Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag ska nå långt – bli bättre än pappa”

Evelyn Ijeh berättar att hon ofta tar råd av pappa Peter i sin fotbollskarriär.Foto: FRIDA OLSSON
Evelyn Ijeh tog inför den här säsongen klivet upp i Kopparbergs Göteborgs A-lagstrupp.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Under sin andra säsong i Malmö FF, 2002, gjorde Peter Ijeh 24 mål på 23 matcher.Foto: LARS ANDERSSON
Peter Ijeh i IFK Göteborg dit han värvades efter succéåren i Malmö.Foto: TOMMY HOLL
Evelyn IjehFoto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Konflikter, skatteskulder och mordhot. 

– Det är inget som går att tvätta bort, säger Peter Ijeh. 

En spikrak karriär uppåt och första säsongen i A-lagstruppen. 

– Jag ska nå långt, mitt mål är att spela på allra högsta nivå. 

Det här är historien om anfallsstjärnorna Peter och Evelyn Ijeh. 

En pappas karriär som slutade i en krasch, en dotter som är en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare. 

De småpratar och skrattar när de kommer gående från parkeringen mot Valhalla, konstgräsplanen i centrala Göteborg där Kopparbergs Göteborg håller till. 

Peter Ijeh, 43, har skjutsat sin äldsta dotter Evelyn, 18, till träningen. Familjen bor i Olofstorp, strax norr om Göteborg. 

Det blev några inhopp i damallsvenskan och Svenska cupen förra säsongen, men det är i år som Evelyn Ijeh har tagit klivet på riktigt. 

Efter att ha tillhört F19-laget har hon nu en plats i Kopparbergs Göteborgs A-lagstrupp. 

– Det är en tuff konkurrenssituation, vi har många duktiga spelare. Jag hoppas att jag får spela, det hoppas jag alltid. Även om det kanske handlar om inhopp och inte blir så mycket speltid så vill jag alltid ta tillvara på chansen när den kommer. 

Hon har spelat på alla positioner, till och med målvakt som liten. Och i F19 skiftade Evelyn Ijeh mellan att vara vänsterback och mittback.  

– Men nu i A-laget under träningsmatcherna har jag varit anfallare, det är det som tränarna ser mig som mest tror jag. 

Redan förra säsongen tränade Evelyn en hel del med A-laget. 

– Det är väldigt inspirerande att få träna med stora stjärnor. Jag lär mig mycket av att titta på dem och ibland ger de mig tips och råd. 

– Jag känner att jag har börjat komma in i laget, de har varit väldigt schysta mot mig. Jag tycker att jag vågar ta för mig mer och mer. Det är klart att det var tufft i början, men det gäller att bjuda på sig själv också. 

Hon beskriver sig som en lugn spelare med gott självförtroende. 

– Just lugnet tror jag är en av mina styrkor. Jag försöker att inte tänka så mycket på allt omkring utan göra min grej på planen. Det har jag fått från pappa. 

Hämtades av polis

Pappa, det är Peter Ijeh, 43, en av de mest spektakulära anfallarna i allsvenskans historia.  

Inför säsongen 2001 värvades han från klubblaget Julius Berger i hemlandet Nigeria till Malmö FF. 

Det första året hamnade Peter Ijeh i skuggan av lagets stora anfallsstjärna Zlatan Ibrahimovic, och det blev bara fyra mål. 

Men när Zlatan försvann och ersattes av Niklas Skoog gav det Ijeh större utrymme, och han gjorde 24 mål på 23 matcher. Peter Ijeh är därmed en av allsvenskans allra bästa målskyttar under en och samma säsong någonsin. 

Efter ytterligare en säsong i MFF värvades Peter Ijeh till IFK Göteborg, en prestigevärvning av Blåvitt som väckte stor uppmärksamhet i Fotbollssverige. 

– Mitt starkaste minne från tiden i IFK var ett derby mot Örgryte. Det var fullsatt på läktarna på Ullevi, en otrolig stämning och det var mycket snack inför matchen. Och sedan går jag in och gör de där målen, det var magiskt. 

Samtidigt började Peter Ijehs karriär allt mer kantas av problem vid sidan om fotbollsplanen. 

Övergången från MFF till IFK Göteborg blev en infekterad historia och Peter Ijeh jagades för skatteskulder. Han hämtades av polis i hemmet och dömdes senare att betala 600 000 kronor till Skatteverket. 

Fotbollskarriären fortsatte sedan i Norge och Danmark innan Peter Ijeh återvände till Sverige och Syrianska.

Under tiden i Syrianska fortsatte turbulensen, anfallsstjärnan åtalades (men friades senare) för att ha mordhotat Kronofogden när de skulle utmäta hans bil på grund av en ny skatteskuld.

Peter Ijehs sista säsong som fotbollsspelare blev i Gais 2012, klubben hade året innan slutat femma. Men nu blev det fiasko, Gais åkte ur allsvenskan och den tidigare anfallsstjärnan hade en misslyckad säsong och gjorde endast fyra mål. 

Peter Ijehs övergång från Malmö till IFK Göteborg ledde slutade med en stor skattehärva.Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

2001, samma år som Peter Ijeh värvades till Malmö FF och karriären tog fart, föddes hans och hustrun Elisabeths första dotter, Evelyn. 

– I vår familj är fotboll kultur, en självklarhet. Jag och mina två äldsta syskon spelar alla fotboll. När jag var liten brukade jag åka med och titta när pappa tränade och spelade match. Och jag började i ett lag första gången när vi bodde i Norge. Jag blev frälst direkt och har älskat att spela fotboll sedan dess. Det är det jag vill göra. 

Evelyn Ijeh strålar när hon pratar om sin kärlek till fotbollen. När familjen flyttade tillbaka till Göteborg 2012 visste hon var hon ville, till IFK Göteborgs fotbollsakademi. 

För pappa Peter var relationen till Blåvitt infekterad efter den turbulenta tiden i klubben och dotterns val var inte helt okomplicerat. 

– Normalt sett hade min reaktion varit, ”nej, där får du inte spela”. Men någonstans där vände det. Jag bortsåg från all skit som varit med IFK. Jag försonades med det som varit. Det var det här Evelyn ville göra och hon är min dotter. Jag sa till henne att ”jag tar den smärtan om det här gör dig lycklig”. 

Kopparbergs Göteborg fick upp ögonen för Evelyn under tiden i IFK Göteborg och samarbetet mellan klubbarna öppnade vägen till en plats i den damallsvenska klubben. 

– Allting har gått väldigt snabbt, det känns som i går att jag spelade i IFK Göteborg. Men jag är väldigt stolt över det jag har presterat hittills. Och nu handlar det bara om att jobba vidare, träna hårt och hålla motivationen uppe. Då kommer jag kunna nå långt. 

”Det är jag väldigt stolt över”

För några veckor sedan tog Evelyn Ijeh studenten efter att ha pluggat på ekonomi- och juridikprogrammet. 

– Jag gick ut med riktigt bra betyg, och det är jag väldigt stolt över med tanke på att jag inte har varit så mycket i skolan på grund av fotbollen. Det har blivit mycket självstudier. 

Evelyn Ijeh planerar att plugga vidare i framtiden, men den närmsta tiden tänker hon satsa helhjärtat på fotbollen. 

– Och så har jag mitt jobb på hemtjänsten, jag är fortfarande inte heltidsproffs och behöver den inkomsten. 

Evelyn Ijeh har ett tydligt mål med fotbollskarriären, ”jag vill spela på allra högsta nivå”.Foto: FRIDA OLSSON

Peter Ijeh är arbetslös och har varit så under flera år. 

– Jag har en tränarutbildning, men det är ingen klubb som vill anställa mig. Jag tror att de är rädda för förändring, de är rädda för min typ av fotbollsfilosofi. De vill inte lämna den komfortzon de befinner sig i och testa något nytt. Ledarstilen i Skandinavien är på ett visst sätt, jag har ett afrikanskt ursprung och det innebär bland annat att jag ser annorlunda på hur fotboll ska spelas.

”Vill bli bättre än pappa”

Evelyn Ijeh berättar att hennes pappas fotbollskarriär har haft stor betydelse för henne. 

– Det är kul att ha någon i familjen som har kommit så långt som han gjorde. Det har betytt mycket för mig. Men jag vill bli bättre än vad pappa var.

Peter kan se likheter mellan sig själv som fotbollsspelare och dotterns spelstil. 

– Hon använder båda fötterna, det gjorde jag också. Men det finns fortfarande många saker som hon måste lära sig för att bli en komplett anfallare. Hon har stor potential.

– Fotboll är en process, och något man måste vara dedikerad till om man ska lyckas. Men det krävs enorm disciplin om man ska lyckas ta sig upp till en högre nivå. Ju högre upp du kommer desto mer krävs det av dig som fotbollsspelare. 

Peter säger att han ger sin dotter tips om hur hon ska agera. 

– Ibland tittar hon på gamla videoklipp från när jag spelade och ställer massa frågor. Jag tycker om att hon gör det. 

Evelyn bekräftar att hon gärna tar hjälp av sin pappa. 

– Jag tar mycket råd av honom. Speciellt nu när jag spelar anfallare. Det är få förunnat att ha en pappa som har spelat på den nivån som han har gjort. 

Men hon medger att det också finns en press med att ha efternamnet Ijeh. 

– Det är klart att jag har förväntningar på mig, för att jag heter det jag gör. Men jag försöker att inte tänka på det. 

Peter om det gemensamma efternamnet: 

– Jag försöker ta bort den pressen från henne. Jag säger till Evelyn att du måste vara du, du kan inte vara jag. 

”Det går inte att tvätta bort”

De andra bitarna, konflikterna, polisärendena och skattebrotten som pappa Peter varit inblandade i, det säger Evelyn Ijeh att hon inte har något minne av. 

– Jag kommer inte ihåg det, jag var för liten då. Men i efterhand har jag förstått att pappa var en stor fotbollsspelare i Sverige. Det finns fortfarande de som hör av sig och vill hans autograf, och frågar om jag kan lösa det. 

Men Peter Ijeh själv minns mörkret. 

– Jag minns allt, och det går inte att tvätta bort. Men de sakerna gjorde mig också stark. Jag ångrar en del, men det går inte att vrida tillbaka tiden. Men det dåliga som hände har gett mig en insikt om hur jag ska uppfostra mina barn och guida dem genom livet på bästa sätt. 

– Jag lär mina barn att inte göra samma misstag som jag gjorde. 

Hur är det med din ekonomi nu?

– Skatteverket tog det mesta. Men jag har fortfarande så att jag klarar mig. Men jag kan önska att jag hade haft något annat att falla tillbaka på. Utbildning är viktigt, det lär jag mina barn. Men för min del var det bara fotbollen som gällde. Jag vill att mina barn ska ha fler alternativ. 

Peter Ijeh berättar att det ibland fortfarande kommer fram folk till honom på gatorna i Göteborg. 

– En del säger bra saker, andra är hårdare och säger att ”det är han som gjorde det och det”. Men svenskar är också blyga, de pratar hellre bakom ryggen på dig än säger det rakt till dig.

”Det har varit räddningen”

För Evelyn Ijeh, som ofta nämns på listor över damallsvenskans mest lovande talanger, är det framtida målet glasklart. 

– Jag vill spela på högsta nivå utomlands, och ta en plats i det svenska A-landslaget. Jag vill att folk ska fråga efter min autograf och inte pappas en dag.  

För Peter Ijeh handlar framtiden om att ta sig tillbaka till ett bättre liv. 

– Jag har mått väldigt dåligt i perioder. Mina barn har varit räddningen då. Jag mår bättre nu, och jag hoppas fortfarande få ett tränaruppdrag. Så länge jag lever finns hoppet. Jag har gjort mycket dåligt, och det straffas jag för fortfarande. Men ingen kan ta ifrån mig det jag gjorde på fotbollsplanen. 

 

Evelyn Ijeh och Peter Ijeh.Foto: ANNA FRIBERG

Peter Ijeh intervjuas av dottern

Tre smarta tips inför premiären