Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag tänker inte övertala henne – det är hennes val”

Häckens anfallsstjärna Stina Blackstenius i samspråk med tränare Robert Vilahamn.
Foto: FILIPE AMORIM / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Robert Vilahamn, 38, tog över Häckens damer för att få fart på laget inför de återstående Champions League-matcherna.

Efter en seger och en förlust mot Benfica måste det bli seger mot mäktiga Bayern München för att turneringen ska leva.

– Vi kommer att gå för det från minut ett. Vi ska pressa högt och vara jättemodiga även om det är Bayern München vi möter, säger Robert Vilahamn.

Robert Vilahamn.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Allsvenskan avslutades 6 november.

Hemmamatchen mot Benfica spelades 17 november.

Det är ett matchovant Häcken som kliver ut på Bravida arena för torsdagskvällens match mot Bayern München.

Landslagsspelarna har varit ute med respektive lag medan ett tiotal spelare har varit hemma och bara tränat.

– Det var ju lite knas med landslagssamlingarna. Vi hade väl ett tiotal spelare på träningarna. Det blev några bra träningar, sen kom snön och någon träning snöade bort, berättar Robert Vilahamn.

För att råda bot på matchovanan åkte Häcken i fredags till Danmark och mötte deras Champions League-representant Köge.

– Jag ställde över halva startelvan, då kunde jag matcha dom som inte hade spelat så mycket. Så alla kommer in i den här veckan med matchspel. Många fick visa upp sig. Det blev en bra, tuff match som slutade 2–2, berättar tränaren.

”Ska verkligen tro på det”

Men Bayern München är naturligtvis av ett annat virke. När Häcken för snart två månader åkte till München för första mötet hann de gulsvarta knappt in på planen innan det stod 2–0. Där var det avgjort och hemmalaget kunde ta en bekväm 4–0-seger.

I den senaste omgången besegrade tyskorna även gruppledande Lyon.

Och det laget måste Häcken besegra för att den avslutande gruppmatchen mot Lyon borta inte ska vara helt betydelselös.

– Det har varit en lång säsong, man har nästan gått in i en dvala mot slutet. Men vinner vi mot Bayern kommer det att leva till sista matchen, då vet alla vad som kan hända med nerver och så, säger Robert Vilahamn.

– Vi kommer att gå stenhårt för att försöka vinna och hålla det vid liv inför sista matchen. Vi ska verkligen tro på det.

Stina Blackstenius, Johanna Rytting Kaneryd och Robert Vilahamn på presskonferensen inför Häckens möte med Bayern München i kväll.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Mer än motsvarat mina förväntningar”

Att Häcken till nästa säsong skulle ersätta förra årets guldtränare Mats Gren med Robert Vilahamn var redan klart. Att bytet skedde redan i oktober var för att få in ny energi efter förlusterna mot Lyon och Bayern München i de två första Champions League-omgångarna.

Har det blivit som du förväntade dig?

– Det var mycket som var nytt för mig. Jag hade aldrig gått in i ett lag i slutskedet av en säsong, jag hade inte coachat Champions League, jag hade inte coachat tjejer. Men det blev över förväntan både med kvaliteten och vad vi lyckades prestera i de två matcherna mot Benfica. Spelarna har mer än motsvarat mina förväntningar, svarar han.

Men är det verkligen realistiskt att tro att ni kan störa Bayern München?

– Det var ju en stor förlust senast när dom gjorde flera mål i början, då var det klasskillnad. Och risken är ju att dom vinner med 3–0 om vi inte får till det. Men om vi träffar rätt med vårt presspel och vårt sätt att försvara och om vi kan få snurr på dom skickliga offensiva spelarna som vi har tror jag att vi har en stor chans att vinna, svarar Häcken-tränaren.

Stina Blackstenius.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Tänker inte övertala henne”

Samtidigt som semestern är bara en vecka bort händer mycket annat för Häckens damlag. Som att nästa års trupp håller på att formas.

Blir det med eller utan skyttedrottningen Stina Blackstenius?

– Jag är hoppfull om att hon stannar. Jag vill det och jag vet att hon inte har skrivit på för något annat lag ännu. Jag hoppas att hon ska känna att Häcken är en bra förening och jag en bra tränare och att hon vill vara kvar för att fortsätta utvecklas – speciellt inför EM nästa år, säger Robert Vilahamn. 

– Att komma dit med bra matchtempo och känna att hon är i slag hoppas jag är ett argument för att Stina ska stanna. Men jag tänker inte försöka övertala henne. Jag ger henne förutsättningarna för vad hon får här, sedan är det hennes val. 

Samtidigt som nästa års lag tar form växer även damlagets eget hus på träningsanläggningen GPA.

– Möjligheterna här kommer att bli enorma. Jag har varit runt och hälsat på FC Köpenhamn och andra klubbar, jag har inte sett en lokal i Skandinavien som är bättre än de här. Att både damer och herrar har det på det här sättet med kök, gym och våra planer är fantastiskt. Vi har inget att skylla på om vi inte får till en bra och utvecklande miljö. Jag hoppas att vi kan påbörja en resa som gör att vi blir dominanta i Skandinavien i damfotboll, säger Robert Vilahamn.

Robert Vilahamn.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Gläds åt publiksiffrorna

Även om det inte blev något SM-guld i år har läktarna på Bravida fyllts på under hösten.

Kylan och den senaste förlusten mot Benfica hemma kan dock påverka kvällens publiksiffra.

Men under hösten har Häckens damer haft publiksiffror av hög europeisk damklass:

4 104 åskådare mot Lyon, 2 801 mot Benfica och 2 814 i den förlorade allsvenska seriefinalen mot Rosengård.

I alla tre matcherna har en klack lett hela publiken på arenan för att pusha på hemmalaget i jakt på mål.

Det engagemanget är nytt för spelare och ledare i Häcken.

– Mot Lyon var vi etta eller tvåa i hela Champions League med vår publiksiffra. Storlagen har inte fått till publiken än. Att vi har haft så mycket publik tycker jag är häftigt. Då har vi börjat bygga en ny kultur, säger Robert Vilahamn.

– Kan vi göra en bra match mot Bayern München och visa att vi kan stå upp mot de här lagen bygger vi ytterligare. Och kan vi ta oss in i Champions League nästa år kan vi nog ha kvar publiken som gör det här till något riktigt häftigt.