Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tar över mästarna – efter turbulensen

Göteborg FC – svenska mästare 2020.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Erik Friberg jublar med lagkamraterna i BK Häcken efter ett mål i allsvenskan.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Göteborg FC är på väg att gå samman med BK Häcken.

Hisingsklubben har nu kallat till ett extra årsmöte för ett övertagande av de svenska mästarnas verksamhet.

– Utifrån de nya förutsättningar som GFC:s besked innebar är vi övertygade om att det här vore det bästa för både BK Häcken och för Göteborgsfotbollen i stort, säger Häckens ordförande Anders Billström.

– Om alla pusselbitar trillar ner på rätt plats är det som nu sker oerhört betydelsefullt för damfotbollen i Göteborg, säger Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.

Göteborg FC är regerande svenska mästare.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Mästarklubben Göteborg FC har en turbulent tid bakom sig. Från ett plötsligt besked om nedläggning av elitverksamheten i mellandagarna – till en lika plötslig helomvändning på 48 timmar

Nu jobbar klubben intensivt för att få till ett nära samarbete med en herrförening – en nödvändighet för att klubben bättre ska kunna konkurrera i Champions League enligt ordförande Peter Bronsman. 

– Idrott går i slutändan ut på att vinna och som det är nu kan vi inte ge tjejerna rätt förutsättningar för att ta nästa steg. Vi har klarat av del ett, att vinna SM-guld, och nu är det dags att lämna över det, sa han till GT nyligen.

GT har tidigare berättat att både IFK Göteborg och BK Häcken har fört samtal med Göteborg FC för att utreda förutsättningarna för ett eventuellt samarbete. Även Örgryte har diskuterat frågan, men valt att inte gå vidare.

Häcken-spelarna Alexander Söderlund och Erik Friberg jublar efter ett mål i allsvenskan i fjol.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Häcken går samman med Göteborg FC

Under onsdagen uppgav Aftonbladet att det är klart att det blir Häcken som inleder ett samarbete med Sveriges bästa damlag. 

Enligt tidningen ska två saker ha fällt avgörandet till Hisingsklubbens fördel. Dels Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy, där det finns både konstgräs och naturgräs, och dels att Häcken till skillnad från IFK Göteborg inte har några tidigare beslut som förhindrar ett samarbete. Blåvitt har på ett årsmöte bestämt att deras lag ska växa på egen hand och utan övertagande av en annan klubb.

Under onsdagseftermiddagen kallade Häcken sina medlemmar till ett extra årsmöte den 27 januari. Styrelsen föreslår för det extra årsmötet att BK Häcken ska ta över Göteborg FC:s verksamhet. 

BK Häckens ordförande Anders Billström.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Då hade vi inte gått vidare”

Enligt styrelsen har den positiva responsen i frågan från klubbens nuvarande dam- och juniorlag varit avgörande.

– Att vårt nuvarande A-lag är positivt till det här var en deal breaker för oss, annars hade inte styrelsen gått vidare med det här förslaget till medlemmarna, säger Häckens ordförande Anders Billström i ett uttalande.

Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman har tidigare sagt att det inte är tal om någon övergångssumma utan att det rör sig om ett rent övertagande.

– De tar över oss i så fall. Vi lämnar allt. Alla tillgångar också. Då får de allting. Det är en bra grej för staden Göteborg. Det här släpper vi med glädje, har Bronsman sagt till GP.

Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

”Oerhört betydelsefullt”

I ett pressmeddelande skriver Göteborg FC under onsdagen att BK Häcken är den förening som de svenska mästarna anser har ”bäst förutsättningar att driva damfotbollen vidare mot nya nivåer, framtida stormatcher i Champions League samt nya titlar i allsvenskan”.

Göteborg FC kommer att fatta beslut på sitt ordinarie årsmöte den 28 januari.

– Om alla pusselbitar trillar ner på rätt plats är det som nu sker oerhört betydelsefullt för damfotbollen i Göteborg. När vi blir en del av Häcken-familjen säkerställer vi samtidigt kvalitet och framtid och ger våra spelare fantastiska möjligheter och förutsättningar att utvecklas. Jag är både stolt och lycklig över att vi förhoppningsvis kan ta det här steget inom bara ett par veckor, säger Peter Bronsman.

Häckens damlag spelar för närvarande i division 2. Herrlaget kom trea i allsvenskan i fjol.

I underlaget till sitt förslag skriver Häckens styrelse bland annat

”Med de nya förutsättningarna, att Kopparbergs/Göteborg FC avbryter sin elitsatsning, ser vi i dag tre alternativ: BK Häcken tar över verksamheten, en annan elitklubb i Göteborg tar över verksamheten, eller så läggs verksamheten ner och Västsverige står utan representation i Damallsvenskan 2021. 


För så väl BK Häckens verksamhet som för Göteborgsfotbollen i stort, så behöver staden ett lag i Damallsvenskan. Styrelsen föreslår att BK Häcken tar över Kopparbergs/Göteborg FC:s verksamhet och att klubben därmed får ett representationslag i Damallsvenskan som går in och arbetar efter samma sportsliga strategi som klubbens herrlag i Allsvenskan, med målsättningen att vara ett kontinuerligt topplag i svensk fotboll.


Förslaget innebär vidare att BK Häckens befintliga division 2-lag kommer att driva sin verksamhet i nära samarbete med representationslaget, där planen för division 2-laget för 2021 ligger fast.”

TV: Göteborg FC:s historia fram till SM-guldet

Göteborg FC:s historia – fram till SM-guldet