Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svåra vägen tillbaka: ”Har haft väldigt ont”

Beata Kollmats inför förra veckans Champions League-match mot Lyon, då hon dock inte spelade.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Hit längtar Beata Kollmats – till en ordinarie plats i A-laget.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Beata Kollmats tränar på egen hand.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter ett och ett halvt års rehabträning efter den tredje korsbandskadan är Beata Kollmats, 29, tillbaka.

Hon finns med i Häckens trupp till Champions League-matchen i München där hon för två år sen var några centimeter från att nicka storklubben Bayern ur turneringen.

– Jag är jätteglad att jag bara kan vara med. För några månader sedan kändes det inte så hoppfullt, säger hon.

Allsvenskans och OS-turneringens skyttedrottning Stina Blackstenius sätter fart på kanten.

Beata Kollmats jagar efter och håller jämna steg med Häckens farligaste anfallare.

Scenen på stora Ullevi under den sista träningen inför avresan till München och torsdagens Champions League-match var otänkbar för några månader sedan.

– Då var det inte så hoppfullt. Jag hade svår smärta och knät svullnade upp. Jag tror att det handlar om att vänja kroppen också. Jag hade varit ifrån det så länge så det började svullna när jag ökade träningen och skulle trappa upp, säger hon.

Gjorde bästa säsongen

Beata Kollmats gjorde sin bästa säsong i karriären när hon som lagkapten ledde Göteborg FC till silver i allsvenskan och belönades med GT:s Kristallkulan 2019.

När hon skulle ta nästa steg mot SM-guldet och en landslagsplats åkte Kollmats i stället 14 mars 2020 på sin tredje korsbandsskada – plus att menisk och annat också skadades i knät.

Coronautbrottet gjorde att operationen sköts fram till april.

När lagkamraterna spelade hem den historiska första SM-titeln fick lagkaptenen köra rehabträning för sig själv och sitta bredvid under matcherna.

Men läkningen gick inte som beräknat.

– Jag fick ärrvävnad i knät, kunde inte sträcka benet. I november blev det en ny operation för att ta bort ärrvävnaden, det var först efter det som jag kände att det började hända grejer på riktigt, säger hon.

Två matcher med F19

Det tog ytterligare tio månader tills Beata Kollmats var tillbaka och kunde börja dra i gång matchandet försiktigt igen.

– Jag har haft väldigt väldigt ont vilket har gjort att det har varit svårt att bygga muskler i gymmet, säger hon.

Men Kollmats är tillbaka, nu i Häckens gulsvartrandiga tröja. Det har blivit två hela matcher plus två halvlekar med F19-laget. Och 28 september blev det comeback i A-laget när hon spelade sista halvtimmen i cupmatchen mot Göteborgs DFF. 

Du har haft tre korsbandsskador och var borta i ett och ett halvt år. Känner du dig osäker på planen nån gång?

– Nej, det hjälper inte. Det är klart att det är tufft mentalt och att jag har en tung skadehistorik. Men det tjänar ingenting till att gå och oroa sig, svarar hon.

– Jag har ännu inte har hamnat i alla möjliga situationer som kan uppstå i en fotbollsmatch, men det känns bra. Sen får det ta den tid det tar så att jag får känna att jag är fullt tillbaka där jag var tidigare – både mentalt och spelmässigt.

Beata Kollmats med krycka efter korsbandsoperationen förra året.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Målet är tydligt

Hur var det att komma tillbaka till laget efter så lång tid?

– Det var väldigt kul, så klart. Roligt att få vara med i omklädningsrummet och byta om till match och så där och vara med på riktigt igen. Nu försöker jag att inte ha för höga krav kvalitetsmässigt utan försöker bara att njuta av situationen, säger hon.

Häcken har haft en stark backlinje även utan Beata Kollmats. Men hennes mål är tydligt: att ta tillbaka en plats som mittback.

– Det är ju inte så mycket kvar av den här säsongen. Men jag satsar jag på att komma tillbaka till nivån före skadan och därifrån bli ännu bättre. Sen får man se hur fort det går. Jag behöver ju matchträning för att komma dit, säger hon.

En som är glad att Kollmats är tillbaka är tränaren Mats Gren.

– Hon ser bättre och bättre ut. Hon är beredd att hoppa in, kan även starta. Det är jätteskönt att få tillbaka ”Bea”, både som spelare och ledare i laget, säger Gren.

– Jag har lagt mycket tid på ”Bea” för att försöka stötta henne. Det var en tuff period för henne när hon fick så många bakslag. Men de sista veckorna har det gått väldigt fort framåt.

Nickade i ribban

Det är dock tveksamt om det blir något inhopp mot tuffa Bayern München i Champions League.

Men Beata Kollmats minns mycket väl senaste besöket med sitt lag i München.

Efter att dåvarande GFC förlorat hemma med 1–2 (Elin Rubensson gjorde målet på straff) var det ytterst nära att Göteborgs-laget slagit ut den tyska bjässen.

Rebecka Blomqvist gjorde matchens enda mål, men det var inte långt ifrån att göteborgskorna även gjorde ett mål till vilket hade inneburit avancemang i turneringen.

– Jag fick ett bra läge, men tyvärr tog nicken i ribban, minns Beata Kollmats.