Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Verkligen chockartat – har varit jobbiga dagar”

Stina Blackstenius.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Blackstenius efter att Göteborg FC säkrat SM-guldet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter flera turer fram och tillbaka ser Göteborg FC ut att hamna under BK Häckens paraply. 

Ett besked som välkomnas av landslagsstjärnan Stina Blackstenius, 24.

– Det har varit jobbiga dagar, men jag ser väldigt positivt på lösningen med Häcken, säger hon i en längre intervju med GT.

Det var två dagar före nyårsafton som bomben briserade. 

Göteborg FC meddelade att man lägger ner elitverksamheten med omedelbar verkan

Beslutet sände chockvågor genom fotbolls-Sverige och förvånade många. 

– Såklart att första dagarna var jobbiga eftersom man inte visste så mycket om vad som hände eller vad som skulle hända för egen del. Det var verkligen chockartat. Jag försökte att ta det lugnt och inte stressa upp mig för mycket, säger GFC-spelaren Stina Blackstenius. 

– Man var tvungen att bara hålla sig lugn och invänta mer information eftersom allt kom så hastigt för oss alla. Jag tycker att jag lyckades bra med det, jag var inte särskilt orolig utan visste att det skulle lösa sig på något sätt. 

Har du varit i kontakt med andra klubbar under den här tiden? 

– Jag har inte varit i kontakt med någon så, sen blir det kanske lite intresse från något håll när en sådan nyhet kommer. Jag har bara inväntat vad som ska ske. 

”Ser väldigt positivt på det”

Nu, drygt två veckor senare, är läget ett annat. 

Så sent som under onsdagen meddelade BK Häckens styrelse att man kallar till extra årsmöte där det kommer föreslås att klubben tar över GFC

Enligt GT:s uppgifter mottogs nyheten positivt av spelarna i GFC. Någonting som också bekräftas av landslagsstjärnan Stina Blackstenius. 

– Jag ser väldigt positivt på det, jag har en positiv inställning. Jag vet inte jättemycket om Häcken, men de verkar ha en professionell organisation och bra faciliteter. Det hade blivit ett bra steg för oss och gett oss bra förutsättningar och möjligheter. Det känns väldigt bra. 

Ja, hur mycket hade det betytt för er?

– Det vore ett jättelyft för oss att få vara i en sådan miljö dagligen tillsammans med den organisation som finns. De har en otroligt bra anläggning både på Gothia Park och Bravida arena och det vore ett lyft. 

Göteborg FC satte under torsdagen igång träningen inför årets säsong.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Första träningen genomförd: ”Bra stämning”

Under torsdagsmorgonen återsamlades GFC för årets första träning. Blackstenius beskriver stämningen i laget som mycket god, trots den senaste tidens oroligheter. 

– Jag tyckte att det var positivt i dag på träningen, det var kul att se alla och även träffa Lotta (Ökvist) och Johanna (Rytting Kaneryd) som redan är i gång. Det var en bra stämning trots allt som varit. 

Tycker du att ni har fått tillräcklig information från GFC under de här ovissa veckorna?

– Vi har blivit uppdaterade kring det vi behöver veta när det har behövts. Nu de senaste dagarna har vi inte vetat så mycket, men det är nog för att alla har jobbat på en lösning. Nu fick vi positiva besked i går (om Häcken) och det är väl allt vi vet i nuläget. 

Personligen finns det fler anledningar än ett eventuellt samgående med BK Häcken som gör att Blackstenius är förväntansfull inför den kommande säsongen. Hennes första i Göteborg blev inte riktigt vad hon hade hoppats på, trots ett historiskt SM-guld. 

– Jag hade tre bristningar och var väldigt mycket skadad, jag fick ingen rytm i spelet och spelade bara i omgångar hela tiden. Efter sista bristningen var jag ganska hämmad av den och fick inte ut vad jag ville. Sen är jag glad över det vi presterade som lag och otroligt stolt över att vi tog första SM-guldet. 

Hur mycket påverkade de här skadorna ditt spel?

– Väldigt mycket, mer än vad jag sa utåt. Det var tungt att känna att man inte var hundra procent i sin kropp. Det påverkade mig en hel del och därför hoppas jag kunna undvika det i år. Jag behöver kontinuerligt med speltid. 

Systern spelar i Sävehof

Vad är din status nu? 

– Bättre. Jag har haft en välbehövlig vila och det kan göra mycket för både kroppen och det mentala. Nu är jag väldigt motiverad inför en ny säsong. 

En av anledningarna till att Stina Blackstenius valde att flytta till Göteborg var lillasystern Nina Koppang, som är en stor handbollstalang och spelar för Sävehof. 

 – Jag följer i princip varenda match, jag ser allt. Jag följer henne med stor glädje och tycker att det är kul att se hennes utveckling. Hon lägger ner väldigt mycket tid och jag är väldigt stolt över henne. 

Har er relation blivit tightare sen du flyttade?

– Ja, det tycker jag. Det var en bonus med att flytta hit, att få komma närmare henne och kunna träffas mer. Jag har inte spenderat så mycket tid med henne när jag inte har bott i Göteborg, så det är verkligen en vinst åt båda hållen. 

Blackstenius syster Nina Koppang är en stor handbollstalang.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Oviss framtid med bland annat OS

Precis som de senaste veckorna är även framtiden ovisshetens tid. 

Många frågor återstår fortfarande kring hur allting faller ut för GFC och dessutom finns ett OS som väntar runt hörnet – om det nu ens blir av. 

– Det är klart att OS finns med i tankarna. Jag är bestämd vid att det är någonting som jag verkligen vill och strävar efter. Det är ett mål jag har, men det gäller att inte bli för långsiktig utan ta det här och nu, säger Blackstenius.

Vad är nästa steg för dig att ta nu, känner du?

– Först och främst vill jag hålla mig frisk och kunna spela matcher och träna ordentligt, det är så man växer och utvecklas. Sen är det klart att landslaget alltid är ett mål, man vill vara med och konkurrera om en plats där.