Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats Gren erkänner: Jag lider med Blåvitt

Mats Gren.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
IFK Göteborg har det tufft.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg slåss i botten av herrallsvenskan.

Men förre sportchefen Mats Grens nuvarande klubb Göteborg FC leder damallsvenskan inför seriefinalen mot Rosengård på söndag.

– Jag lider med Blåvitt. Men nu är jag här och tycker att det är väldigt kul att vi leder serien, säger GFC-tränaren.

Mats Gren fick sparken som sportchef i Blåvitt för snart två år sedan.

Att hans nästa uppdrag skulle bli som tränare i Göteborg FC överraskade många.

Men efter ett drygt halvår på nya jobbet kan man prata om succé. GFC, under tränarduon Mats Gren/Jörgen Ericson, leder efter halva serien allsvenskan tre poäng före Rosengård. Och på söndag är det ren seriefinal mot Malmölaget då göteborgskorna kan öka gapet till sex poäng.

”Tjejerna är inte bortskämda”

Hur ser din utvärdering ut efter ett halvår som tränare i damallsvenskan?

– Jag trivs otroligt bra. Jag trivs med uppgiften, gruppen, klubben – det är fantastiskt inspirerande och spännande att jobba med tjejerna. Något helt annat än att jobba med killar, svarar Mats Gren.

Hur då?

– Tjejerna är inte bortskämda direkt. Det märktes snabbt att det inte behövs så mycket. Kan man dra i olika saker är dom väldigt tacksamma och nöjda, säger han.

Men när det kommer till själva fotbollen är det ingen större skillnad.

– Vi har en otroligt bra inställning på träningarna. Killarna kan bli mer fysiska och gå hårdare in i närkamperna även på träning, det är väl den enda skillnaden. När det gäller teknik, passningar och sådant är vårt gäng fantastiskt. Och så har vi många vinnarskallar, det kan bli lite grinigt ibland. Men det är bara bra, säger Gren med ett leende.

Foto: TOMMY HOLL / IBL

Gillar att vara på planen

För Mats Gren handlade det inte bara om att byta från herr- till damlag. Att lämna sportchefsjobbet för att bli tränare innebar en större omställning.

– Det var jätteskönt att komma ut på planen igen. Jag hade mest suttit på en en stol och försökt att inte lägga mig i för mycket vad som hände på planen. Det var inspirerande att få komma ut och vara med där igen, säger han.

Inför den av coronaviruset uppskjutna seriestarten hamnade Mats Gren plötsligt i rampljuset på ett oväntat sätt.

På sociala nätverket Linkedin hade han lagt ut en fråga till sportchefen Mads Davidsen om det fanns jobb hos Al Jazira Sports Club.

Reaktionen blev på många håll stark.

”Jag får ta på mig det”

Har det det lagt sig?

– Det var ju ingenting. Det var ju bara...

Gren dröjer lite innan han fortsätter:

– Egentligen var det ju inget jag sökte. Det var mest för att få tag på Mads som jag känner sedan många år men har tappat kontakten med. Men jag har släppt det, tjejerna släppte det direkt också. Vi diskuterade det internt med ordförande Peter Bronsman, sportchefen Lasse Svensson och alla andra, säger han.

Men förstår du reaktionen, hur ditt inlägg på Linkedin tolkades?

– Ja, ja. Jag får ta på mig det, herregud. Det är inget att sticka under stol med. Jag fattar det. Men egentligen var det bara en rolig grej när jag fick se att Mads Davidsen var där nere, svarar Mats Gren.

”Bara tungt och jobbigt”

Roligt är det dock inte för Blåvitt just nu. Även om Gren nu är tränare i GFC följer han det som händer på Kamratgården och Gamla Ullevi.

– Det är fortfarande många där som jag träffar och pratar med. Just nu är det bara tungt och jobbigt. Det är ju...

Mats Gren suckar.

– Jag vet ju hur det är att vara i en sån situation. Jag försöker peppa dom jag pratar med så gott jag kan. Men går det fem-sex matcher till och dom inte kommer ur den här skiten... Då kommer sluttampen med nerver och allting. Då kan det låsa sig, säger han och ser riktigt bekymrad ut.

Gren under sin tid som sportchef i IFK Göteborg.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Tankarna på nästa match

Som tränare för serieledande GFC handlar det om helt andra frågor. Som hur hans lag ska kunna besegra Rosengård på söndag och gå loss med sex poängs försprång i den allsvenska toppen.

– Det var ju inte så länge sedan vi möttes här i Göteborg och spelade 1–1. Dom var bättre de första 20-25 minuterna, vi hade väl klar dominans i andra halvlek. Det kommer definitivt att bli en jättetuff match, säger han.

GFC genrepade med 2–0 mot Umeå medan Rosengård bara fick 0–0 mot bottenlaget Djurgården.

– Vi har tryckt stenhårt på att inte ha matchen mot Rosengård i huvudet innan vi har spelat de andra matcherna. När man tittar på Rosengård mot Djurgården kändes det lite som att de hade tankarna på nästa match mot oss, funderar Mats Gren.

Ny back till bra försvar

Inför den andra halvan av serien har GFC fått in en ny spelare, amerikanska världsmästarbacken Emily Sonnett. 

Ni har bara släppt in fyra mål, ändå värvar ni en back till?

– Vi funderade mycket på vilken position vi eventuellt skulle förstärka. Vi har många på kanterna, centralt och framåt. Det var där bak som vi hade minst möjlighet att rotera och flytta om när det blir tätt med matcher både i allsvenskan och Champions League i höst. Nu har vi chansen att låta även backarna vila om det behövs, säger Mats Gren.