Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har strävat efter det i så många år”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

LINKÖPING/STOCKHOLM. En total förnedring. 

Göteborg säkrade sitt första SM-guld någonsin när Linköping besegrades med sanslösa 7-0. 

– Det är väldigt stort att få fira ett SM-guld med det här laget. Vi har gjort otroliga prestationer, säger Stina Blackstenius. 

– Det är det här jag har strävat efter i så många år, säger en rörd Pauline Hammarlund.

Förutsättningarna var glasklara. En seger och Göteborg är Sveriges bästa lag. Under söndagseftermiddagen gästade de Linköping på bortaplan. 

GFC rivstartade matchen på en gång och det skulle inte dröja länge innan nollan spräcktes. 

Gjorde tre snabba mål

Pauline Hammarlund gav bortalaget ledningen redan efter elva minuter. En kvart senare var det dags igen. 

Filippa Angeldal fick bollen på offensiv planhalva och hittade fram till Rebecka Blomqvist som spelade tillbaka till Angeldal som satte 2-0 i krysset. Ett resultat som stod sig halvleken ut. 

I den andra halvleken förvandlades matchen till en ren och skär överkörning. Vilde Bøe Risa gjorde två snabba mål – och Natalia Kuikka gjorde ett. Samtliga tre mål kom inom loppet av nio minuter. Då fick lagkapten Nilla Fischer mindre utbrott och samlade sitt lag för ett snack – men det hjälpte föga. 

Blackstenius: ”Otroligt stolt över alla”

Emma Koivisto satte 6-0 och inbytte landslagsstjärnan Stina Blackstenius utökade till 7-0, vilket också blev slutresultatet. Göteborg säkrar i och med segern klubbens allra första SM-guld någonsin. 

– Vi visste vad som stod på spel i dag och jag tycker att det är otroligt starkt av oss att vinna så stort. Man blir stolt av varenda spelare och ledare och vi visar en otrolig styrka. När vi spelar med en sådan glädje så tänker man kanske inte på resultatet. Vi har haft en jämn säsong och jag är bara glad att vinna SM-guld och fira med det här laget, säger anfallsstjärnan Stina Blackstenius och fortsätter: 

– Göteborg har kommit tvåa två år i rad. Jag visste vad deras målsättning var när jag flyttade hit, och nu står vi här med SM-guld. Jag har kämpat med skadorna hela den här säsongen så det har varit jobbigt. Jag tror inte att jag har haft så många skador förr. 

En annan spelare som dragits med skador tidigare men som nu får jubla är Pauline Hammarlund. Hon satte tolfte målet för säsongen mot Linköping.

– Det har känts bra och jag har fått en hel säsong för en gångs skull och fram till sista matchen har det känts riktigt bra, säger Hammarlund.

– Det är det här jag har strävat efter i så många år. Jag har varit här i fem år och det har varit höga toppar och djupa dalar. Vi har hållit på att åka ur och haft ångestmöten i slutet av året men nu står vi här och har vunnit SM-guld.

”Vi har varit bra hela säsongen”

En spelare som fått en rejäl utveckling under säsongen är målvakten Jennifer Falk. Göteborg har bara släppt in 9 (!) mål på 21 matcher i serien.

– Det känns väldigt bra. Det som känns så bra är att alla verkligen bryr sig om att vi ska hålla nollan. Även i den här matchen i slutet, säger Falk.

– Jag tycker att jag har blivit mycket mer jämn och fått fler matcher.

Hon ser lagspelet som nyckeln till framgången.

– Vi har varit bra hela säsongen. Vi spelar riktigt bra ihop och alla gör jobbet för varandra. I dag var vi inställda på att inte släppa något till slumpen, vi hade riktigt bra inställning från början.

Tränaren Mats Gren får fira klubbens första guld under sin första säsong i klubben.

– Det är självklart jättestort. Alla guld är speciella men det första kommer vara i historieböckerna, säger Gren.

Är det en personlig revansch för dig efter sparken som sportchef i IFK Göteborg?

– Nej nej, jag jämför det överhuvudtaget inte. Jag är fantastiskt nöjd med att få komma ut på plan igen och få jobba med det dagliga arbetet. 

Oklart firande för mästarna

Hur ska laget fira då?

– Vi får se hur vi firar. Man hoppas på någon godbit någonstans, säger Stina Blackstenius. 

Pauline Hammarlund:

– Jag har inte hört något, vi får se vad det blir.

Jennifer Falk:

– Jag vet inte, jag har inte hört någonting överhuvudtaget, det var bara fokus på matchen. Vi får se vad som händer nu.

– Jag hoppas att det blir någonting. Vi får hålla oss till de restriktioner som finns men förhoppningsvis kan vi göra någonting

Är det en tråkigare säsong att vinna guld?

– Jag har ju aldrig vunnit innan så för mig känns det jättebra.