Häcken överlägset – vinner sin första titel

Stina Blackstenius och BK Häcken jublar efter 2-0-målet mot Eskilstuna
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. BK Häckens damer har tagit sin första historiska titel. 

Laget körde över Eskilstuna med 3-0 i cupfinalen på Bravida Arena. 

– Vi ville vinna otroligt mycket. Nu ska vi fira och njuta, säger Stina Blackstenius. 

Mats Grens gäng tryckte på från start men förutom Emma Kullbergs nick i ribban var det inte många klara målchanser i första halvlek. 

Eskilstuna stack upp några enstaka gånger, men fick i första hand inrikta sig på försvarsspel. BK Häcken, som haft problem i de senaste matcherna i damallsvenskan, skruvade undan för undan upp tempot, inte sällan via Johanna Rytting Kaneryd på högerkanten. 

0-0 i paus, men det stora spelövertaget gav tämligen omgående resultat i andra halvlek. Efter en kort hörna i minut 56 klippte Filippa Angeldahl till och bollen styrdes in i mål via ett motståndarben. 

Häcken vann svenska cupen

Eskilstuna var inte ofarliga utan hade kort därpå ett skott som smet precis utanför Jennifer Falks högra stolpe, men det var BK Häcken som hade det mesta och det bästa. 

– Vi äger mycket av spelet och brukar vara starka i andra, säger Stina Blackstenius. 

Tränaren Mats Gren har en fin trupp till sitt förfogande och bytte in landslagsspelarna Elin Rubensson och Pauline Hammarlund, vilket bidrog till ett ännu större tryck mot Eskilstunas mål. 

Med 20 minuter kvar klippte Stina Blackstenius snyggt in 2-0 från distans i bortre hörnet. Eskilstuna flyttade fram sina positioner i slutet, men kunde aldrig hota hemmalaget på allvar. I stället tog sig Johanna Rytting Kaneryd i slutminuterna fram på högerkanten och hittade in till Pauline Hammarlund som enkelt kunde trycka upp 3-0 i nättaket från nära håll, vilket blev slutresultatet. 

Därmed tog BK Häckens damer, som fram tills i vintras hette Göteborg FC, sin allra första titel. 

– Det är kul att få vara med och skriva historia. Det känns väldigt bra. Nu ska vi absolut fira och njuta av den här titeln, säger Blackstenius. 

Vad kan den här segern betyda för fortsättningen? 

– Mycket. Vi kommer ju från två tunga matcher i serien och ville vinna den här titeln otroligt mycket. Det är ju därför vi tränar och spelar. 

I kväll blir det guldfirande för BK Häckens spelare och ledare, men Mats Gren vet inte exakt vad som står på programmet. 

– Jag ville inte vara involverad i det innan matchen för då brukar det gå åt helsike, haha. Det är alltid roligt med titlar, vi får fira i dag och sedan lägga det bakom oss. Vi måste se till att vi inte tappar mer mark i serien, säger Gren.