Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debutantens show – i Häckens kross

Patrik Wålemark jublar efter att vackert ha knorrat in 1–0 på frispark.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Han satt och åt sin frukostmacka med ägg när han fick beskedet att han skulle få göra sin första allsvenska match från start.

Några timmar senare hade Häckens Patrik Wålemark, 18, legat bakom fyra mål och dominerat totalt i 6–0-krossen mot Elfsborg.

– Jag sprang runt i hela huset när jag hörde att jag skulle starta, säger Patrik Wålemark. 

När Jasse Tuominen kastade in handduken på grund av sjukdom timmarna innan Häckens match mot Elfsborg slängde sig tränaren Andreas Alm på luren och ringde upp 18-årige talangen Patrik Wålemark. 

”Du startar”, var beskedet. 

Patrik Wålemark, som tidigare fått göra några enstaka inhopp under säsongen, blev givetvis överlycklig. 

– Jag var ganska nyvaken när han ringde, jag hade precis börjat med min frukost med lite ägg och så, klockan var tio kanske. Jag blev skitglad verkligen, jag sprang runt i hela huset hemma, säger Wålemark. 

Stegade fram och satte frisparken

Väl i matchen var det inget snack om vems afton det var. I 43:e minuten gick Wålemark i backen efter att ha utmanat sin försvarare. Fram klev ett tjog av rutinerade Häcken-spelare, sugna på att slå frisparken. Då lunkade Wålemark själv fram, stegade upp och knorrade hur enkelt som helst in sitt första allsvenska mål i det bortre krysset. 

– Det var inte planerat... Men jag kände mig het och sen frågade (Erik) Friberg om jag ville ta den och det var ju inget att tveka på. Jag kände mig ganska säker där i bortre hörnet och den satt ju bra, säger Wålemark. 

Och sedan fortsatte succén fram till dess att han blev utbytt i den 59:e minuten. Då hade Wålemark redan hunnit med att assistera fram till ytterligare två mål och dessutom ordna en straff. Slutresultatet skrevs till slut till hela 6–0, sedan Elfsborg rasat ihop som ett korthus. 

Tränaren Andreas Alm hade all anledning att vara nöjd med sin guldklimp. 

– Nästan alla matcher han spelat för Häcken har han gjort poäng och i dag ligger han bakom fyra mål. Sen är jag nog lite bortskämd, man ska nog vara lite mer imponerad när han gör det han gör. 

– Han är topp tre av det jag sett i allsvenskan, att just kliva in så och skjuta med vänsterfoten. 

”Jag gör bara min grej”

Patrik Wålemark igen:

– Det är jättekul så klart, att få göra de här målen och poängen. Det här var så nära det kommer till den perfekta matchen, vänsterfoten var bra i dag. Jag tänker inte så mycket, jag är bara här och gör min grej så blir det vad det blir. 

Hur firar du det här?

– Hem, äta, sova. 

Ägg igen? 

– Nej, nej det får jag inte i mig nu.