Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blackstenius klar för storklubben

Stina Blackstenius.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius med GT:s Kristallkulan som Västsveriges bästa fotbollsspelare 2021.
Foto: HENRIK JANSSON

Nu är det klart.

Stina Blackstenius flyttar till England och Arsenal.  

– Det känns fantastiskt att vara här, säger Blackstenius till Arsenals hemsida. 

Stina Blackstenius kan se tillbaka på en stark säsong i såväl BK Häcken som landslaget.

I OS, där det blågula landslaget imponerade stort, dunkade hon in fem mål på lika många matcher och i damallsvenskan vann hon skytteligan med sina 17 mål på 21 matcher när Häcken slutade tvåa bakom Rosengård. Efter säsongen belönades hon med GT:s Kristallkulan som Västsveriges bästa fotbollsspelare.

Nu har hennes avtal med Hisingsklubben löpt ut och det har knappast varit någon hemlighet att hon uppvaktats av större klubbar utomlands. 

”Känt en väldig trygghet”

I slutet av december kunde GT berätta att allt pekar på att Blackstenius lämnar Häcken och hamnar i den engelska ligan. 

Och nu står det klart att Stina Blackstenius nästa klubb blir Arsenal. Det bekräftar den engelska klubben på fredagskvällen. 

– Det känns fantastiskt att vara här. Jag är glad över att ha skrivit på för en så pass stor klubb som Arsenal. Jag har fått ett bra första intryck av klubben. De spelar bra fotboll och det vill jag vara en del av. Jag tror att jag kan bli en bättre spelare i den här miljön, säger Stina Blackstenius. 

https://twitter.com/ArsenalWFC/status/1482035002959437825
Blackstenius i Häckentröjan.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES
Blackstenius i landslaget.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Häcken ville behålla Blackstenius

Häcken har så klart inte hymlat med att klubben gärna hade sett att anfallsstjärnan stannat på Hisingen och erbjöd henne därför ett lukrativt kontrakt.

– Det är så klart väldigt tråkigt att behöva lämna klubben och laget men jag känner också att jag vill fortsätta ta steg i min utveckling och ser det som en väldigt bra möjlighet för mig att göra det. Att komma till en ny utmaning, en annan typ av utmaning. Det är blandade känslor så klart men det känns väldigt tråkigt att lämna allting som har med Göteborg och Häcken att göra

Stina Blackstenius har redan testat på livet utomlands en gång. Fram till 2019, då hon återvände hem till Linköping, representerade hon franska Montpellier i tre säsonger.

Nu flyttar hon utanför Sveriges gränser igen.

Öppnar för att återvända

Stina Blackstenius öppnar för att återvända till klubben någon gång i framtiden.

– Jag har haft en otroligt bra känsla för BK Häcken som organisation och klubb och jag tvekar inte en sekund på att fortsättningen i klubben kommer bli ännu bättre, det här är egentligen bara första året och en början på någonting som jag tror kommer bli väldigt stort. Jag ser klubben bara växa under de kommande åren, så det är absolut inte omöjligt att jag någon gång kommer tillbaka till klubben. Det är någonstans en förhoppning, så klart, om jag återvänder till Sverige att få komma hit igen. Jag känner mig stolt över att jag har fått vara en del av klubben.

TV: Blackstenius vann Kristallkulan

Häckenstjärnan Stina Blackstenius om att vinna GT:s pris Kristallkulan.