Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marcus Lantz hårda krav – på spelarna

Marcus Lantz är ny tränare för Göteborg FC i damallsvenskan. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Göteborg FC:s lagkapten Beata Kollmats och Marcus Lantz. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han har tagit ett SM-guld och två cupguld med Helsingborg.

Han gjorde sex landskamper, spelade utomlands i åtta år.

Nu är Marcus Lantz, 42, sugen på att vinna något igen. Därför tackade han i slutet av förra året ja till att bli tränare för Göteborg FC.

– Så här nära Champions League har jag inte varit som tränare, säger han om jobbet i den hårdsatsande klubben.

Marcus Lantz intervjuas inför säsongspremiären. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

På måndag kommer det första allsvenska testet för tränaren Marcus Lantz.

Rosengård borta. Det ständiga topplaget. 

En tuffare allsvensk start i nya klubben är svår att tänka sig.

– Det är skönt med bra motstånd direkt. Om vi hade mött Kalmar eller Växjö hemma i premiären hade allt annat än vinst varit katastrof. Att vi ska vinna borta mot Rosengård är det ingen som förväntar sig, säger Lantz.

Vi träffas på Göteborg FC:s kansli. Där finns tre skrivbord. Men inget av dem tillhör klubbens tränare.

– Jag jobbar helst hemma. Vill kunna koncentrera mig helt på det som ska göras. Där har jag mitt fotbollsrum där jag tittar på matcher på tv och förbereder mig för träningar och matcher, säger han.

Klubbens sportchef Lasse Svensson kommer in på kansliet. Han är en av anledningarna till att Marcus Lantz kritade på ett tvåårskontrakt med Göteborgs enda allsvenska damklubb.

En annan är ordföranden och storsponsorn Peter Bronsman.

– Jag träffade Lasse och Peter tre gånger och fick höra deras vision om målsättning och sådant. Det var ganska tydligt att de vill vara med i toppen, säger Lantz.

Fick ta in två spelare

Efter att under tre månader ha lett laget inför den allsvenska premiären kan han göra en utvärdering av sitt första kvartal i GFC.

– När vi träffades fick jag löften. De sa att de skulle sätta truppen, men jag skulle få vara med och bestämma vilka två ytterligare spelare som skulle komma in. Sådant har man ju hört tidigare, men här infriades det, säger GFC-tränaren. 

Finns de två spelarna på plats nu?

– Ja. Den första var Emma Koivisto, vår finska försvarsspelare. Vi tittade på henne på två provträningar. Herregud, det var en sådan ytterback jag ville ha. Det tog inte så många dagar innan det var klart.

Och den andra?

– Eftersom Pauline Hammarlund varit skadad och inte skulle bli klar till starten behövde vi kanske någon forward till, åtminstone under våren. Då kom Lasse och berättade att vi hade en möjlighet att få hit Christen Press. Fantastiskt att få en spelare på den nivån som ville komma tillbaka, säger Marcus Lantz.

Marcus Lantz och klubbledningen i Göteborg FC funderade på att plocka in en forward till – då var plötsligt amerikanska stjärnan Christen Press redo att dra på sig GFC-tröjan igen. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Behöver klara pressen

Nu har Göteborg FC ett lag som ska konkurrera i toppen på allsvenskan – och sikta in sig på det som klubben har satt upp som en målsättning:

Champions League-final i Göteborg 2021, året då stan fyller 400 år.

– Det är ju en vision som Peter har. Vissa kan tycka att det inte är realistiskt, men jag tycker att det är häftigt. Om vår vision hade varit att bli fyra 2018 och vi når det, vad ska vi sikta på då? Nej, jag tycker att vi måste ha något mer långsiktigt, säger han.

Finns det ingen risk att tjejerna i laget tycker att det är jobbigt med en så tuff målsättning?

– Vi har talat öppet med spelarna om det här. Är man här ska man klara av kraven att vara ett topplag. Klarar man inte det får man väl söka sig någon annanstans.

Efter att ha avslutat den egna spelarkarriären i Landskrona 2012 blev Marcus Lantz U21-tränare i Öis 2013, mitt under den säsongen fick han ersätta Hasse Prytz som A-lagstränare.

 

LÄS MER: Marcus Lantz: ”Känner en besvikelse”

”De får väl tycka vad de vill”

Förra året var det Lantz själv som fick sparken från det rödblå Sällskapet efter en turbulent tid där det fanns supportrar som ville ha bort honom.

– Det var nog mest klubben som var stressad. Där fanns 25–30 personer som inte gillade mig. Jag har varit med om värre än så. Jag var med och tog klubben till den bästa placeringen efter konkursen och omstarten och ändå fick jag gå, säger han.

– Man kan aldrig bli omtyckt av alla. Det kom upp en banderoll och många i klubben tyckte att det var jobbigt. De som hängde upp banderollen fick väl göra det, de hade ju betalat inträde. De får väl tycka vad de vill, det är inget som bekymrar mig. Jag försökte förklara det, men många i klubben blev påverkade och stressade.

För snart ett år sedan möttes Öis och Öster i superettan. Då var Thomas Askebrand (tv) tränare i Öster och Marcus Lantz (th) i Öis. Den här säsongen har Askebrand Öis medan Lantz är i Göteborg FC. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Där upplever Lantz den största skillnaden mellan sin förra och sin nuvarande klubb:

– Här finns ett lugn. Jag får jobba med fotboll hela tiden, det är inget strul runt omkring. Min fru Anna säger till mig att jag aldrig har varit så harmonisk som jag är nu. 

 

LÄS MER: Marcus Lantz om turerna i Öis

Föll för Michael Laudrup

Vad kommer det sig att du skrev på för en damklubb?

– Jag hade erbjudanden även från herrklubbar. Men för mig handlade det inte om herrar eller damer, det handlade om det upplägg klubben erbjöd. Jag upplevde det här så bra, det fanns inga tveksamheter. I slutändan var det hit jag ville komma, svarar han.

Anna hade inget att erinra mot det beslutet. Annat var det när Marcus bestämde sig för att byta från Rostock i Bundesliga till Bröndby i Danmark.

– Jag hade bud från andra tyska klubbar på den undre halvan i tabellen. Men så åkte jag till Danmark och träffade Michael Laudrup som var tränare hos danska mästarna Bröndby. Där satt jag med Laudrup, en av världens bästa spelare...

Den förra världsstjärnan Michael Laudrup fick Marcus Lantz att skriva på för Bröndby efter en lunch. Foto: STEVEN PASTON / BILDBYRÅN ACTION IMAGES

Och därför sa du ja?

– Ja, typ. Sen åkte jag hem och berättade att jag skrivit på. Anna frågade vad jag hade gjort, jag hade ju inte ens pratat med henne. Jag var nära att säga något om att det var Laudrups fel. Men jag ville komma till en klubb som kunde vinna något, jag har ju den här vinnarinstinkten, säger han.

Kan byta mellan damer och herrar

Någon titel blev det inte i Danmark, bara två andraplatser, innan karriären fortsatte i Helsingborg och så småningom ledde till tränaruppdraget i Göteborg FC.

Det fanns en tid när en herrtränare som valt att ta en damklubb var körd i herrsammanhang. Har det ändrat sig?

– Ja, det tror jag absolut. Peter Gerhardsson var ju damtränare innan han så småningom hamnade i Häcken och nu är förbundskapten för damerna. Jag tror det mer handlar om hur du är som tränare och vilket tänk du har. Jag ser inga hinder att byta mellan damer och herrar.

Tjejerna ställer större krav

Upplever du någon skillnad mellan tjejer och killar när det handlar om träningar och matcher?

– Jag har inte varit herrtränare på allsvensk nivå, men jag har spelat på den nivån. Och utifrån den erfarenheten är det jämbördigt. Både tjejer och killar ställer krav och vill utvecklas. Men tjejerna ställer på sätt och vis större krav. De är här lång tid före träningen för att vara i gång när den ska börja. Dessutom undrar de alltid över syftet.

Förklara!

– Tjejer vill veta varför vi gör en viss övning. De vill inte slänga bort 15 minuter bara för att vi ska ha en passningsövning. De vill veta syftet med övningen. Det är fantastiskt för mitt ledarskap. Jag är alltid förberedd för träningar och matcher, men nu måste jag presentera tankarna bakom. Det är oerhört utvecklande, säger GFC-tränaren.

Präglades i tuffa Bundesliga

Att det skulle vara så var dock ingen direkt överraskning.

– Det är inga konstigheter. Jag kan relatera till mina egna barn, Wilma och Freddie. Båda spelar fotboll och handboll. Och det är samma där, Wilma frågar mer om varför man ska göra olika saker, säger han.

Det är en stor kontrast till när Lantz själv spelade. Inte minst i tyska Rostock, där han var i fem säsonger. Hårda, tuffa Bundesliga präglade honom solades spelare och så småningom även som ledare.

Var det inte många som trodde att det var en hård machogubbe som kom till Göteborg FC?

– Jag har fått bromsa mig, men det behövde jag göra redan när jag kom till mitt första tränaruppdrag i Öis. Jag spelade flera år i Tyskland, där är det hårda nypor. Där gör du som du blir tillsagd, om inte kan du få en utskällning så att håret står baklänges. Slog du en dålig passning fick du höra det. Det var mitt arbete att klara det, gjorde jag fel var det naturligt att jag fick höra det.

Har inte funderat på hårtork

Du var alltså en hårtorksgubbe i början av tränartiden?

– Ja. Jag var uppväxt med att det skulle vara så, men jag har fått lära mig att det kanske inte alltid fungerar så. Man kan behöva ett steg bakåt, säger han.

När jag frågar om han fortfarande kan köra en hårtork efter en dålig halvlek dröjer svaret och kommer med en viss tveksamhet.

– Nja. Jag vet inte, jag har inte behövt fundera på det ännu. Men Jag vet att tjejerna också vill ha krav på sig. De vill inte höra ”fan vad bra” när det inte har varit det. De vill höra att det är dåligt och det ska de få höra här också, lovar Lantz.

Han närmast bubblar över när han pratar om truppen och förutsättningarna han som tränare har fått från klubbledningen.

”Vår plan är en katastrof”

Men han vet att det ändå är skillnader mellan dam- och herrfotbollens möjligheter.

– När jag spelade tänkte jag inte så mycket på det. Men nu har jag blivit insatt i de orättvisor som finns, jag förstår bättre hur det är.

GFC-tränaren är oerhört engagerad när han fortsätter:

– Vår plan här på Valhalla är en katastrof. Om Blåvitts herrar haft denna som hemmaarena hade man bytt konstgräset för länge sen. Nu tar man hit folk tio dagar före vår hemmapremiär och lappar och lagar den. Är det rättvist mot tjejerna? Detta är ändå ett allsvenskt lag i Göteborg. Sådana saker går jag i taket för, jag blir galen på sådant, säger han.

Drömmer om att bli proffs

Familjen Lantz liv handlar mycket om idrott.

Hustrun Anna började sin handbollskarriär i Warta och tog sig till både junior- och ungdomslandslag. Dessutom är hon dotter till Janne Nordström, tidigare proffs i holländska Groningen och på 70-talet målvakt i Blåvitt.

Wilma, 13, och Freddie, 11, spelar fotboll i IF Väster, där mamma Anna är ordförande, och handboll i Heid. 

Wilma drömmer om att bli proffs i tyska storklubben Wolfsburg. När Freddie tränar är pappa Marcus ibland med och hjälper till.

Marcus Lantz avslutade spelarkarriären i Landskrona, där landslagslegendaren Henrik Larsson var tränare. Foto: PER NILSSON

Spelade inför fullsatta läktare

Marcus själv vet inte vart tränarkarriären tar honom. 

Men slutspelat är det. Nästan.

För det kan fortfarande bli någon veteranmatch i Rostock.

– Vi försöker åka tillbaka varje år. För två år sedan var jag där och spelade en jubileumsmatch med gamla Rostock-spelare och kända tyska fotbolls- och handbollsspelare. Det var fest och utsålt, 30000 på läktarna. Men det var inte så roligt att visa upp det rörelsemönster på planen jag har numera, ha-ha.

Nu handlar hans fotbollsliv om att få tjejerna i Göteborg FC att använda rätt rörelsemönster för att klubben ska kunna ta sitt första SM-guld.

Marcus Lantz

Ålder: 42 år, född 23 oktober 1975.

Moderklubb: Bromölla –1993.

Övriga klubbar som spelare: Helsingborg 1994–1999, Torino (Italien) 1999, Hansa Rostock (Tyskland) 2000–2005, Bröndby (Danmark) 2005–2007, Helsingborg 2007–2010, Landskrona 2011–2012.

Klubbar som tränare: Öis 2013–2017, Göteborgs FC 2018–.

Landskamper: Sex A-landskamper.

Aktuell: Tränar Göteborg FC, som har allsvensk premiär mot Rosengård borta på måndag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!