Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Göteborg FC i utredning om agenter

Foto: BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet har infört nya regler för spelaragenter och förmedlare. 

Tidningen GP uppger nu att damallsvenska Göteborg FC och flera spelare kan ha brutit mot det. 

– Vi har initierat en utredning, säger förbundets jurist Tobias Tibell till GP. 

Den 15 juni i år började de nya reglerna att gälla. För att komma tillrätta med oseriösa agenter och förmedlare på fotbollsmarknaden infördes en licens av förbundet. För att kunna vara verksamma i Sverige måste agenterna bland annat genomföra ett test med godkänt resultat samt betala en årlig avgift på 15 000 kronor. 

Spelare och förening får bara låta sig representeras och betala ersättning till registrerade förmedlare som ingått ett skriftligt förmedlaravtal med spelaren och/eller föreningen, enligt förbundets nya stadgar. 

Förbundet: Försöker få klarhet 

Enligt GP kan nu alltså Göteborg FC och flera av lagets spelare ha brutit mot det. Klubben har på sin hemsida skrivit att Aleksandar Ilijoski är agent åt vissa spelare i laget. Aleksandar Ilijoski själv uppger på sin Linkedin-sida, enligt GP, att han är agent åt spelare med kopplingar till Göteborg FC. 

Problemet är att Aleksandar Ilijoski än så länge inte är en registrerad agent/förmedlare. Något som förbundet nu har uppmärksamt. 

– Vi har påbörjat en utredning kring de här ärendena. Inom ramen för det kommer vi försöka få klarhet i exakt vad som har hänt, vem som har anlitat vem. Om en klubb anlitar en icke-registrerad förmedlare kan den teoretiskt anmälas för bestraffning. Sedan är det upp till disciplinnämnden att mäta ut en bestraffning som de tycker är rimlig, säger förbundets jurist Tobias Tibell till GP

Ilijoski: Har inte tagit några pengar 

Malmöbaserade Aleksandar Ilijoski slår dock ifrån sig alla anklagelser och hävdar att han inte företräder spelarna.

– Jag har hjälpt tjejerna och agenter utomlands, that's it. Jag har inte tagit några pengar och det står ingenstans att jag har varit med. Det står inte i ett enda kontrakt att jag har varit med. Sedan har jag varit delaktig i ren scouting, säger han till GP

Lasse Svensson, sportchef i GFC, berättar för tidningen att han inte är orolig och att han inte kan se att klubben gjort något formellt fel. 

– Jag välkomnar de nya reglerna och lyfte själv fram att damfotbollen inte har varit så involverad i agenter. Det är nu de sista åren som det har blivit jättemycket. Damföreningar är inte riktigt beredda att hantera det här, vi har en bit att gå, säger Svensson till GP.