Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vann ödesmatchen – bröt Rosengårds svit

Häcken vann seriefinalen mot Rosengård.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Förlusten innebär att det nu skiljer tre poäng lagen emellan - med fyra omgångar kvar.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Seriefinal – och dramatik hela vägen in.

Då visade Häcken styrka och spräckte Rosengårds förlustfria svit.

Nu skiljer det tre poäng lagen emellan – med bara fyra omgångar kvar.

– Jag tror vi har en bra chans att stressa Rosengård lite grann, säger Häckens huvudtränare Mats Gren.

Tabelltvåan Häcken mot tabellettan Rosengård i en seriefinal – med bara fem omgångar kvar, dagens möte inräknat. Inför mötet skilde det bara sex poäng lagen emellan.

BK Häcken var månt om att få spräcka Rosengårds imponerande förlustfria svit, i hopp om att fortfarande ha en chans om SM-guldet.

Då rivstartade Häcken.

Redan i de första tio minuterna radade de upp målchanser. Närmast kom Stina Blackstenius när hon prickade stolpen.

Regnet ställde till det

Häcken fortsatte att diktera matchen, men de klara målchanserna uteblev.

Loreta Kullashi, hos gästerna, kom nära att chocka hela Bravida Arena, från ingenstans, när hon från nära håll sköt i stolpen efter ett fint anfall från Rosengård.

Stina Blackstenius försökte mycket och det var tydligt att Häcken gärna ville slå djupledsbollar på henne. Det var nära flera gånger om, men det förrädiska regnet satte flera gånger stopp för Blackstenius när bollen dog i regnet.

– Vi hanterar planen bra, det var svårspelat, säger Mats Gren.

Rosengård däremot kunde försvara komfortabelt och ställdes aldrig inför några större frågetecken. Ett oavgjort resultat skulle trots allt innebära att de fortsatt håller Häcken på sex poängs avstånd.

– Vi får matchen dit vi vill i första. Sedan blev det detta med spelplanen, mycket vatten, och domaren beslöt att spela, säger Renée Slegers, huvudtränare i FC Rosengård.

Ville ni bryta matchen?

– Nej. Vi hade input i den diskussionen. Det fanns ett alternativ att spela nu direkt och ett annat att vänta 20. Då ville vi hellre spela nu direkt, säger hon.

Häcken satte press

I den andra halvleken började Häcken mata in bollar i straffområdet, i hopp om att sätta lite press på Rosengård-försvaret.

Och visst blev det oreda i gästernas försvar. Varje inlägg som skickades in kändes farligt.

Det höll på att ge utdelning när bollen damp ner framför Filippa Curmark i straffområdet, men hennes skott gick utanför.

Sedan var det Mille Gejl Jensens tur att försöka, men hennes skott styrdes undan.

Mille Gejl Jensen fick en ny chans kort efter det, och borde faktiskt ha gjort mål. Men en Rosengård-försvarare hann störa henne precis innan hon sköt och skottet styrdes ut till hörna.

Häcken spräckte nolla

Länge såg det också ut som att Häcken inte skulle lyckas få hål på suveräna Rosengård.

Men var det någon som skulle lyckas var det Stina Blackstenius, skyttedrottningen. Hon fick en passning, vände om och sköt direkt i bortre hörnet – otagbart för målvakten.

Bara några minuter senare träffade Johanna Rytting Kaneryd undersidan av ribban (!), men hon skulle få en ny chans kort efter. Den förvaltade hon väl och placerade distinkt in bollen.

Häcken-segern innebär att det bara skiljer tre poäng mellan Rosengård och Häcken nu inför titelstriden, när bara fyra omgångar återstår.

– Vi såg det här som en möjlighet på förhand, men vi tog inte den. Vi är besvikna nu, men vi ska fokusera på de fyra matcherna som är kvar, säger Renèe Slegers.

Det är alltså uppbäddat för stor dramatik där Häcken vill jaga ikapp serieledarna.

– Vi tror självklart på det. Vi ska göra det vi behöver – och inte tappa fler poäng. Men vi kan inte avgöra det själva, vi är i behov av hjälp. Men jag tror vi har en bra chans att stressa Rosengård lite grann, säger Mats Gren.

Se höjdpunkter från allsvenskan: