Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är orolig – allt vi har kämpat för kan gå förlorat”

Olivia Schough.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Olivia Schough 2018, under sin tid i Göteborg FC.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Olivia Schough, 29, har gått med i a-kassan.

Landslagsstjärnan är rädd att coronakrisen kommer att slå hårt mot damfotbollen.

– Jag är orolig för att allt vi har kämpat för kommer gå förlorat, säger hon till Hallands Nyheter.

Coronakrisen slår mot samhället och även idrottsrörelsen drabbas hårt.

Enligt en rapport från det internationella spelarfacket Fifpro är damfotbollen extra utsatt. I rapporten påstår de till och med att hela damfotbollens existens är hotad. 

”Avsaknaden av arbetsskydd- och rättigheter gör att damfotbollsspelare är sårbara – både under den här krisen men även framöver”, skriver Fifro i rapporten. 

2019 har beskrivits som ett år då damfotbollen tog stora kliv. Det svenska landslaget slog publikrekord i en match mot Tyskland på Friends arena, VM i Frankrike lockade fler tv-tittare än någonsin och fler sponsorer har visat intresse för stjärnor inom damfotbollen.

Olivia Schough har nu gått med i a-kassan.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Har gått med i a-kassan

Men coronakrisen ställer allt på sin spets och den norska stjärnan Ada Hegerberg har uttryckt oro över läget.

– Med tanke på hur herrklubbarna kämpar så kan ni bara tänka er hur det här kommer att påverkar damerna. Det är svårt att säga var damfotbollen kommer att befinna sig om veckor, månader eller år, har hon sagt till AFP.

I Sverige fruktar landslagsspelaren Olivia Schough ett ekonomiskt bakslag för sporten. 

Falkenbergaren, som tidigare bland annat spelat för Göteborg FC, ryska Rossijanka och tyska Bayern München, representerar just nu Djurgården som ännu inte har permitterat sina spelare. För Hallands Nyheter berättar hon att hon själv har vidtagit åtgärder i coronakrisen.

– Självklart har man börjat tänka till, mitt kontrakt löper ju ut i år. Jag har nu gått med i a-kassan som en extra trygghet. Det är flera i laget som gått med i a-kassan under senare tid, säger hon.

2019 var ett bra år för damfotbollen.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Jag är orolig”

Hon är bekymrad för sportens framtid.

– Damfotbollen började ju röra sig framåt med sponsorintäkter och liknande. Det senaste världsmästerskapet var ett stort steg i rätt riktning. Nu är jag orolig för att allt vi har kämpat för kommer gå förlorat. Vi har ju långt ifrån samma ekonomiska grund som herrfotbollen.

Samtidigt konstaterar Schough att hon är lyckligt lottad i den här situationen.

– Det finns många som har det mycket värre än jag. Jag har en inkomst och får fortfarande träna. Jag pratade exempelvis med en från det amerikanska landslaget för en tid sedan och de har ju suttit i karantän i fem veckor, säger hon till Hallands Nyheter.