Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häcken klart för CL – nu väntar miljonregn

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Blackstenius var planens bästa spelare i mötet med Vålerengen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. BK Häcken gjorde jobbet mot Vålerengen hemma på Bravida Arena. 

Nu är laget klart för ett historiskt gruppspel i Champions League. 

Och klubben säkrar minst fyra miljoner kronor. 

Elin Rubensson och kompani hade en 3–1-seger i Oslo att gå på efter Filippa Angeldahls show i förra veckan. Nu är hon såld till Manchester City, men hennes gamla lagkamrater klarade sig bra ändå i returmötet på Hisingen inför 1 134 åskådare. 

Norskorna hade visserligen en stenhård boll i stolpen i första halvlek vid ställningen 0-0, men särskilt spännande blev det aldrig. 

Stina Blackstenius skallade in 1–0 i minut 39 och strax efter halvtidsvilan rundande anfallsstjärnan Vålerengens målvakt och prickade in 2-0 ur snäv vinkel. 

Blackstenius: Fantastiskt kul 

Synne Jensen reducerade knappt 20 minuter före full tid och BK Häcken såg lite skakigt ut, precis som i slutet av det första mötet. Men hemmagänget samlade sig och efter en tilltrasslad situation i samband med en hörna stötte Johanna Rytting Kaneryd in 3–1. Vålerengen reducerade ytterligare än gång, men gästerna kom inte närmare än så. 

– Målen som vi gör kommer väldigt lägligt, vi får en viss stabilitet, men vi är fortfarande lite slarviga och bjuder in motståndarna. Vi kan bättre, men ändå vinner vi matchen och det är väldigt, väldigt bra. Fantastiskt skönt, säger tränaren Mats Gren. 

Stina Blackstenius: 

– Alltid kul att få göra mål och det ska bli fantastiskt kul att få komma ut i Europa. Det här har varit målet hela tiden, att få mäta sig med de bästa lagen. Sedan får vi se vilka vi lottas mot, vi tar det därifrån. 

Lottning 13 september 

Mats Gren om fortsättningen i Champions League: 

– Det blir tufft så klart, men vi har inte mycket att förlora. Jag tror att vi kan göra det bra. Kan vi spela smart kommer vi att ha en rätt bra chans mot många lag. 

 För första gången på damsidan är det nu gruppspel som gäller i Champions League. Lottningen mellan de 16 klubbarna sker den 13 september. 

Avancemanget innebär att Hisingsklubben säkrar fyra miljoner kronor från Uefa. Sedan tillkommer publikintäkter och pengar per inspelad poäng. Gruppspelet drar i gång den 5 oktober. FC Barcelona är regerande mästare. 

Pengarna i Champions League i kronor

Plats i gruppspelet: Fyra miljoner

Vunnen match: 500 000

Oavgjord match: 170 000

Gruppsegrare: 200 000 

Kvartsfinal: 1,6 miljoner 

Semifinal: 1,8 miljoner

Förlust i finalen: Två miljoner

Turneringsvinst: 3,6 miljoner