakt säga vad det var som gick fel, det är lite blandat. Jag kom hem från Italien som 20-åring och tyckte att jag skulle spela, men så blev det inte. Det ligger nog både på klubben och på mig själv, säger han. 

I stället blev det en återkomst till Örgryte IS och spel i division 1 södra. 

Joakim Olausson spelade åtta matcher för Örgryte IS under höstsäsongen 2015.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mycket fokus på annat

Men inte heller det gick vägen och det blev endast fem matcher i den rödblåa tröjan.

– Jag hade stora problem med motivationen, fotboll kändes inte lika kul längre. Jag hade mycket fokus på annat, som att hänga med kompisar till exempel, säger han.

Tidigt 2016 blev det klart med en återkomst till Italien, denna gång till Serie B-klubben Perugia. Under våren lånades han ut till Qviding i division 1 och anlände till den italienska klubben först under sommaren. 

– Det kändes jättebra och det var kul att komma tillbaka till italiensk fotboll. Det gick bra till en början men jag hade inte spelat kontinuerligt på ett ganska bra tag, säger Joakim Olausson.

Efter några veckor med Perugia stod det klart att han inte skulle få så mycket speltid i klubben. Därför valde de att bryta kontraktet och i stället vände han återigen hem till Sverige.

Via spel i först Assyriska BK och därefter Utsiktens BK hamnade Joakim Olausson inför säsongen 2020 i Ljungskile SK i superettan. 

Var ordinarie i superettan

Där tog han en ordinarie plats och spelade under förra säsongen 24 matcher. Men för laget var det en tuff säsong då de hamnade på nedflyttningsplats och därmed åkte ur Sveriges näst högsta liga. 

– Det är aldrig kul att åka ur en serie. Personligen tycker jag att gjorde en ganska bra säsong och utvecklades som spelare. Jag ångrar verkligen inte att jag gick till LSK, säger Joakim Olausson. 

I Ljungskile SK var han ordinarie under säsongen 2020 men valde att lämna när klubben åkte ur superettan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
I Ljungskile SK var han ordinarie under säsongen 2020 men valde att lämna när klubben åkte ur superettan.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Sejouren i Ljungskile varade dock bara en säsong. I början av året tackade han för sig och blickade mot en ny klubb – gärna en annan klubb i superettan. 

Så blev det inte. 

I vintras inträffade nämligen något som la planerna på att hitta en ny klubb på is.

– Jag ramlade ihop hemma, eller jag svimmade typ. Så jag fick åka in till sjukhus och de tog en massa tester, först trodde de att jag hade problem med hjärtat, säger Joakim Olausson.

”Tränade inte på flera månader”

Därefter fick han stillsamt sitta hemma och inte träna i väntan på besked. När testresultaten kom tillbaka var det positiva besked för Joakim Olausson. 

– Det var ingen fara vilket, var jäkligt skönt så klart. Men jag hade ju kommit efter med träningen så en klubb i superettan eller division 1 var inte aktuell. Jag var egentligen bara glad över att kunna fortsätta spela fotboll, säger han.

I stället blev det spel med kompisarna i Västra Frölunda som spelar i division 2. Där hann han endast spela ett fåtal matcher innan det återigen var dags för ett nytt klubbyte. 

I början av juli i år skrev han på för sin åttonde klubb sedan han vände hem från Atalanta 2015. 

Härnäst väntar spel i Tvååkers IF som är ett topplag i division 1 södra. 

– Känns jäkligt bra och kommer att bli väldigt kul tror jag. Jag fick en bra helhetslösning av Tvååker. De fixade ett jobb som är enkelt att kombinera med träningen också vilket är väldigt skönt, säger Joakim Olausson.

Joakim Olausson när Häcken mötte IFK Göteborg 2015.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Det kan jag ångra ibland”

Han gillar inte att blicka bakåt allt för mycket, men ibland kan Joakim Olausson ångra att han valde att lämna Atalanta som 19-åring.

– Det är klart jag nu i efterhand kan ångra att jag lämnade. Kanske lyssnade för mycket på folk omkring mig och så vidare. Annars hade det kanske sett annorlunda ut i dag. Samtidigt försöker jag inte tänka på det alltför mycket, säger Joakim Olausson.

Nu har han hunnit bli 26 år gammal. 

Drömmen om en proffskarriär på hög nivå lever än men det är inte det viktigaste för Joakim Olausson.

– Om en möjlighet att spela högre upp kommer är jag självklart öppen för det. Men jag har en familj nu och en dotter som snart är tre år. Om vi ska flytta ska det fungera för alla, fotboll är inte allt här i livet, säger han.