Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Målglada backar fortsätter leverera

Göteborg FC:s spelare jublar medan Linköpings landslagsspelare Nilla Fischer deppar efter ett av GFC-målen.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

För en vecka sedan gjorde Göteborg FC:s ena finska ytterback två mål mot danska Hjörring.

När GFC besegrade Linköping i den första omgången i svenska cupen gjorde båda finska ytterbackarna mål.

– Med vårt nya sätt att spela får vi mer folk med i anfallen och fler som kan göra mål, säger anfallaren Pauline Hammarlund efter 3–1-segern.

Göteborg FC har en tradition med vassa, målfarliga anfallsspelare.

Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund är det nuvarande anfallsparet som brukar ösa in mål för förra årets cupmästare och allsvenska tvåa.

Har flyttat upp ett hack

Men när Mats Gren ersatt Marcus Lantz som tränare tillsammans med Jörgen Ericson har GFC bytt spelsystem. Från 4–4–2 till 3–5–2.

De finska ytterbackarna Natalia Kuikka och Emma Koivisto har därmed flyttat upp ett hack i banan och är mer med i anfallsspelet.

– Det blir svårare för motståndarna, det är fler att hålla reda på, säger Pauline Hammarlund.

Linköping med bland annat landslagsstjärnorna Stina Blackstenius och Nilla Fischer inledde starkast i cupmatchen på Valhalla. 

Hammarlund revs ner

En bit in i första halvlek tog GFC dock över. Men det dröjde till slutet av den första halvleken innan Linköpings nolla spräcktes.

Pauline Hammarlund blev nedriven i straffområdet och nya Filippa Angeldahl stegade fram och drog in bollen från elva meter – hennes första mål i nya klubben.

Den andra halvleken hade bara spelats i fem minuter när kantspelaren till höger, Emma Koivisto, kom fri och rullade in 2–0.

Strax därefter åkte Nilla Fischer ut för en frilägesutvisning.

– Vi hade ett bra grepp redan före. Men efter utvisningen hade vi full kontroll på matchen, säger Pauline Hammarlund.

Betydelselös reducering

Det dröjde inte många minuter förrän den andra finska ytterspelaren visade att hon inte ville vara sämre än kompisen på andra kanten.

Natalia Kuikka, som gjorde två mål mot Hjörring för en vecka sedan, bjöd på en fullträff värdig en van målskytt.

Att Stina Blackstenius kunde reducerade i slutet hade ingen betydelse.

Göteborg FC hade avgjort och återigen kopplat greppet i toppen av gruppen i cupen.

– Det ser bra ut i år också. Vi har fått fortsätta med nästan samma grupp och har fått in två starka nyförvärv som konkurrerar och bidrar, säger Pauline Hammarlund.