Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kolla – det var inte så galet som man kan tro”

Peter Bronsman.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Champions League-match mot Bayern München på Gamla Ullevi.

En stor dag för Peter Bronsman, 56, som inte bara är ordförande utan även Göteborg FC:s störste sponsor genom sitt företag Kopparberg.

– Förra gången vi var med i Champions League var vi ett mål från semifinal. Vi har en bra chans den här gången också, säger han.

Under Göteborg FC:s seriematcher kan man se ordförande Peter Bronsman springa mellan kiosken och grillarna med välfyllda påsar i händerna.

Med stor energi ser han till att det finns korvar och hamburgare att grilla i pausen på Valhalla IP.

En något ovanlig bild av en man som finns med på listan över Västsveriges rikaste personer.

”En häftig lottning”

För Peter Bronsman har som vd och störste delägare i framgångssagan Kopparbergs råd att låta andra utföra jobbet. 

– För det första tycker jag inte att det är jobbigt och så vill jag hjälpa till. Jag är en föreningsmänniska. I min moderklubb IFK Fjärås hjälps man åt med allting och det är inget konstigt med att det kan fungera likadant här, säger han.

Men när Bayern München kommer till stan lämnar Göteborg FC Valhalla för Gamla Ullevi. Och Bronsman kommer under matchen att ha nog med värdskapet för klubbens tyska gäster.

– Jag tycker att det var en häftig lottning. Bayern München – det är ett bra namn att få hit. Om jag hade fått önska hade jag kanske tagit något på papperet lättare i första omgången. Men vi kan sticka ut hakan och säga att vi har en bra chans och det tycker jag att vi ska göra.

– Om vi får vara hyfsat skadefria och kan visa vad vi kan när vi är som bäst kommer vi att få se tyskor springa runt och jaga boll, det är jag helt säker på.

Inga tillgängliga spelare

Sedan GFC slagit Rosengård i sista omgången förra året och säkrat Champions League-platsen har det snackats mycket Champions League på Valhalla.

Klubben vann svenska cupen och är med i den allsvenska toppstriden.

För att klara av både guldjakt och Champions League var tränaren Marcus Lantz tydlig med att han ville ha in tre klasspelare för att bredda truppen.

Emma Berglund, som fortfarande har skadeproblem, kom från Paris. Men sen var det stopp.

Vad hände?

– Alla tränare vill ha in många spelare, men de ska ju vara tillgängliga också. Men utöver Emma har vi inte haft en enda spelare hos oss som vi har kunnat erbjuda kontrakt eller tackat nej till, svarar Peter Bronsman.

Göteborg FC-stjärnan Elin Rubensson.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

”Det är möjligt att jag är snål...”

Så det var inte du som sa nej till värvningar?

– Nej, nej. Om det funnits någon mer som hade passat Marcus hade vi värvat. Jag har fått höra ”varför värvar du inte, är du snål eller?” Ja, det är möjligt att jag är snål, men det fanns ingen att värva, säger Bronsman med ett leende.

– Det är som Marcus Lantz säger, vi kan inte ta in en spelare bara för att vi ska göra det. Så kan man inte göra, vi har ingen panik.

Därför har truppen i stället breddats med tjejer från F19-laget.

Att förstärka efter Pauline Hammarlunds meniskskada i mitten av augusti var aldrig aktuellt eftersom transferfönstret stängde dagen före.

Du finns numera med på listorna över landets miljardärer. Kan du inte bara kasta in ytterligare miljoner under några år för att verkligen vinna Champions League?

– Oavsett hur mycket man kastar in ska verksamheten fortsätta efteråt. Man ska inte ta beslut och göra saker i dag som man inte kan stå för i framtiden, det är det viktigaste, svarar han.

– Sen ska du veta att jag var en enkel kille från början. Jag sprang runt och gick på Gais med farsan, som jobbade på rederi medan mamma var hemma. Jag skulle aldrig slänga ut pengar på det sättet även om jag kunde det. Det finns inte.

”Inte så galet som man kan tro”

När matchen mot Bayern München närmar sig är det lätt att tänka tillbaka till 2016. Det var då Peter Bronsman fick många människor att le runtom i fotbolls-Sverige.

GFC kom femma i allsvenskan, men ordföranden gick ut med att klubben siktade på Champions League-final 2021 – i Göteborg.

Året efter att visionens presenterats blev de hånfulla leendena ännu bredare när laget kom åtta i serien.

Hur kunde du slänga ur dig något sådant, många skrattade ju åt det? 

– Jag gillar när folk är glada, så det gör mig inget. Men kolla här, det var inte så galet som man kan tro, säger Bronsman.

Han plockar bland sina papper och sätter pekfingret på ett blad där GFC:s placeringar finns, år för år.

– 2012 och 2013 gick vi till kvartsfinal i Champions League och var ett mål mot Arsenal från att gå till semi. Det var ingen som trodde på oss då heller. Fem år tidigare kom vi fyra respektive sexa i allsvenskan, säger han och pekar.

– 2021 har det gått fem år sedan vi kom femma och sa att vi siktade på Champions League-final. Vi har alltså lyckats bra i Champions League tidigare utifrån ett liknande utgångsläge.

Obotlig optimist

Efter Bronsmans och klubbens utspel har det kommunala evenemangsbolaget Got Event sett till att CL-finalen verkligen spelas i Göteborg 2021 – men vad talar för att Göteborg FC ska kunna lösa sin del av visionen?

– Om det ska lyckas handlar det ju om att bli minst tvåa i serien i år. Skulle det inte lyckas kommer jag självklart att bli besviken, men jag vet ändå att vi har gjort allt vi kan. Vi gick in i serien med ett fint lag och var aktiva under sommarfönstret, vi har inte kunnat göra mer. Jag är obotlig optimist, men så finns det ju skador, straffar och stolpar – sådant som hör till fotbollen, men som vi inte råder över, säger Peter Bronsman.

Men först gäller det årets upplaga av Champions League, där ordförande Bronsman tror och hoppas på avancemang.

Marcus Lantz under en träning med Göteborg FC.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Lägger sig inte i tränarnas jobb

Vid spelarbänken kommer Marcus Lantz, som tillsammans med sin assisterande tränare Jörgen Ericsson nyligen förlängde kontraktet över nästa år, att stå som vanligt.

Om spelet hackar, sitter du någon gång i halvtid och sms:ar tips till Lantz om vilka förändringar han borde göra?

– Nej, nej. Det skulle jag aldrig göra. En av ordförandens viktigaste uppgifter är att tillsammans med sportchefen tillsätta rätt tränare. Om vi ska lägga oss i hans jobb har vi gjort en dålig rekrytering, svarar Peter Bronsman.

– Om jag skulle ha synpunkter på träning och spel kunde jag lika gärna ha varit tränare själv. Åsikter har jag, men jag har aldrig lagt mig i något. Tränarna följer laget dagligen och är anställda för att fatta de bästa besluten vid varje tillfälle.