Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan inför CL-mötet: ”Ingenting är över än…”

Johanna Rytting Kaneryd.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Rytting Kaneryd på träningen i går.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Landslagsåret började med debut och avslutades med en plats i startelvan för första gången.

Däremellan den tunga petningen från OS-truppen.

Nu återstår bara Champions League-matcherna mot Bayern München och Lyon av ett händelserikt år för Häcken-stjärnan Johanna Rytting Kaneryd, 24.

– Det blir en kul avslutning med två riktigt roliga matcher, säger hon inför drabbningen med den tyska storklubben.

När snön täcker planerna på Häckens anläggning GPA tränar damlaget på välskottade Bravida arena, där de på torsdag tar emot Bayern München.

Johanna Rytting Kaneryd kör som vanligt hårt på träningen, men när resten av laget mot slutet kör tempospel på liten plan väljer hon att kliva av.

Inne i arenan får hon en ispåse på ena foten.

– Det är inget farligt, men jag är sliten efter en lång säsong. Det har varit mycket matcher och så där. Det har blivit en del rehabträning efter senaste landslagssamlingen, säger Rytting Kaneryd.

Ingen risk för att du inte kan spela mot Bayern München?

– Nej, nej. Jag kan spela, slår hon fast.

Johanna Rytting Kaneryd är spelaren som skrev på för en klubb, men hamnade i en annan.

För när hon lämnade Rosengård för snart ett år sedan var tanken att hon skulle spela för de nyblivna svenska mästarna Göteborg FC. 

Stina Blackstenius, Johanna Rytting Kaneryd och Häckens tränare Robert Vilahamn på presskonferensen inför torsdagens Champions League-match mot Bayern München.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Började väldigt starkt”

Men bara två veckor senare las laget ner och hon hamnade i stället tillsammans med sina nya lagkamrater så småningom i BK Häcken.

Där fann hon sin plats till höger i anfallet och uppmärksammades dessutom av förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

I en vänskapslandskamp mot Österrike fick hon debutera i blågult.

– Året började väldigt starkt både för min egen del och för laget när vi blev Häcken. Men sen blev säsongen lite upp och ner, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Men det blev ingen enkel resa mot ytterligare ett SM-guld. Häcken förmådde inte utmana Rosengård hela vägen in i kaklet.

– Det var tufft i damallsvenskan, vi tappade poäng mot lag vi inte ska tappa mot. Och i slutändan förlorade vi guldet, säger hon.

”Vi var helt enkelt för dåliga”

Varför vann ni inte?

Johanna dröjer lite med svaret.

– Vi var inte tillräckligt bra, så enkelt är det. Vi var helt enkelt för dåliga, det är det enkla svaret, säger hon.

Den största motgången på det personliga planet kom dock i landslaget.

När OS-truppen togs ut fanns Johanna Rytting Kaneryds namn inte med.

– Jag har känt att jag har haft en stark säsong i Häcken. Jag var otroligt besviken att jag inte kom med till OS. Jag fick en skada som jag kom tillbaka från i bra form – och så blev jag inte uttagen till lägret efter OS heller. Men jag fortsatte att kämpa, det är ju det enda man kan göra, och till slut fick jag min plats igen, säger hon med ett leende.

Svider det fortfarande att du inte kom med till OS?

– Nej. Det har jag släppt helt och hållet. Jag fokuserar bara mot nästa mästerskap, svarar anfallaren.

Rytting Kaneryd i landslagströjan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kan ta sig upp på tredje plats

En indikation på hennes ökade status i landslaget kom i årets sista VM-kvalmatch. Efter ett inhopp mot Finland fick hon spela från start i den följande matchen mot Slovakien – platsen till höger tog hon från Sofia Jakobsson, som kommer till Göteborg för att möta Häcken med sitt klubblag Bayern München.

Men just nu finns inte så många tankar på landslaget. Nu handlar det bara om säsongens två avslutande Champions League-matcher mot Bayern München och Lyon.

En seger mot tyskorna skulle innebära att Häcken tar sig upp på tredje plats i gruppen, en poäng bakom Bayern, om gruppledaren Lyon samtidigt slår Benfica.

Händer det lever turneringen till den avslutande bortamatchen mot starka Lyon.

– Ingenting är över. Först och främst behöver vi få vårt presspel att funka. Där vet vi att vi är otroligt starka. Kan vi vinna mycket boll där kan vi såra dom. Nu gäller det att vässa på alla små detaljer så ska vi ge dom en match, säger Rytting Kaneryd.

Hyllar publikstödet

Något som hon ser fram emot är att återigen spela inför ett välbesatt Bravida arena, där hennes lag under hösten har fått ett aldrig tidigare skådat publikstöd.

– Det stödet vi har haft både mot Lyon och Benfica – och även mot Rosengård i damallsvenskan – har varit fantastiskt. Det är något jag inte har upplevt tidigare. Jag ser fram mot att få uppleva det igen, säger hon.

I och med nästa veckas match mot Lyon tar den långa, matchtäta säsongen slut. 

– Jag ska hem till Kolsva, en liten by på tre tusen invånare ungefär utanför Köping, och vila upp mig och låta min familj ta hand om mig. Men jag får pyssla om dom också, för dom har saknat mig. Det ska bli helt underbart att ta det lugnt, umgås och äta julmat, jag längtar verkligen efter det, säger Johanna Rytting Kaneryd.

– Men först ska vi spela de två matcherna i Champions League – och ge allt!