Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zigiotti: ”Man vill ju inte vara sämre än förra året”

En överlycklig Julia Zigiotti Olme efter att ha vunnit SM-guld.
Julia Zigiotti Olme drogs med en höftskada i fjol.
Julia Zigiotti Olme: ”Det kommer att bli ett bra år”

Nu på söndag är det premiärdags för BK Häcken i damallsvenskan mot Hammarby IF. 

Truppen ser något annorlunda ut i år med tanke på att klubben blev ett med tidigare Göteborg FC. 

Men mittfältaren Julia Zigiotti Olme, 23, är bara positiv. 

– Jag tror att det kommer bli en bra säsong och vi har fått till vårt spel väldigt bra, säger hon.

Det var den 7 november i fjol som det stod klart att dåvarande Kopparbergs/Göteborgs FC vann ett historiskt SM-guld i damallsvenskan. 

Men i slutet av 2020 kom ett oväntat besked som i stort sett skakade om hela Göteborg: Klubben skulle läggas ned. 

Laget fick åtminstone sluta på topp.

På ett extrainsatt årsmöte den 28 januari beslutade man senare att klubben blir en del av BK Häcken efter en omröstning. Två lag skulle nu bli ett – med både nya och gamla spelare. 

Det är ingenting som har påverkat laget negativt alls och under försäsongen har de minst sagt levererat och vunnit flera matcher.

De är också klara för final i Svenska cupen efter att Stina Blackstenius satte matchens enda mål mot FC Rosengård.

– De spelarna som har kommit in har verkligen hittat rätt i sina positioner och allt sånt så vi har fått ihop det ganska snabbt, och det är ju så klart en trygghet. De har verkligen kommit in och levererat så jag tror att det kommer bli ett bra år, säger mittfältaren Julia Zigiotti Olme. 

Filippa Angeldahl och Julia Zigiotti Olme var glada över SM-guldet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Göteborg FC:s spelare jublar efter att ha vunnit damallsvenskan i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Favoritskapet ligger ju på oss nu”

För ett flertal spelare ligger det allsvenska SM-guldet kvar i bagaget – och det är något som kanske sätter extra press på spelarna inför årets säsong.

– Det kommer att bli en tuff säsong, favoritskapet ligger ju på oss nu eftersom vi vann förra året. Men jag tror att det kommer bli en bra säsong och vi har fått till vårt spel väldigt bra, säger Julia Zigiotti Olme.

Tror du att ni kan ta er långt?

– Ja, men det tror jag ändå och det är så klart att vi har det som mål. Man vill ju inte vara sämre än förra året men det har känts bra hittills. 

Julia Zigiotti Olme under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Häcken och Växjö den 13 mars 2021.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Drogs med en skada i fjol

Under hösten 2019 drabbades Julia Zigiotti Olme av höftproblem och under nästan hela förra året spelade hon på kortisonsprutor för att dämpa smärtan.

I slutet av förra året bestämde hon, efter samtal med läkaren, att en operation var nödvändig. Och den 16 december opererades hon.

– Jag pratade med läkaren som sade att det inte kommer försvinna av sig själv. Jag kände att det var bäst att genomföra operationen så snabbt som möjligt efter en säsong för att kunna hinna till nästa. 

Enligt läkarna skulle det ta fyra till sex månader innan hon kunde vara tillbaka – men redan efter tre månader var hon med ute på plan igen. 

Det var en längtan efter att få spela tillsammans med laget igen och en försäsong bestående av hård träning som låg bakom den påskyndade processen.

– Jag var inställd på fyra till fem månader kanske men sedan har jag haft ett jättebra rehabiliteringsteam bakom mig och jag har verkligen kämpat. Jag har kört på väldigt mycket så det är nog därför det har gått så pass snabbt också. 

Julia Zigiotti Olme jublar efter fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Häcken och Linköping den 27 mars.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det ska bli jätteroligt med premiär nu”

I dag är hon med och tränar för fullt – och känner inte av någon direkt smärta i kroppen, till skillnad från föregående säsong.

– Det är så klart att det blir lite speciellt och man får lägga upp träningarna lite annorlunda jämfört med de andra, men annars är jag med för fullt. Jag känner mig lite stel bara och musklerna är lite tröttare än vanligt men annars så känns det bra. 

Nu går hon och längtar efter att damallsvenskan ska dra i gång – och nu på söndag spelas premiärmatchen mot Hammarby IF på Zinkensdamms IP. 

– Jag ser inget hinder med min skada och det känns skönt att ha fått spela två till tre matcher innan. Då har man ändå kunnat starta och känna av tempot, vilket känns bra. Det ska bli jätteroligt med premiär nu.

Hur mycket skulle du säga att fotbollen betyder för dig?

– Det är klart att den betyder väldigt mycket. Det är något som man alltid har velat bli som liten: ett heltidsproffs. Och nu när man är här så är det klart att man på ett sätt lever sitt drömliv.

Se också: