Klart: Kliver in med miljoner i topplaget

Prioritet Finans vd Nils Wiberg, Göteborg FC:s lagkapten Beata Kollmats och Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.
Foto: GÖTEBORG FC
Foto: ADAM IHSE / TT

GÖTEBORG. Tvåa i damallsvenskan och klara för spel i Champions League nästa säsong. 

Nu ska Göteborg FC ta nästa steg – med hjälp av en ny sponsor.

IFK Göteborgs förre stjärnsponsor Prioritet Finans har tecknat ett treårigt samarbetsavtal med GFC som, enligt GT:s uppgifter, är värt mångmiljonbelopp.

– Det är klart att vi ska utmana Rosengård och få en SM-titel, säger företagets vd Nils Wiberg.

Göteborg FC:s huvudtränare Marcus Lantz.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Göteborg FC slog Växjö hemma med 2–1 i söndags och säkrade andraplatsen bakom mästarna Rosengård. Det innebär att GFC är klart för Champions League-spel för andra året i rad.

Men huvudtränaren Marcus Lantz sprudlade inte direkt av glädje efter matchen. I stället ställde han krav på förbättringar för att klubben på allvar ska kunna konkurrera med de allra bästa.

– Allt måste bli bättre, det här går inte. Vi måste bli mycket proffsigare som klubb, sa Lantz till GT och utvecklade:

– Vi kan inte gå runt på elva-tolv spelare.

Göteborg FC sponsras av Kopparbergs. Bryggeriets vd och störste delägare, Peter Bronsman, är dessutom klubbens ordförande.

Nu får GFC ytterligare en stark finansiär i ryggen.

Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Mer långsiktig kvalitet”

Prioritet Finans, som var stjärnsponsor till IFK Göteborg i flera år innan Serneke inför årets säsong tog över den titeln, har undertecknat ett treårigt samarbetsavtal med Göteborg FC.

– Vi är stolta och hedrade över att få Prioritet Finans som en stark partner. Samarbetet med dem gör att vi även fortsättningsvis skapar förutsättningar för att utvecklas som elitförening, men vi kan nu också bygga upp en ännu starkare och mer långsiktig kvalitet i våra ungdomssatsningar, säger Peter Bronsman.

Nils Wiberg säger till GT om samarbetet:

– Vi går in i Göteborg FC som huvudpartner. Det är det som gäller. För mig är det viktigt med två saker och det första är att skapa förebilder. Nu är det tjejer den här gången. Fler och fler engagerar sig i damfotboll, det upptar ungdomarnas intresse mer och mer och det är bra för samhället.

– Sedan håller de på med ett integrationsprojekt (Shake Hands). Det är ett samhällsansvar som Kopparbergs tar och det gillar jag. Plus att de samarbetar med småklubbar i Göteborg. Det är viktigt med integration. Vi vill skapa förutsättningar för ungdomar så att de umgås, får nya kamrater och växer som människor.

Göteborg FC slutar tvåa i damallsvenskan i år.
Foto: ADAM IHSE / TT

Rosengård omsatte 28 miljoner

Hur bra koll har du på laget?

– Laget ser spännande ut, jag såg dem mot Bayern München, de är väldigt duktiga. Det är klart att vi ska utmana Rosengård och få en SM-titel någon gång. Det hade varit trevligt.

Enligt GT:s uppgifter är avtalet värt flera miljoner kronor, men Wiberg vill inte uttala sig om hur mycket pengar han går in med.

– Det är ett treårsavtal, men jag vill inte kommentera någon summa, säger han.

Enligt Aftonbladet, som var först med att berätta om nyheten under tisdagen, ligger GFC långt efter mästarna Rosengård när det kommer till omsättning. 

Tidningen skriver att Rosengård 2018 omsatte drygt 28 miljoner kronor – att jämföra med Göteborg, Linköping och Piteå som under fjolåret vardera omsatte 11-12 miljoner.