Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför tackade Allbäck ja till TV4-programmet

Marcus Allbäck och Jesper Blomqvist i ”Hela kändis-Sverige bakar”.
Foto: Cecilia Möller / TV4
Allbäck i VM 2002.
Foto: ONZE / BILDBYRÅN
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Att den förre landslagsspelaren Marcus Allbäck, 47, deltar i ”Hela kändis-Sverige bakar” har förvånat de som känner honom.

Under pandemin pausades hans arbete som fotbollsagent – vilket gjorde att han kunde ställa upp.

Nu ska han baka allt från tårtor till bakverk inför det svenska folket.

– Jag vill inte avslöja hur bra jag är, säger Allbäck och skrattar.

I onsdagens program hade fotbollsprofilerna en tydlig taktik.

Den 4 maj drog den åttonde säsongen av ”Hela kändis-Sverige bakar” i gång på TV4 och TV4 play. Där ställs kändispar inför svåra utmaningar, där de ska göra allt ifrån tårtor, kakor till delikata bakverk. Det par som kammar hem vinsten får inte bara en fin titel utan de får även skänka 50 000 kronor till valfri välgörenhetsorganisation. 

I år är det fem kändispar som är med och tävlar, däribland tidigare landslagskollegerna Marcus Allbäck och Jesper Blomqvist. 

Nu har de bytt ut fotbollskläderna till ett förkläde och intagit köket.

– Jag tyckte att det lät som en rolig grej och ganska avslappnat tillsammans med Jesper som är en gammal kompis, säger Marcus Allbäck. 

Jesper Blomqvist och Marcus Allbäck 2002.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Corona satte hans arbete på paus

Marcus Allbäck påbörjade sin fotbollskarriär 1992 i Örgryte IS och är en av landslagets bästa målskyttar genom tiderna. 

Han har sedan några år tillbaka arbetat som fotbollsagent och under pandemin pausades hans arbete. Det var en av anledningarna till att han kände att det var rätt tidpunkt att tacka ja till programmet. 

– Jag brukar inte vara med i sådana här program men denna gång passade det in ganska bra. Corona hade precis börjat lamslå världen och i mitt yrke som fotbollsagent så startade det direkt med att det var svårigheter med att flyga omkring i Europa och se på fotboll. 

Marcus Allbäck i fotbollsmatchen mellan Italien och Sverige under fotbolls-EM 2016 i Toulouse.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Jag har fått reaktioner”

Hur det går under säsongen kan Allbäck inte avslöja än – och inte heller vilka bakkunskaper han besitter sedan tidigare. 

– Jag vill inte avslöja hur bra jag är, säger han och skrattar. Men jag brukar inte baka till vardags, det kan man lugnt säga.

Men i onsdagens program gjorde fotbollskollegerna stor succé hos juryn när de bakade lyxiga frukostfrallor. De nyttiga bakverken ledde hela vägen fram till utmärkelsen ”veckans stjärnbagare”. Nyckeln till framgången? Att behålla lugnet trots tidspressen:

– Nu har vi en väldigt tydlig plan, vi vet precis hur vi ska gå till väga och det känns ju väldigt tryggt. Tydlig taktik den här gången, sa Blomqvist i programmet och fortsatte:

– Det enda jag tycker att vi ska lära oss, och det ligger bara på mig, det är att hitta lugnet. Men visst känns jag lugn i dag!

– Mycket lugnare, flikar Allbäck in.

Marcus Allbäck i Örgryte IS.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Mycket i programmet handlar om att hantera tidspressen, utvecklar Allbäck för GT:

– Det handlade om att jobba bra som ett team eftersom det är under tidspress och då gäller det att man gemensamt kan ta snabba beslut och det kändes väl som att vi kunde göra det på ett bra sätt, så det var bra, säger Allbäck och fortsätter:

– Jag lagar mycket mer mat i dag än vad jag gjorde förr men att baka hör inte till vanligheterna. Som tur är känns ”Jeppe” mer hemma i bakningen än vad jag gör så vi hittade en bra kombination där mellan oss två.

Människor runtom Allbäck var inte helt beredda på att han skulle ställa upp och baka inför svenska folket. 

– Jag har fått reaktioner på att det inte var helt väntat att jag skulle vara med i det här programmet, säger han och skrattar till lite lätt och berättar att han inte har gjort så många liknande saker tidigare.