Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är bedrövligt – man blir mörkrädd”

Allt du behöver veta om storklubbarnas förslag till ny fotbollsturnering.
Glenn Hysén.
Foto: HENRIK JANSSON
Hysén i Liverpool-tröjan 1990.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Beskedet skakade om en hel fotbollsvärld: ”The Super League” blir av. 

Något de tolv europeiska toppklubbarna nu bekräftar.

Skarp kritik riktas från flera håll, däribland supportrar, Uefa – och Glenn Hysén, 61.

– Jag tycker att det är bedrövligt rent ut sagt, säger fotbollslegendaren

Det har sedan en tid tillbaka varit på tapeten att europeiska storklubbar vill starta en egen så kallad superliga – som bara topplagen får vara med och delta i. Sent på söndagskvällen och under natten till måndagen bekräftade tolv av Europas ledande fotbollsklubbar att idén nu ska bli verklighet. 

De inblandade lagen är den italienska trion Milan, Inter och Juventus, spanska Barcelona, Atlético Madrid och Real Madrid samt från England Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Machester United och Tottenham. 

– Genom att samla de bästa klubbarna i världen för att spela mot varandra under en hel säsong kommer superligan öppna för ett nytt kapital för europeisk fotboll. Det säkerställer konkurrens och faciliteter, säger superligans vicepresident Joel Glazer, tillika Manchester United-delägaren, i ett pressmeddelande. 

Hysén: ”Det är bedrövligt”

Men det är ett beslut som har skakat om fotbollsvärlden på flera håll och supportrar, experter och det europeiska fotbollsförbundet Uefa ställer sig nu kritiska till ligan. Uefa menar bland annat att det hela grundar sig i själviska, ekonomiska intressen hos ett fåtal klubbar – i potten ligger nämligen några miljarder kronor.

En fotbollsfantast som också ställer sig kritisk till en ny superliga är den förre storspelaren Glenn Hysén. 

– Jag tycker att det är bedrövligt rent ut sagt. Det handlar väl om girigheten, att folk vill ha mer och mer pengar och spelarna blir dyrare och dyrare. Det där med pengar spårar ju ur totalt, man blir mörkrädd, säger Glenn Hysén.

”Jag ser inte något positivt”

Klubbarna förväntas stängas ute från all internationell och nationell fotboll, om de väljer att delta, och spelarna har ställts inför ett ultimatum som innebär att de utesluts helt från landslagsspel i både VM och EM.

– Jag hoppas att Uefa sätter hårt mot hårt då så att spelarna inte får spela i EM-kval och i respektive liga, säger Glenn Hysén och fortsätter:

– Gubbarna får en chans att tänka till lite. Frågan är egentligen vad skillnaden är om du tjänar en miljon eller fem miljoner i veckan – vad ska du göra mer än att äta dig mätt, ha lägenhet, hus och bilar. Sen då? Jag kan tycka att det är lite fjantigt. 

Runt om i fotbollsvärlden väcks nu ilska mot projektet och på sociala medier sprids bilder från Anfield i Liverpool där det hänger en banderoll med texten:

 ”Skäms på er. R.I.P LFC. 1892-2021” 

En gång i tiden spelade Glenn Hysén själv för Liverpool, som alltså är ett av lagen som har skrivit på kontraktet. 

– Det är ingenting jag kan säga att jag är stolt över och jag förstår inte varför de ska göra om det här nu. Vi får hoppas att det inte blir av, det kan definitivt påverka fotboll i stort till det negativa, och jag ser inte något positivt med det här direkt.

KLUBBARNA I NYA SUPERLIGAN:

■ AC Milan

■ Arsenal FC

■ Atlético Madrid

■ Chelsea FC

■ FC Barcelona

■ Inter

■ Juventus 

■ Liverpool FC

■ Manchester City

■ Manchester United

■ Real Madrid 

■ Tottenham Hotspurs