Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskättling på plats i Göteborg

Annika Schmidt, ny amerikansk mittback i Göteborg FC.
Foto: TORE LUND

När lagkaptenen Beata Kollmats drog korsbandet saknade Göteborg FC en mittback.

Nu är jakten på en försvarare avslutad.

Sedan i onsdags finns amerikanska Annika Schmidt, 22, på plats.

– Att få komma till ett av de bästa lagen i Europa är en ära, säger hon till klubbens hemsida.

De två senaste säsongerna har Göteborg FC kommit tvåa i allsvenskan. Mestadels med Beata Kollmats och Taylor Leach som mittbackar.

Men efter förra säsongen åkte Leach hem till USA. Och för tre månader sedan skadade Kollmats för tredje gången ett korsband.

Fyller snart 23 år

Och inför den framskjutna säsongen med många matcher på kort tid räcker det inte med Emma Berglund och nya Emma Kullberg som mittbackar i det guldjagande Göteborgs-laget.

Valet föll på snart 23-åriga Annika Schmidt från Indianapolis i USA.

Hon har spelat med Chicago Red Stars i amatörligan WPSL och kommer senast från ett försäsongsläger med Houston Dash i proffsligan NWSL.

– Jag är passionerad och ger alltid 110 procent i allt jag gör. Allt jag gör är för lagets bästa, jag vill se mig själv just som en riktig lagspelare. Jag kan nog vara ganska tuff också och ser mig som en bra huvudspelare. Det är nog det Mats (Gren) och Jörgen (Ericson) sett, säger hon till GFC:s hemsida.

Tar över nummer 2

Hon ska spela med nummer 2 på ryggen, den tröjan blev ledig när veteranen Catrine Johansson efter hjärnskakning tvingades sluta för en vecka sedan.

Att hennes namn skapar frågor om koppling till Sverige är inte så konstigt.

– På mammas sida härstammar vi från Sverige sedan några generationer tillbaka och pappa är från Tyskland. Det var mamma som bestämde att jag skulle heta Annika efter Annika Sörenstam, och sämre inspiratörer kan man ju ha, säger Annika Schmidt till FC Göteborgs hemsida.