Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Svenska mästarna går ihop med BK Häcken

GFC är svenska mästare.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Nu fortsätter verksamheten i BK Häcken.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tränaren Mats Gren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Nu är det klart – med förkrossande majoritet. 

Svenska mästarna Göteborg FC blir en del av BK Häcken. 

– Vi känner en enorm stolthet, säger klubbchefen Marcus Jodin. 

Frågan har varit glödhet sedan Göteborg FC den 29 december plötsligt aviserade att man skulle lägga ner elitverksamheten. Ett besked som chockade hela fotbolls-Sverige. 

Bara 48 timmar senare gjorde klubben en lika plötslig helomvändning, men sökte i stället ett nära samarbete med en etablerad herrförening för att tjejerna skulle få bättre förutsättningar för att på sikt bättre kunna konkurrera i Champions League. 

Frågan har varit uppe för diskussion i både Örgryte IS, IFK Göteborg och BK Häcken. Men Öis hann inte utreda saken, IFK Göteborgs medlemmar har sedan tidigare tydligt aviserat att man vill ha ett eget damlag som byggs från grunden – men BK Häcken såg en möjlighet även om kritiska röster har hörts. 

Göteborg FC går samman med BK Häcken

Under onsdagskvällen skulle frågan definitivt avgöras på det extrainsatta årsmötet, och intresset från medlemmarna var klart större än under ett vanligt årsmöte. 

262 medlemmar hade förtidsröstat och under den digitala omröstningen begärde många ordet. Både positiva och negativa aspekter lyftes fram innan omröstningen kom i gång efter 90 minuter plus två förlängningskvartar. 

BK Häckens styrelses förslag var att klubben skulle ta över Göteborg FC och när de 461 röstberättigade medlemmarna sagt sitt så blev det så. 

416 röstade ja, 35 nej, fyra blankt och sex stycken valde att avstå. 

– Vi är naturligtvis glada och stolta över detta. Vi känner en enorm stolthet över vår förening som under hela den här processen hållit bra respekt och det har varit högt i tak. Man har lyssnat på båda sidor i debatten. Engagemanget har varit fantastiskt och alla har fått chansen att göra sin röst hörd. Medlemsdemokratin har visat sig från sin bästa sida i kväll, säger klubbchef Marcus Jodin. 

Laget byter hemmaarena 

Beskedet innebär att Göteborg FC omgående blir en del av BK Häcken och kommer att flytta in på träningsanläggningen Gothia Park Academy, som nu ska byggas ut. Laget byter både namn och tröjfärger, även om det under en tid formellt kommer att vara en dotterförening som har kvar samma organisationsnummer som tidigare. 

Hemmamatcherna kommer att spelas på Bravida Arena i stället för Valhalla IP. 

Göteborg FC:s medlemmar ska under torsdagskvällen också tycka till i frågan, men det ses mest som formalia. 

– Vi respekterar det och återkommer med fler detaljer om vad som händer när det är klart, säger Jodin.