Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veteranerna: ”Tror vi har en bra chans att vinna”

Beata Kollmats.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES
Elin Rubensson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Elin Rubensson, 28, är tillbaka på det centrala mittfältet.

Beata Kollmats, 29, har spelat två hela matcher på sin mittbacksplats.

De båda veteranerna, som förra året fick stå vid sidan av och se lagkompisarna ta SM-guld, är sugna på en bra avslutning på den här säsongen.

– Jag tror absolut att vi har en bra chans att vinna, säger Elin Rubensson inför Champions League-matchen mot Benfica.

Beata Kollmats har varit i klubben (tidigare Göteborg FC, nu Häcken) längst av alla. Hon debuterade i allsvenskan redan för tio år sedan, har sedan dess varvat bra säsonger med tre korsbandsskador. Bland annat försvann hela förra säsongen och nästan hela denna.

Elin Rubensson har spelat de flesta allsvenska matcherna sedan hon kom 2015, förutom under fjolåret då hon var gravid för att i december föda Frans.

De är en del av den stomme i laget som de senaste fyra säsongerna har tabellraden 2-2-1-2.

Fick besked på Irland

Även om det var en besvikelse att det inte blev ett nytt guld i år finns ändå fyra gruppspelsmatcher kvar i Champions League innan det är dags att gå på jullov.

Till att börja handlar det om Portugals bästa lag, Benfica, på onsdagskvällen.

– Nu är det bara Champions League kvar och fullt fokus på det. Det är väl skönt så här i slutet på säsongen. Tidigare i höst har vi varvat allsvenskan och Champions League och bara varit fokuserade på nästa match, säger Beata Kollmats.

– Det är väl också bra att i slutet av säsongen få lite längre vila mellan matcherna. Innan har det ju varit typ var fjärde dag som vi har spelat, säger Elin Rubensson.

När Elin Rubensson var på Irland med landslaget under det förra uppehållet möttes hon av beskedet att huvudtränaren Mats Gren hade bytts ut mot Robert Vilahamn medan Beata Kollmats var hemma i Göteborg när bytet presenterades.

”Precis vad vi behöver”

Det blev förluster mot Lyon och Bayern München i de första Champions League-matcherna. Hur är det att möta Benfica med en ny tränare?

– Det blir spännande. Robert har kommit in med jättemycket energi och är bra taktiskt också. Det blir väldigt spännande att se hur vi nu kan mäta oss med andra, säger Beata Kollmats.

– Han har energi och en väldig fotbollskunskap, är engagerad och vill utveckla oss som både spelare och lag. Det är precis vad vi behöver, säger Elin Rubensson.

Det är svårt att hitta någon som kritiserar Mats Gren, men alla spelare pratar om Robert Vilahamns energi?

– Tanken var väl att det skulle bli en ny tränare nästa år. Men nu är det i slutet av säsongen, det har varit mentalt tufft för många och så har vi viktiga matcher mot Benfica. Då fick Robert lite längre tid på sig att lära känna laget. Det kanske behövs lite extra i och med att vi har några matcher kvar medan alla andra svenska lag är klara, säger Beata Kollmats.

”Skönt att börja spela igen”

Elin Rubensson – som fick GT:s Kristallkulan som Västsveriges bästa fotbollsspelare 2015, 2016 och 2017 – är självklar som innermittfältare i Robert Vilahamns Häcken. Hon uppskattar att ha fått lämna högerbacken och hamna centralt igen.

– Jag har spelat back eftersom tränarna ansåg att behovet var störst där. Men jag har varit öppen med att det är på mittfältet jag vill spela och det är skönt att vara tillbaka där, säger Elin Rubensson.

Beata Kollmats, som fick Kristallkulan 2019, spelade 90 minuter mot AIK i Mats Grens sista match och även senast mot Eskilstuna. Det var hennes första hela matcher sedan mars förra året då korsbandet gick sönder på en träning.

– Det tar ju en tid att komma in i fullt spel. Men det är väldigt skönt att börja spela igen och känna att det fungerar rent fysiskt, säger Kollmats.

Hon kommer dock, med största sannolikhet, att få börja på bänken.

Får vänta till nästa vecka

Men till hemmamatchen mot Benfica nästa vecka har landslagsspelaren Emma Kullbergs kontrakt gått ut, det bäddar en för en Champions League-comeback från start för Beata Kollmats.

Den första Benfica-matchen blir sista matchen med gänget för både Kullberg och Julia Zigiotti Olme, vars kontrakt också har gått ut.

Hur är det att veta att två lagkompisar försvinner mellan matcherna?

– Det blir lite speciell, normalt brukar hela truppen spela klart samtidigt. Men nu fortsätter vi medan dom försvinner. Det är som det är. Vi fortsätter att köra på, säger Beata Kollmats.