Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är inte bitter överhuvudtaget”

PÅ GULDJAKT. Under lördagen kan Mats Gren bli svensk mästare med Göteborg FC.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det stormade i Blåvitt och det stormade i Göteborg FC inför seriestart. 

Sedan dess har Mats Gren, 56, hållit låg profil – men nu kan han bli svensk mästare. 

– Det känns absolut inte som en revansch i så fall. Jag är inte bitter överhuvudtaget, säger Gren i en intervju med GT. 

Bara dagar före premiären mot Kristianstad i juni sökte Göteborg FC:s nye tränare överraskande jobb i Mellanöstern helt öppet via Linkedin. 

På det sociala nätverket anmälde Mats Gren sitt intresse för att bli tränare i Al Jazira från huvudstaden Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten genom att svara på ett inlägg från klubbens färske sportchef Mads Davidsen. 

”Hej Mads. Jag skulle ha stort intresse av att komma till Al Jazira som tränare. Kan jag skicka mina handlingar till dig på en mail adress eller hur kan jag göra det? Med vänlig hälsning, Mats Gren”.

Davidsen svarade Gren att de inte är ute efter någon ny tränare, men tackade för visat intresse. Händelsen fick stor uppmärksamhet och Göteborg FC:s lagkapten Emma Berglund sa följande:  

– Det han gjorde var klantigt, olyckligt och dåligt tajmat. 

Mats Gren skapade rubriker efter ett inlägg på Linkedin – bara dagar före Göteborg FC:s premiär.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Gren: Det var dumt av mig 

Gren själv ville inte göra så stor sak av det hela men medgav att det var ett misstag från hans sida. 

– Jag känner Mads Davidsen sen jag vet inte hur många år, men han har flyttat runt en del så jag hade inga kontaktuppgifter till honom. Sedan var det dumt av mig att lägga ut det. Men det finns ingenting bakom det hela, jag är inte på väg att flytta någonstans, sa han då. 

Sedan dess har tränarkollegan Jörgen Ericson, som också är en citatmaskin, hanterat de flesta intervjuerna i samband med match. 

– Det är något vi har tagit. Jag är inte så på den, säger Gren när GT träffar honom efter en träning. 

Du har synts tillräckligt genom åren kanske? 

– Haha, ja, jag behöver inte det överhuvudtaget. 

Göteborg FC tar hem SM-guldet för första gången om det blir seger mot Linköping borta på lördagen. 

– En match i mängden, men när man har chansen att bli mästare är det klart att den är lite speciell. Vi ska gå ut och försöka spela vårt spel och göra det vi är bra på. Vi har mött Linköping två gånger i år, i cupen och serien, och vunnit båda så de kommer ju att vara jävligt laddade för att försöka slå oss, den saken är klar. Vi måste vara uppe på tårna och prestera på högsta nivå, säger Mats Gren. 

Mats Gren tillsammans med GFC-spelarna under torsdagens träning.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Har fått bänka landslagsstjärnor 

Vad är nycklarna? 

– Passningsspelet, löpviljan och aggressiviteten i försvarsspelet. Alltid när vi har haft det svårt i år så har vi varit lite tveksamma och lite backande när vi inte haft bollen. Och när vi blir stående så blir det inte bra, varken framåt eller bakåt. Men det kändes väldigt avslappnat och bra mot Växjö senast. Jag hoppas och tror att vi ska kunna prestera det nu också

Hur har det varit för dig att jobba som tränare i stället för sportchef?  

– Det har varit fantastiskt roligt att få komma ut på planen igen och jobba lite mer med detaljer och kunna påverka lite mer. Sedan har det varit en fantastiskt bra grupp med otrolig kvalitet. Vi är väldigt många också och det har varit tufft att ta ut laget. 

Tränarduon har fått sätta landslagsspelare på bänken. 

– Den är jobbig faktiskt och det är klart att det blir något helt annat för tjejerna som inte varit vana vid det. Alla tycker att det är en lyx men det är ingen lätt situation för vi måste hantera det på ett bra sätt så att stämningen blir bra. 

Har ni lyckats med det? 

– Det måste tjejerna svara på. Det har fungerat, men så är det väl ofta så länge resultaten är bra. Jag har varit med så pass länge att jag vet att det blir mer missnöje på dem som inte får spela om det går dåligt. 

Som tränare har 56-åringen verkat i FC Vaduz, Grasshopper (assisterande), Vejle BK och Jönköpings Södra. Någon serieseger har han ännu inte på meritlistan. 

– Det har inte ens varit nära, så det vore väldigt kul att vinna nu, dels för egen del men framför allt för klubben. Jag vann en cuptitel när jag var i Vaduz, men den räknar jag inte. För fan, vinner du inte cupen i Liechtenstein med ett lag som spelar i nästa högsta serien i Schweiz och möter ett lag som är tre serier längre ner, då har man misslyckats, haha. 

Jörgen Ericson och Mats Gren är på väg att föra Göteborg FC till SM-guld.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Lider med IFK Göteborg 

Du fick sparken från Blåvitt 2018, hade ett SM-guld känts som någon form av revansch? 

– Nej, absolut inte. Jag sitter och lider med Blåvitt nu också. Jag har fortfarande jättemycket kontakt där uppe och vet hur fotbollen är, så jag är inte bitter på det sättet överhuvudtaget. 

IFK Göteborg hotas av nedflyttning. Mats Gren följer sin gamla klubb med stort intresse och ser så gott som varje match. 

– Jag är nervös. Fan, Örebro senast (0–1) var ju livsviktigt när man kollade på resten av programmet. Nu ska de ner till Helsingborg och förlorar de den skulle det ju kunna bli direktnedflyttning. Det är jobbigt, fy fasiken. 

Har tränarjobbet gett dig en nytändning i fotbollsbranschen? 

– Ja, det har det väl. När jag var sportchef i Blåvitt så hamnade man lite för långt ifrån och sedan blev det ännu längre ifrån när jag var klubbdirektör också. Det trivdes jag inte riktigt med, det gjorde jag absolut inte. Man vill vara med mitt i. Och som sportchef måste man ha en viss distans till tränarna och inte tro att man ska kunna påverka allt, för då känner han att han har en ”pain in the ass” hela tiden. Hade jag inte fått möjligheten att gå till Blåvitt som sportchef så hade jag nog inte hoppat av som tränare. På det sättet är det skönt att komma ut igen. 

Är det någon skillnad på att jobba med damer kontra herrar? 

– Det här är ju det första damlaget jag har så jag kan inte bara generalisera, men de är ju inte alls bortskämda. Kan man plussa på något som underlättar för dem så är de jättetacksamma. Och de är jävligt dedikerade i träningen. Jag ska inte säga att killarna inte är det, men säger jag till tjejerna att vi ska springa sista halvtimmen på träningen så säger de bara ”visst!”, men säg det till killarna och de tror att man är dum, haha. 

Kontraktet med Göteborg FC löper över nästa år och planen är att fullfölja det. Mats Gren har rotat sig i stan. 

– Det var min tanke när jag drog mig hemåt till Sverige att jag någon gång skulle landa i Göteborg. Och jag trivs ju jättebra med klubben och allt. 

TV: Mats Gren fick sparken av IFK Göteborg