Curmark: ”Vinner vi är vi verkligen med”

Filippa Curmark.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hon har inte missat en enda minut den här säsongen. 

Nu ska Filippa Curmark, 26, och BK Häcken slå Benfica för andra gången på en vecka – och sedan utmana Bayern München. 

– Vinner vi är vi verkligen med i slutspurten av gruppspelet, säger hon. 

Mittfältaren är den enda i BK Häckens trupp som spelat varje tävlingsmatch från start den här säsongen och inte blivit utbytt. 

– Det är alltid roligt att få stort förtroende. Det är matcherna som triggar en och att få vara med och bidra varenda minut är bara roligt. Man brukar alltid åka på någon avstängning men jag har hållit mig i från det i år och det är jag väldigt nöjd med, säger Filippa Curmark, som tillsammans med Beata Kollmats och Elin Rubensson varit i laget längst (hon kom 2015). 

– Det betyder ju att jag trivs väldigt bra och allt har blivit bättre sedan Kopparbergs/Göteborg blev BK Häcken inför den här säsongen. Allt är proffsigare.

Kontraktet med Hisingsklubben löper över 2022 och diskussioner om en förlängning drogs i gång redan i somras. Men samtidigt vill hon en dag flytta utomlands, precis som flera andra lagkamrater gör inför nästa år. 

– Så är det i ett topplag, spelare kommer och går och att någon vill testa att spela utomlands är inte så konstigt. Klart att det lockar mig också, men när det händer och om kan jag inte svara på. Tankarna har funnits där sedan ett tag tillbaka, det är inte någon hemlighet, säger Filippa Curmark. 

Elin Rubensson och Filippa Curmark under en träning inför mötet med Benfica i Lissabon i förra veckan.
Foto: FILIPE AMORIM / BILDBYRÅN

Vill utmana om andraplatsen

Då är det inte så dumt att synas i Champions League. 

BK Häcken spelar i samma grupp som Lyon, Bayern München och Benfica. Det blev förlust mot de två förstnämnda lagen medan det blev tre tunga poäng i Portugal i förra veckan. Benfica väntar hemma på Bravida Arena på onsdagskvällen och BK Häckens förhoppning är att kunna utmana om andraplatsen bakom överlägsna Lyon. Tre omgångar återstår. 

– Nu har vi två måstematcher framför oss, men vinner vi nu så är vi verkligen med i slutspurten av gruppspelet. Det gäller verkligen att samla energi så att vi kan gå ut och ta tre poäng. Sedan har vi Bayern München hemma om några veckor och sedan Lyon borta... Det ska vara tufft i Europa, men det är bara roligt, säger 26-åringen från Jönköping. 

Vad utmärkte Benfica senast?

– De är skickliga, väldigt tekniska och gillar att spela med hög risk. Vi får se upp med deras snabba omställningar. Nu har vi fått en bild av hur de spelar och hur vi kan straffa dem. Det gäller att ta med mycket av det vi gjorde bra och göra det ännu bättre. 

”Det ska vara tufft i Europa, men det är bara roligt”, säger Filippa Curmark.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Han är ambitiös”

BK Häcken har nyligen bytt tränare. Mats Gren, 57, fick lämna plats för Robert Vilahamn, 38. 

– Robban har kommit in med väldigt bra energi. Han är ambitiös och sprider mycket energi till oss. Man märker att han verkligen älskar att vara här och träna oss, säger Curmark. 

Har han justerat mycket? 

– Nej, det vill jag inte säga. Han har tryckt på det vi gjort hela året och vi försöker vara ännu mer noggranna i vårt sätt att spela, framför allt är vi tydligare i försvarsspelet. 

Har du kommit över att ni inte lyckades försvara SM-guldet? 

– Det kommer jag inte att göra förrän vi vinner igen. Man grämer sig, så är det. Mycket energi har gått till Champions League, precis som det var för Rosengård i fjol, men man kan inte skylla på det heller. Sedan är det vissa delar i vårt spel och vårt lag som inte varit hundraprocentiga. Det behöver vi se över till nästa säsong. 

I stort sett alla i BK Häckens damelitlag lever på fotbollen. Så var det inte för några år sedan i Kopparbergs/Göteborg då många hade en annan sysselsättning vid sidan av idrotten. 

– Jag har aldrig jobbat, det är en lyx. Och nu är alla här på hundra procent, det är så det ska vara, precis som för herrarna. Vi umgås här (Gothia Park Academy) hela dagarna. Små detaljer kan göra stor skillnad på sikt, säger Filippa Curmark.