Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Chockad – känner en omedelbar sorg”

Lotta Schelin är ”chockad” över beskedet att Göteborgs FC läggs ner.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Lotta Schelin i en match med Göteborg i maj 2007.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN
Göteborg FC vann SM-guld 2020. Nu lägger man ner sin verksamhet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lotta Schelin spelade med Göteborg under större delen av 10-talet.

När SportExpressen når henne är hennes första kommentar: ”Jag är chockad”.

– Man sätter tjejerna i skiten, säger den tidigare landslagsstjärnan.

Under åtta säsonger, 2001-2008, tillhörde Lotta Schelin Göteborgs FC som först hette Landvetter innan hon flyttade till franska Lyon för att bli proffs.

Under tiden i Göteborg gjorde hon 125 matcher och svarade för 92 mål.

När SportExpressen strax efter lunch på tisdagen pratar med Schelin, har hon precis fått veta att damallsvenska Göteborg FC lägger ned sin elitverksamhet med omedelbar verkan.

– Jag blev rätt och slätt chockad när jag fick höra det här, och känner en omedelbar sorg. Det här fanns liksom inte på kartan, säger Schelin.

Hon fortsätter:

– Jag har så många frågor och det är inte många av dem som man har svarat på. För några veckor sedan läste jag en artikel med Peter Bronsman (Göteborg FC:s ordförande), och där stod det att han aldrig skulle släppa klubben. Han menade också att om han inte var kvar, så skulle han se till att verksamheten kunde fortsätta på ett bra sätt. Och så händer det här. Jag förstår ingenting.

Schelin: ”Hur kan man göra så här?”

Schelin menar vidare att det är jättekonstigt att klubben signade nya spelare så sent som 14 december – tre dagar innan det bestämdes att Göteborgs FC skulle upphöra som klubb.

– Hur kan man göra så här med fotbollsspelare? Man glömmer ju bort att det också är människor. Man sätter väldigt många tjejer och deras familjer i skiten helt enkelt. Jag vill nu tro att det finns krafter i Göteborg som vill ha kvar sitt stora lag, de svenska mästarna. Jag hoppas någon annan tar över taktpinnen – och gör det fort.

– Det här är inte bra för svensk fotboll. Vi pratar om flera spelare som ska vara redo för ett OS om ett halvår.

Lotta Schelin vill inte svara på frågan om hon har varit i kontakt med några av spelarna i Göteborg FC, men konstaterar:

– Man måste fråga sig varför man i närtid har skrivit flera långtidskontrakt. Och så händer det här.